logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Hato DKC400Y – brama samoczynnie zatrzymuje się i cofa podczas pracy

lekkhai 05 Mar 2026 13:52 333 11
REKLAMA
  • #1 21855041
    lekkhai
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z 5-kętną bramą Hato DKC400Y. Brama wariuje podczas otwierania i zamykania:
    - otwiera się, a po chwili wraca (w różnych pozycjach)
    - staje podczas zamykania w różnych pozycjach.
    Wymieniłem encoder, to samo, układ scalony to samo, elektrolit to samo.
    Po paru dniach/tygodniach w standby pochodzi poprawnie dwa dni i znowu to samo. Rozłączyłem na zimę, włączyłem, chodziła 3 dni bez zastrzeżeń, nie lało, ciepło na polu i znowu wariuje, no nie wiem, co robić, nową bazę kupić. Stara jest dobra, tylko coś się rozładowuje? Pamięć się gubi? Sekwencja szwankuje? Karwasz Twarz Barabasz jest na krańcówkach, ale hulają jak trzeba. Help!
    AI: A sprawdzałeś może przewody zasilające, styki, czy gdzieś nie ma wilgoci albo korozji w puszkach/połączeniach? Może coś się rozłącza po czasie albo styki świrują?
    Tak
    AI: Jak z siłą napędu i ustawieniami automatyki - nie jest przypadkiem za czuła na przeszkody, albo brama nie chodzi ciężko mechanicznie? Może coś ją blokuje albo opory są za duże?
    Nie ma oporów
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21855233
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Upewnij się że podczas zamykania/otwierania napęd nie trafia na jakiś zwiększony opór. Może wcale nie być duży, zależy od czułości.
    Miesiąc temu z podobnym problemem przyszedł do mnie sąsiad. Okazało się, że... brama jest lekko skrzywiona :-). Na moje oko od początku, bo takiego profilu raczej nie da się skrzywić po zamontowaniu. Tyle że pewnie po paru latach minimalnie przesunęły się wrotki i zaczęły stawiać opór :-)

Dodano po 35 [sekundy]:

lekkhai napisał:
    Nie ma oporów

W jaki sposób to stwierdziłeś?
  • REKLAMA
  • #3 21855381
    lekkhai
    Poziom 7  
    Mimo że teren górniczy i wstrząsy od lat nie dają spać, a stopa wylana na 1,20... chodzi gładzi
    uśko.
  • REKLAMA
  • #4 21855742
    lekkhai
    Poziom 7  
    Ręcznie chodzi gładko, podkówka była regulowana na płytce... to, co luzem na zdjęciu było wymienione... i ciągle to samo... pochodzi dwa dni i gubi pamięć... postoi tydzień bez zasilania, znowu rusza bez zastrzeżeń... czy furtka czy otwieranie całkowite... potem znowu siada sekwencja... pełne jaja

Płytka sterująca FAAC z przekaźnikami, przełącznikami DIP i niebieskim kondensatorem obok

Dodano po 14 [minuty]:

Problem jest na płytce Hel 11, bo po wymienieniu na nową chodzi znowu z 5 lat bezbłędnie i potem gubi się i wariuje...
  • Pomocny post
    #5 21856346
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    Ja powiem tak te napędy Hato z enkoderami to o kant d....py rozbić , najtrwalsze wg mojego doświadczenią są z mechanicznymi krańcówkami bo nawet magnetyczne czasem figle potrafią płatać . Często odwiedzam miejsca gdzie montowałem Hato DKC400Y już 15 lat temu śmigają bez problemu czasem drobne mechaniczne awarie tylko ze zużycia wynikające się zdarzają . Raczej prędzej olej wycieka z przekładni ale to drobnostka.
  • REKLAMA
  • #6 21856420
    lekkhai
    Poziom 7  
    No właśnie mam mechaniczną...
  • Pomocny post
    #7 21859006
    Stan-Lab
    Poziom 18  
    Ocena: 64
    Pierwsze co trzeba sprawdzić to czy zasilanie jest doprowadzone linką , czy drutem . Jeżeli drutem to trzeba zrobić przejście na linkę ( wystarczy 10cm ). Sztywny drut może podczas pracy silnika wskutek drgań wyciągać wtyk . Jak silnik się zatrzyma , to znowu kontaktuje i zabawa trwa dalej .
    Jeżeli silnik zatrzymuje się i 15 cm cofa , to oznacza napotkanie większego oporu .
    Jeżeli brama chodzi lekko i zasilanie jest doprowadzone linką , to pozostają ewentualne pęknięcia ścieżek na płytce , lub powstanie zimnych lutów ( najczęściej w obwodzie zasilania ) .
  • #8 21859106
    lekkhai
    Poziom 7  
    Ok.pierwsze sprawdzone...co drugie?

Dodano po 3 [godziny] 22 [minuty]:

>>21859106 po sprawdzeniu (mam linki) zesprzęgliłem i znowu chodzi...no ciekawa koncepcja..ruchoma przerwa gdzieś na zasilaniu?...postaram się na tych kostkach popracować, może tam jest jakaś ruchoma przerwa? Dzięki
  • #9 21860050
    lekkhai
    Poziom 7  
    Kostka na kablach zasilania wymieniona, te na płytce lekko poprzyginałem, by ciężej wchodziły... Pochodziło parę razy i znów wariuje... Wymieniłem teraz te od komórek i encodera... Na razie chodzi😂... odbiór
  • #10 21862451
    lekkhai
    Poziom 7  
    Pochodził cztery dni i znowu satęłabw środku i szaleje
  • Pomocny post
    #11 21864483
    Stan-Lab
    Poziom 18  
    Ocena: 64
    Pozostaje sprawdzać ścieżki i zimne luty na płytce . Zacząć od tory zasilania , a później sterowanie przekaźników.
  • #12 21867556
    lekkhai
    Poziom 7  
    Od tygodnia chodzi bez zarzutów... ruchoma przerwa była na fotokomórce... po latach użytkowania płytka nie trzymała się i ruszała się w obudowie przy drganiach bramy, tracąc czasami kontakt wizualny z drugą, to i silnik stawał, potem ruszał i stawał, potem znowu pochodził trochę. Jak zwykle Wasza pomoc i "kropelka" załatwiła sprawę. Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy bramy automatycznej Hato DKC400Y, która podczas otwierania i zamykania samoczynnie zatrzymuje się i cofa w różnych pozycjach. Wymieniono enkoder, układ scalony oraz kondensatory elektrolityczne, jednak problem nadal występuje. Brama działa poprawnie przez kilka dni po odłączeniu zasilania, a następnie problem powraca. Sprawdzono mechanikę – brama ręcznie chodzi gładko, a mechaniczne krańcówki działają prawidłowo. Zasugerowano możliwe przyczyny: zwiększony opór mechaniczny (np. skrzywienie bramy lub przesunięcie wrotków), problemy z zasilaniem (luźne styki, ruchome przerwy w przewodach, szczególnie w kostkach i połączeniach), a także zimne luty lub pęknięcia ścieżek na płytce sterującej Hel 11. Wskazano, że zasilanie powinno być doprowadzone linką, a nie sztywnym drutem, aby uniknąć przerywania kontaktu podczas drgań. Po wymianie i poprawieniu połączeń zasilania oraz naprawie fotokomórki, która traciła kontakt wizualny z drugą, brama działała bez zarzutów przez tydzień. Wskazano, że napędy Hato z enkoderami bywają mniej trwałe niż te z mechanicznymi krańcówkami, które są bardziej niezawodne. Ostatecznie problem rozwiązała eliminacja ruchomej przerwy na fotokomórce i poprawa stabilności połączeń na płytce sterującej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA