logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung LE40B562 – brak podświetlenia matrycy, wszystko inne działa, co sprawdzić?

maztey 14 Mar 2026 08:57 318 5
REKLAMA
  • #1 21862076
    maztey
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Jakiś czas temu postanowiłem reaktywować mój stary telewizor, w którym padł zasilacz. Naprawa się udała i telewizor zaczął działać, ale niestety przy zakładaniu tylnej obudowy nie zauważyłem, że taśma łącząca zasilacz z płytą główną dostała się pod śrubę i zawarły się 2 przewody: INV_ON i 13 V (prawdopodobnie ze sobą i do masy). Od tej chwili nie włącza mi się podświetlenie matrycy, wszystko inne działa. Myślałem, że padła świetlówka albo transformator, ale jak dołączę całkowicie taśmę łączącą zasilacz z płytą główną, to podświetlenie działa.

Nie wiem, gdzie szukać usterki: czy na PSU, czy na płycie głównej. Po wstępnych pomiarach i inspekcji wizualnej nie mogę namierzyć problemu. Zmierzyłem napięcia na wszystkich pinach dochodzących do płyty głównej i wydają się być prawidłowe. Myślałem, że będzie brakować napięcia na INV_ON, ale jest tam 5 V.
    Płyta główna model: BN41-01167C
    PSU model: BN44-00264A

Wiem, że jest to dość stary telewizor, ale jestem "pasjonatem" elektronikiem i traktuję to też jako formę nauki. Poza tym telewizor mimo tylu lat nadal daje radę.

Ma ktoś może pomysł, gdzie szukać usterki?
    AI: Czy sprawdzałeś dokładnie taśmę łączącą zasilacz z płytą główną pod kątem uszkodzeń mechanicznych, przerw w ścieżkach lub nadpaleń po zwarciu?
    Taśma mierzona miernikiem - wszystkie linie są połączone.
    AI: Czy zauważyłeś jakiekolwiek ślady uszkodzeń (np. przebarwienia, spalenia, nadpalenia) na płycie głównej lub zasilaczu w okolicach pinów INV_ON/13 V po tym zwarciu?
    Nie ma żadnych śladów wizualnych.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21862157
    maztey
    Poziom 5  
    Też początkowo myślałem, że uszkodzona jest płyta główna i nie mówię, że nie jest, ale dziwne, bo wszystko inne działa (jest dźwięk, sterowanie z pilota, napięcia wydają się być poprawne).
    Skoro jest napięcie na inv_on, czyli PSU dostaje sygnał, żeby włączyć podświetlenie, a mimo to nie działa, to może coś nie tak z układem na sem2006.
    Nie mam już pomysłu.
    Może któryś rezystor padł, ale nie potrafię go namierzyć.
  • REKLAMA
  • #4 21862161
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 191
    No to do prześledzenia jest obwód inv/on.
    Mikroskop też wskazany - rezystorki SMD potrafią być wredne i na pomiarze pokazuje, że OK, a wizualnie widać, że coś jest nie tak.

Skoro jest wystawione 5V. to do sprawdzenia czy to stan niski, czy wysoki uruchamia inverter (datasheet kości) i jeśli faktycznie wysoki, to zapewne kontroler invertera kaput(i być może klucz) lub coś przy nim.
    Jeśli zaś niski, to po stronie płyty trzeba pośledzić i tu zależy jak to jest zbudowane.
    Warto też sprawdzić, czy wystawiany jest sygnał jasności podświetlenia. Najczęściej to kwadratowy przebieg PWM. N

Te 5V to ogólnie znak, że naprawę może się udać dociągnąć do końca.
    Nawet jeśli sygnał inv/on idzie prosto z proca i hipotetycznie port się upalił, to można sobie poszukać innego napięcia do sterowania startem invertera - np. z lampki st-by, ale takie druciarstwo to dopiero jak porządną diagnozę zrobimy :)
  • REKLAMA
  • #5 21862406
    maztey
    Poziom 5  
    Zrobiłem jeszcze pomiar na linii e-pwm i jest tam 0.86 V. Nie jestem pewien, czy to nie za mało. Czy to jest linia, która steruje jasnością podświetlenia? I nie powinno tam być 3.3 V albo więcej?
  • #6 21863031
    maztey
    Poziom 5  
    Udało mi się ogarnąć temat.
    Wyciągnąłem z taśmy pin z linii PWM i podświetlenie włączyło się na pełnej mocy bezpośrednio z zasilacza. Napięcie zmierzone na końcu taśmy wynosiło 5 V, natomiast na wyjściu z płyty głównej tylko 1 V. Jako że nie mogłem namierzyć usterki, odpaliłem telewizor z odłączonym kabelkiem PWM i wszedłem w menu serwisowe telewizora. Następnie zrobiłem factory reset, po którym napięcie na wyjściu PWM płyty głównej skoczyło do 2,8 V.
    Podłączyłem kabelek do taśmy i uruchomiłem ponownie telewizor i jak na razie wszystko działa jak powinno.
    Prawdopodobnie podczas zwarcia musiało się coś zawiesić na płycie głównej.
REKLAMA