logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gniazdko elektryczne – skrajne lewe nie działa, co sprawdzić i jak naprawić?

arcziwaldo 28 Lut 2026 08:51 165 6
  • #1 21850699
    arcziwaldo
    Poziom 3  
    Dzień dobry. Czego brakuje w tym gniazdku, że nie działa skrajne lewe? Czy mogę to sam naprawić, mając podstawowe umiejętności "domowe" (oczywiście wiem, wszystko robimy z wyłączonym bezpiecznikiem)
    Otwarta puszka z trzema modułami gniazd i przewodami w kolorach brązowym, niebieskim oraz żółto‑zielonym
    Czy potrzebny mi specjalista?
    AI: Czy pozostałe gniazdka w tym pomieszczeniu lub na tej samej ścianie działają prawidłowo, czy problem dotyczy tylko tego jednego gniazdka?
    Poprawnie raczej. Gdzieś brakuje "uziemienia" na innym gniazdku na tej ścianie.
    AI: Czy sprawdzałeś już coś samodzielnie przy tym gniazdku (np. czy jest luźne, czy przewody są dobrze podłączone, czy bezpiecznik nie jest wyłączony)? Jeśli tak, to co dokładnie?
    Sprawdziłem.
  • #2 21850704
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6513
    Ja tu widzę, że to lewe gniazdko jest niepodłączone. Lewy punk ominięty złaczka czarny z brązowym. Tak to nigdy nie działało lewe a nie prawe gniazdko.
    Wnętrze listwy zasilającej z trzema gniazdami i przewodami; czerwony napis i strzałka wskazują brak podłączenia.

arcziwaldo napisał:
    Gdzieś brakuje "uziemienia" na innym gniazdku na tej ścianie

W tej instalacji nie ma uziemienia tylko przewód ochronny PE.
  • #3 21850706
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 144
    Skrajne lewe nie działa gdyż nie ma podłączonego przewodu fazowego (lewego - brązowego).
    Zamiast złączki WAGO mozna by te dwa brązowe przewody złączyć w styku śrubowym lewego gniazdka, jednak zastanawiające jest dlaczego ktoś tak to wykonał. Możliwe że to lewe gniazdko ma jakieś uszkodzenie i zostało specjalnie odłączone..
  • #5 21850708
    rraja
    Poziom 1  
    Brakuje podłączenia przewodu fazowego
  • #6 21850709
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6513
    Jeżeli prawego od lewego nie odróżnia to co dziwić się, że miał nadzieje na działanie gniazdka bez podłączonej fazy. Pewno to autor podłączał.
  • #7 21850727
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2808
    arcziwaldo napisał:

czy potrzebny mi specjalista?
    AI: Czy pozostałe gniazdka w tym pomieszczeniu lub na tej samej ścianie działają prawidłowo, czy problem dotyczy tylko tego jednego gniazdka?
    Poprawnie raczej. Gdzieś brakuje "uziemienia" na innym gniazdku na tej ścianie

Tak jest potrzebny specjalista. To że podłączysz jakieś urządzenie i ono działa nie znaczy że jest bezpiecznie. Instalacja do natychmiastowego przejrzenia przez specjalistę, nie przez amatora który nie potrafi gniazda podłączyć i szuka pomocy u randomowych użytkowników forum.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy gniazdka elektrycznego, w którym skrajne lewe gniazdo nie działa. Użytkownik posiada podstawowe umiejętności domowe i pyta, co może być przyczyną oraz czy samodzielna naprawa jest możliwa przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa (wyłączony bezpiecznik). Wskazano, że problem może wynikać z braku uziemienia lub luźnych przewodów w gniazdku. Zaleca się sprawdzenie poprawności podłączenia przewodów fazowego, neutralnego i ochronnego oraz stanu bezpieczników. Jeśli inne gniazdka na tej samej ścianie działają prawidłowo, problem może być lokalny. W przypadku braku doświadczenia lub wątpliwości wskazane jest skorzystanie z usług specjalisty elektryka. Samodzielna naprawa jest możliwa, jeśli użytkownik dokładnie przestrzega zasad bezpieczeństwa i potrafi zweryfikować połączenia przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA