logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG GR399-SQ Wentylator skraplacza pracuje non stop – czy jest czujnik na skraplaczu?

murgrabia 04 Mar 2026 22:15 210 6
REKLAMA
  • #1 21854606
    murgrabia
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Gdzie i czy w ogóle występuje jakiś czujnik na skraplaczu lodówki LG GR399-SQ? Chodzi o to, iż wentylator skraplacza pracuje praktycznie 24 h na dobę. Może ma przestój maksymalnie kilkanaście minut w ciągu tych 24 h. Niestety, ale to generuje wyższe rachunki w ciągu miesiąca. Jak lodówkę kilkanaście razy włączę i wyłączę z sieci pod rząd, to wtedy popracuje 2-3 dni prawidłowo, po czym znowu wentylator skraplacza zaczyna pracować przez cały czas.
  • REKLAMA
  • #2 21854657
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    Zasadniczo ten wentylator włącza się jednocześnie ze sprężarką. Może także sprężarka pracuje non stop? Sam wentylator ma niski pobór mocy i nie za bardzo generował by wysokie zużycie energii.
  • REKLAMA
  • #3 21854692
    murgrabia
    Poziom 18  
    Sprężarka na 100% się cyklicznie wyłącza, natomiast wentylator pracuje non stop. Mam bargraf na liczniku energii. Gdy po kilku szybkich włączeniach i wyłączeniach wtyczki do sieci, lodówka pracuje poprawnie. Po przejściu w stan czuwania na bargrafie nie mam żadnej kreski. Gdy zaczyna działać falernie, na bargrafie zostaje jedna kreska. Oczywiście inne urządzenia odłączone. Zacząłem drążyć temat, gdy systematycznie zaczęły mi przychodzić coraz wyższe rachunki, a tryb życia taki sam. Ten wentylator musi być sterowany osobno.
  • #4 21859868
    murgrabia
    Poziom 18  
    nares napisał:
    Zasadniczo ten wentylator włącza się jednocześnie ze sprężarką.
    Tutaj jest 100% prawdy. NARES ma całkowitą rację. Przepraszam, sam się wprowadziłem w błąd. Winowajcą nie jest wentylator skraplacza tylko parownika. I tutaj jest ciekawie. Po odłączeniu z prądu (dosłownie na kilka sekund) lodówka pracuje prawidłowo 1-3 dni. Po czym wentylator parownika chodzi non stop.
  • REKLAMA
  • #5 21860191
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    Sprawdź czynie jest uszkodzony triak-przebity wentylatora bo taki będzie tego efekt.
  • REKLAMA
  • #6 21870907
    murgrabia
    Poziom 18  
    Tam nie ma triaka. Przekaźnikami steruje uln2004.
  • #7 21870985
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    To może on jest uszkodzony a może port w procku ?
    Wyjściem jest przeróbka zasilania wentylatora przez wstawienie zasilacza poza płytą, pobierającego napięcie od przekaźnika sprężarki i przewodów już istniejących po odłączeniu ich od obecnego portu zasilania wentylatora i po temacie.

Podsumowanie tematu

✨ Wentylator skraplacza w lodówce LG GR399-SQ pracuje praktycznie non stop, mimo że sprężarka cyklicznie się wyłącza. Wentylator ma niski pobór mocy, ale ciągła praca generuje wyższe rachunki za energię. Po wielokrotnym szybkim wyłączaniu i włączaniu lodówki wentylator działa prawidłowo przez kilka dni, po czym problem powraca. Okazało się, że problem dotyczy nie wentylatora skraplacza, lecz wentylatora parownika, który również pracuje bez przerwy. Możliwe przyczyny to uszkodzony przekaźnik sterowany układem ULN2004 lub uszkodzony port procesora odpowiedzialny za sterowanie wentylatorem. Proponowane rozwiązanie to modyfikacja zasilania wentylatora poprzez zastosowanie zewnętrznego zasilacza, który będzie pobierał napięcie z przekaźnika sprężarki, odłączając go od obecnego portu zasilania wentylatora na płycie głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA