logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes W205 C350e 2015 – olej przy pinach sterownika silnika, schemat pinów

kaniadaniel28 08 Mar 2026 20:28 183 3
REKLAMA
  • #1 21857587
    kaniadaniel28
    Poziom 2  
    Pacjent: Mercedes 2015 W205 C350e. 2,0 benzyna plus hybryda. Poszukuję kogoś, kto ma dostęp do schematów. Problem w sterowniku silnika: pojawia mi się olej przy pinach na większej kości od zewnętrznej części. Przepatrzyłem czujniki i zawory i wszędzie jest sucho. Ktoś jest w stanie podpowiedzieć, gdzie dochodzą przewody w pinach zaznaczonych na zdjęciu.
    Sterownik silnika Bosch z dwoma gniazdami wtyczek, z niebieskim kółkiem przy lewym gnieździe
  • REKLAMA
  • #2 21858468
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3613
    kaniadaniel28 napisał:
    Pacjent:

Nam też jest miło ciebie przywitać!
    kaniadaniel28 napisał:
    Mercedes 2015 W205 C350e. 2,0 benzyna plus hybryda

Może dla ciebie to łatwe i dokładne określenie samochodu, ale "Mercedes W205" to wg literatury serwisowej 136 "podmodeli" (policzyłem!) i naprawdę nie jest łatwo dopasować twój opis do jednego z nich. Tym bardziej że panuje teraz moda do zupełnie innego oznaczenia handlowego (C350e) od tego, co jest w rzeczywistości pod maską (2,o benzyna). Do tego nie ma możliwości wprowadzenia i szukania wg roku produkcji.
    Wtyczki oznaczone są literami "M" (Motor, większa) i "F" (Fahrerhaus, nadwozie - mniejsza). Kapilarne przepychanie oleju wzdłuż przewodów występuje rzeczywiście na wtyczce większej - czyli tej, połączonej z elementami umieszczonymi na silniku. Uściślając dalej - elementami mającymi kontakt z olejem (zwłaszcza z tym pod ciśnieniem). Czyli czujnik ciśnienia oleju (jeżeli jest) i regulatory zmiennych faz rozrządu.
    Niestety to tyle. Wg podanych przez ciebie danych nie jestem w stanie dokładnie określić wersji pojazdu i silnika.
  • REKLAMA
  • #3 21860281
    kaniadaniel28
    Poziom 2  
    >>21858468 nr VIN: WDD2052471F290832.
    Myślę, że teraz więcej uda się określić. W regulatorach sprawdzałem wtyczki, są suche. Podobno typowego czujnika nie ma, tylko zawór regulacji ciśnienia oleju. Ale tam nie sprawdzałem, gdyż jest ciężki dostęp do wtyczki. Muszę zerknąć, które to są piny w sterowniku ma dużej kości, ale coś mi się kojarzy, że 1, 2, 3, ale nie jestem pewien. Pamiętam, że mokre były piny od brzegu. Gdzieś czytałem, że zdarza się też olej w kostce od skrzyni biegów, dlatego szukam kogoś, kto ma możliwość sprawdzenia pinów od sterownika silnika.
  • #4 21863256
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3613
    kaniadaniel28 napisał:
    WDD2052471F290832

Niestety schematu dla 205 nie ma. Musiałem posłużyć się modelem 204 z tym samym silnikiem 274.9
    kaniadaniel28 napisał:
    Podobno typowego czujnika nie ma, tylko zawór regulacji ciśnienia oleju

Rzeczywiście tak jest.
    Inne elementy mające kontakt olejem:
    Y 49/1 pin 29 kolor brązowo/biały - przestawiacz wałka wejściowego
    Y 49/2 pin 53 kolor brązowo/zielony - przestawiacz wałka wyjściowego
    Y 58/2 wentylacja miski olejowej przy częściowym obciążeniu pin 3, kolor żółto/szary
    Y130 zawór regulacyjny ciśnienia oleju pin 28, kolor biało/brązowy
    Podaję po jednym kabelku, bo drugi w każdym z pow. przypadków jest połączony do wspólnego łączenia kilku kabli poza główną wtyczką na sterowniku.
REKLAMA