Jakiś czas temu postanowiłem reaktywować mój stary telewizor, w którym padł zasilacz. Naprawa się udała i telewizor zaczął działać, ale niestety przy zakładaniu tylnej obudowy nie zauważyłem, że taśma łącząca zasilacz z płytą główną dostała się pod śrubę i zawarły się 2 przewody: INV_ON i 13 V (prawdopodobnie ze sobą i do masy). Od tej chwili nie włącza mi się podświetlenie matrycy, wszystko inne działa. Myślałem, że padła świetlówka albo transformator, ale jak dołączę całkowicie taśmę łączącą zasilacz z płytą główną, to podświetlenie działa.
Nie wiem, gdzie szukać usterki: czy na PSU, czy na płycie głównej. Po wstępnych pomiarach i inspekcji wizualnej nie mogę namierzyć problemu. Zmierzyłem napięcia na wszystkich pinach dochodzących do płyty głównej i wydają się być prawidłowe. Myślałem, że będzie brakować napięcia na INV_ON, ale jest tam 5 V.
Płyta główna model: BN41-01167C
PSU model: BN44-00264A
Wiem, że jest to dość stary telewizor, ale jestem "pasjonatem" elektronikiem i traktuję to też jako formę nauki. Poza tym telewizor mimo tylu lat nadal daje radę.
Ma ktoś może pomysł, gdzie szukać usterki?
AI: Czy sprawdzałeś dokładnie taśmę łączącą zasilacz z płytą główną pod kątem uszkodzeń mechanicznych, przerw w ścieżkach lub nadpaleń po zwarciu?
Taśma mierzona miernikiem - wszystkie linie są połączone.
AI: Czy zauważyłeś jakiekolwiek ślady uszkodzeń (np. przebarwienia, spalenia, nadpalenia) na płycie głównej lub zasilaczu w okolicach pinów INV_ON/13 V po tym zwarciu?
Nie ma żadnych śladów wizualnych.
Nie wiem, gdzie szukać usterki: czy na PSU, czy na płycie głównej. Po wstępnych pomiarach i inspekcji wizualnej nie mogę namierzyć problemu. Zmierzyłem napięcia na wszystkich pinach dochodzących do płyty głównej i wydają się być prawidłowe. Myślałem, że będzie brakować napięcia na INV_ON, ale jest tam 5 V.
Płyta główna model: BN41-01167C
PSU model: BN44-00264A
Wiem, że jest to dość stary telewizor, ale jestem "pasjonatem" elektronikiem i traktuję to też jako formę nauki. Poza tym telewizor mimo tylu lat nadal daje radę.
Ma ktoś może pomysł, gdzie szukać usterki?
AI: Czy sprawdzałeś dokładnie taśmę łączącą zasilacz z płytą główną pod kątem uszkodzeń mechanicznych, przerw w ścieżkach lub nadpaleń po zwarciu?
Taśma mierzona miernikiem - wszystkie linie są połączone.
AI: Czy zauważyłeś jakiekolwiek ślady uszkodzeń (np. przebarwienia, spalenia, nadpalenia) na płycie głównej lub zasilaczu w okolicach pinów INV_ON/13 V po tym zwarciu?
Nie ma żadnych śladów wizualnych.