logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować kamerę na skośnej podbitce – regulacja kąta i puszki kątowe

zrobtosam.exe 07 Mar 2026 10:33 741 7
  • #1 21856341
    zrobtosam.exe
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Jak zmienić kąt nachylenia kamery na podbitce po skosie, czyli równolegle do połaci dachu.

Ze względu na na kąt nachylenia podbitki dachowej mam problem z polem widzenia i odpowiednim wyregulowaniem kamery gdyż maksymalny kąt nachylenia kamery jest już ustawiony. Potrzebuję zamienić kąt nachylenia podłoża i szukam rozwiązania.

Pierwotnie kamery zostały zamontowane tak jak na pierwszym zdjęciu bez puszek. Teraz będę dokładał puszki z tym że samo dołożenie puszki nic nie zmieni gdyż kąt nachylenia będzie taki sam. Szukałem na internecie gotowych rozwiązań ale niema ich zbyt wiele. Ucieszony po znalezieniu pierwszego zamówiłem pierwsze kątowe puszki z hikvision - producenta kamer które zakupiłem ale po dostarczeniu okazało się że są z jednej strony "puste" a po weryfikacji okazało się że są dedykowane do poszczególnych modeli kamer tej firmy.

Zwróciłem do sprzedawcy gdyż nie miałbym z nich pożytku. Następnie znalazłem inną puszkę kątową zamkniętą tej samej firmy. Nie ukrywam że dosyć drogą bo 100zł za sztukę to sporo - plusem na pewno będzie materiał z którego jest wykonana bo jest to aluminium. Nie mniej jednak przy 8szt kamer to już robi kwotę 800zł, a druga sprawa to wynosząc lekcję z poprzedniego zamówienia sprawdziłem i na liście kompatybilności niema tej serii kamer które ja posiadam. Co jak się domyślam nie byłoby dużym problemem gdyż dostosowanie tej puszki sprowadziłoby się do wywiercenia nowych otworów gdyż średnica puszki jest sporo większa od średnicy podstawy montażowej kamery.

Znalazłem inne puszki kątowe - jedna hikvision znowu dedykowana pod konkretne modele kamer oraz druga bardziej uniwersalna tylko raz że jest to z kraju za "wielką kałużą" a dwa niema tam żadnych informacji o wymiarach tylko informacja o kompatybilności z modelami kamer z serii G3, G4, G5, G5, and AI (including all Bullet and Pro variants).

Moje pytania:
    1. Czy miał ktoś podobny problem i jak go rozwiązał?
    2. Czy wie ktoś o gotowych rozwiązaniach dostępnych na naszym rynku?
    3. Czy ma ktoś możliwość wydrukowania takiej puszki?

Dwie białe kamery monitoringu pod czarną podbitką, z widocznymi przewodami, na tle ciemnoniebieskiego nieba Biały uchwyt montażowy Hikvision na pudełku, w tle opakowania kamer Turbo HD Biała puszka montażowa Hikvision na pudełkach z akcesoriami i kamerami na stole Ekran MacBooka z ofertą Allegro: „Adapter Hikvision DS‑1281ZJ‑M” i cena 95,57 zł Zrzut ekranu aukcji z ukośnym uchwytem do kamery typu bullet pod podbitką Zrzut strony Hikvision z produktem AB-FE45, skośną puszką montażową do kamer
  • #3 21856411
    zrobtosam.exe
    Poziom 17  
    Dokładnie tak jak piszesz - temat w stylu "zrob to sam" :-D

W sumie jakbym miał w miarę dobrą drukarkę 3D to bym sobie coś wydrukował, ale niestety nie mam. Raz że nie było takiej potrzeby a dwa że miałem inne priorytety. To ramię w miarę tylko dosyć długie według tego co podają to dystans od powierzchni montażu = 245 mm - wizualnie to kiepsko będzie wyglądało. Kolega chyba chce żeby żona z domu mnie wygoniła :-D

Jeszcze jak się rozglądałem to znalazłem coś takiego, tutaj odległość jest mniejsza i przypuszczam że rozwiązałoby sprawę. Jestem trochę zaskoczony że niema na rynku dostępnych uniwersalnych puszek kątowych - jak przypuszczam nie jestem jedyną osobą z takim problemem.
    Załączniki:
    • Jak zamontować kamerę na skośnej podbitce – regulacja kąta i puszki kątowe uchwyt na ściane.jpg (229.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21856442
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1226
    Czy kamery nie mają regulacji w 3 płaszczyznach?
  • #5 21856457
    zrobtosam.exe
    Poziom 17  
    Problem jest taki że regulacja w tej płaszczyźnie w której potrzebuje jest 90 stopni co w moim przypadku ze względu na kąt pod jakim jest zrobiona podbitka jest za mało.
    Załączniki:
    • Jak zamontować kamerę na skośnej podbitce – regulacja kąta i puszki kątowe kamera hikvision.jpg (1.56 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 21856584
    niebieskipolo
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Możesz wykorzystać czarne blaszane kątowe łączniki ciesielskie. Na imadle wygiąć pod odpowiednim kątem, jedna płaszczyzna do dachu, do drugiej zamontować kamerę.
    8 x 5PLN :)
  • #7 21856630
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1226
    zrobtosam.exe napisał:
    Problem jest taki że regulacja w tej płaszczyźnie w której potrzebuje jest 90 stopni co w moim przypadku ze względu na kąt pod jakim jest zrobiona podbitka jest za mało.

Wykorzystaj obroty w pozostałych płaszczyznach.
    Kiedyś były kamery z regulacją w dwóch płaszczyznach i wtedy rzeczywiście był problem z regulacją. Dawno nie widziałem już takiej kamery. Teraz wszystkie powinny mieć 3 osie regulacji. Najwyżej mocowanie trzeba obrócić o 90 stopni jak brakuje zakresu.
  • #8 21857616
    zrobtosam.exe
    Poziom 17  
    >>21856584
    niebieskipolo napisał:
    Możesz wykorzystać czarne blaszane kątowe łączniki ciesielskie. Na imadle wygiąć pod odpowiednim kątem, jedna płaszczyzna do dachu, do drugiej zamontować kamerę.

Dobry pomysł w sumie o tym nie pomyślałem, w któryś dzień po pracy zajadę do budowlanego albo stolarskiego sklepu i popatrzę co tam mają ciekawego tak żeby średnica podstawy kamery się na to zmieściła. Jak mi nie wypadnie nic innego i będą warunki pogodowe to w następny weekend przymierzam się do podmianki kamer. "Wynajem" rusztowania mam już wstępnie dogadany bo na dwóch rogach z drabiny niema szans tego zrobić.

Dodano po 4 [minuty]:

gkwiatkowski napisał:
    Wykorzystaj obroty w pozostałych płaszczyznach.

Myślałem o tym i o ile w części kamer jest do zrobienia to w drugiej części jest trochę z tym problem jak chce żeby kamera patrzyła mi w dane miejsce. Trzeba by przestawiać kamery w inne miejsca na podbitce a to już robi się problematyczne z dwóch względów. Pierwszy taki że te kable wyciągnięte na rogach nie miały zbyt dużego zapasu a drugi taki że nawet jakby miały to albo demontaż części podbitki żeby przesunąć kabel pod lub też ciągnięcie kabla po wierzchu podbitki co znowu wyglądałoby trochę słabo wizualnie...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy montażu kamer na skośnej podbitce dachowej, gdzie kąt nachylenia podłoża ogranicza regulację pola widzenia kamer. Maksymalny kąt nachylenia kamery jest już wykorzystany, co utrudnia odpowiednie ustawienie. Rozwiązaniem jest zastosowanie puszek kątowych, które pozwalają zmienić kąt montażu kamery względem podłoża. Jednak dostępne na rynku puszki kątowe często są dedykowane konkretnym modelom kamer i producentom, co ogranicza ich uniwersalność. Przykładem są puszki kątowe firmy Hikvision, które okazały się kompatybilne tylko z wybranymi modelami tej marki. W efekcie konieczne jest dobranie odpowiednich puszek kątowych, które umożliwią regulację kąta nachylenia kamery równolegle do połaci dachu, poprawiając pole widzenia i funkcjonalność systemu monitoringu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA