logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Udostępnianie pendrive jako serwer FTP - router bez gniazda USB

spinacz 26 Lis 2023 12:32 1935 8
REKLAMA
  • #1 20833748
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2658
    Witam.
    Koledzy temat niby prosty ale jakoś nie mogę znaleźć rozwiązania.
    Mam dwa pendrive 64GB i chce je udostępnić jako serwer FTP z dwoma folderami/dyskami.
    Do tej pory korzystam z routera Asus RT-AC1200G+ i wbudowanej funkcji, fajnie to działa bo mam serwer FTP i na każdym komputerze gdzie kol wiek jestem mam dostęp do tych dysków/folderów.
    Niedługo będę wymieniał sprzęt dostawcy i nie będę już stawiał własnego routera tylko będę korzystał z funkcji routera dostawcy, będę miał pełen dostęp do niego jednak problemem jest to że modem/router nie posiada gniazda USB.
    Co teraz dokupić by móc znów podłączyć dwa pendrive i udostępnić jako dyski FTP ?
  • REKLAMA
  • #2 20833817
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6564
    Żeby był serwer FTP to musi być publiczny adres IP... postawienie serwera FTP za NATem wymaga już trochę gimnastyki. No a co trzeba zrobić - trzeba uruchomić serwer FTP na komputerze podłączonym do routera, skonfigurować go, przekierować na niego odpowiednie porty i dodać wyjątki w zaporze.

Ja się wyleczyłem z udostępniania FTP, ale robiłem to korzystając z dedykowanego serwera plików - NAS. Obecnie w takiej roli działa mi USFF PC - HP EliteDesk 800 G2 Mini.
  • #3 20833831
    spinacz
    Poziom 42  
    Właśnie chodzi o to by nie było to na zasadzie komputera z serwerem FTP, tylko jakiś sprzęt serwer z gniazdem USB i LAN i konfiguracja, o przekierowanie portów to oczywiste chyba że by działało to z jakąś dedykowaną domeną jak ten Asus.
  • REKLAMA
  • #4 20833876
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5499
    spinacz napisał:
    jakiś sprzęt serwer z gniazdem USB i LAN i konfiguracja

Banana PI?
  • #5 20833885
    spinacz
    Poziom 42  
    Wolał bym coś z gotowców.
  • REKLAMA
  • #6 20833893
    KOCUREK1970
    Ocena: 5499
    @spinacz
    Wszystko wymaga konfiguracji.

Choć tego nie rozumiem:
    - nie chcesz swojego routera z FTP,
    - ale chcesz inny sprzęt z usługą FTP.
    Gdzie tu sens i logika?
  • #7 20833910
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6564
    Twój router z portem USB to też był komputer, do tego miał publiczny adres IP, co znakomicie ułatwia "wystawienie" FTP do internetu, dodatkowo sam sobie "pobiera" konfigurację, z ustawień routera. Jeśli uruchomisz serwer FTP na odrębnym urządzeniu, "za routerem", to dojdzie Ci konfiguracja routera i serwera. Protokół FTP to jeden z najstarszych protokołów Internetu (ma ponad 50 lat) i niezbyt sobie radzi we współczesnych realiach, a w szczególności "nie lubi" NATu.
  • REKLAMA
  • #8 20834531
    IC_Current
    Ocena: 2524
    FTP to pradawne rozwiązanie. Juz się go nie używa w nowych wdrożeniach. Teraz używa się WebDAV po HTTPS albo SMB po VPN.
    Jako serwer plików kup jakiś prosty NAS, np starszy Synology DS216j. Kosztuje niewiele a na takie potrzeby wystarczy. Do tego zrobisz na nim kopię z PC, Androida czy synchronizację folderów roboczych.
    Natomiast ważne, aby posiadać publiczny adres IP, co jest coraz bardziej problematyczne przy nowych umowach. Wtedy wszystko działa na tip top. Bez publicznego IP Synology lub QNAP korzysta z chmury producenta, ale to męczenie się i powolne działanie. Ewentualnie jakiś kompromis między publicznym IP a chmurą typu VPN przez Tailscale.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20834664
    sesmart
    Poziom 10  
    Może Cię zaineresuje: https://linux-magazine.pl/lm196/kombajn-w-kie...i-pi-zero-jako-uniwersalny-pendrive-1096.html
    https://www.instructables.com/Raspberry-Pi-Zero-W-As-WiFi-USB-Media-Device/

Dodano po 14 [minuty]:

U mnie siedzi w usb tv (tv bez wifi). W raspberry mam 64gb sd z czego zrobiłem 50gb pendrive lub ssd z wifi. Każdy komputer, telefon łączy się z adresem IP do tego dysku USB po ftp i wykrywa go jako dysk sieciowy. Jedyne ograniczenie to szybkość transferu (niestety przy formatowaniu fat32).
    Działa idealnie a automatyczny skrypt po 5-10 sekundach odświeża pliki dla zwykłego wtyku usb. Dział również po wsadzeniu tak przygotowanego pi do zwykłego powerbanku.

Dodano po 17 [minuty]:

Jedyna konfiguracja routera to przypisanie stałego adresu ip do pi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania do udostępnienia dwóch pendrive'ów 64GB jako serwer FTP, jednak jego nowy modem/router od dostawcy nie ma gniazda USB. W odpowiedziach zasugerowano, że do uruchomienia serwera FTP potrzebny jest publiczny adres IP oraz odpowiednia konfiguracja routera. Proponowano różne alternatywy, w tym zakup dedykowanego serwera NAS, takiego jak Synology DS216j, lub użycie Raspberry Pi jako serwera plików. Użytkownicy podkreślili, że FTP jest przestarzałym rozwiązaniem i zalecili rozważenie nowoczesnych protokołów, takich jak WebDAV lub SMB przez VPN.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA