Cześć, mam problem z komputerem. Trwa już on od długiego czasu; próbowałem sam do tego dojść, ale się poddałem. Mianowicie, w momencie zwiększenia częstotliwości odświeżania z 60 Hz na wyższą, jakąkolwiek, pojawiają się zielone kropki na ekranie. Przy 60 Hz nie pojawia się ten problem; zmiana częstotliwości na większą powoduje pojawienie się artefaktów? Dodatkowo wspomnę o problemie: w niektórych grach, nawet przy 60 Hz, widoczne jest przecięcie obrazu w 1/3 monitora. Przecięcie obrazu nie jest widoczne, jedynie obraz poniżej porusza się szybciej niż powyżej. Monitor, który mam, Acer EI242QR, wg specyfikacji 144 Hz, karta graficzna Gigabyte RTX2060, podłączałem różne kable HDMI i DP o różnej długości, które obsługują te 144 Hz w 1920x1080, w różne porty i bez zmiany. Wszystkie sterowniki aktualizowane; system postawiony na nowo, Windows zaktualizowany, problem dalej się pojawia. Z góry dziękuję za pomoc.
AI: Czy miałeś możliwość podłączyć ten monitor do innego komputera lub sprawdzić swoją kartę graficzną z innym monitorem, żeby sprawdzić, czy problem dalej występuje?
nie
AI: Czy w ustawieniach monitora (OSD) lub w panelu sterowania karty graficznej zmieniałeś coś w kwestii ustawień kolorów, głębi kolorów albo formatu sygnału (np. RGB/YCbCr)? Jeśli tak, to jakie są obecnie ustawienia?
nie
Update
Zmieniłem kartę graficzną na inną (gtx1060) i problem dalej ten sam. Wina monitora? Próbować kupować inny dp czy od razu iść w nowy monitor?
AI: Czy miałeś możliwość podłączyć ten monitor do innego komputera lub sprawdzić swoją kartę graficzną z innym monitorem, żeby sprawdzić, czy problem dalej występuje?
nie
AI: Czy w ustawieniach monitora (OSD) lub w panelu sterowania karty graficznej zmieniałeś coś w kwestii ustawień kolorów, głębi kolorów albo formatu sygnału (np. RGB/YCbCr)? Jeśli tak, to jakie są obecnie ustawienia?
nie
Update
Zmieniłem kartę graficzną na inną (gtx1060) i problem dalej ten sam. Wina monitora? Próbować kupować inny dp czy od razu iść w nowy monitor?