logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie przełącznika LPG Elpigaz mikro AE725 - wskazanie rezerwy

lachim 25 Gru 2005 18:54 4474 6
REKLAMA
  • #1 2114422
    lachim
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Poszukuję opisu programowania przełącznika gazu LPG Elpigaz "mikro" AE725 do samochodów z wtryskiem benzyny. Pozdrawiam /alex

Bądź sposobu ustawienia tylko dla wskazywania rezerwy a nie stanu gazu. /alex
  • REKLAMA
  • #2 2152914
    mrxx
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    ehh troche z tym roboty jest, nie sposob tego opisac w skrocie,jak tylko bede mial mozliwosc zeskanowania, lub komorke z aparatem umiesze instrukcje programowania AE725, moze nawet dzis zdaze.
  • REKLAMA
  • #3 2154719
    lachim
    Poziom 11  
    Był bym bardzo wdzieczny. Przez kilka dni kombinowania przy nim, wyciągłem kilka wniosków ale nie wiem czy trafnych: Przełacznik tan ma 3 podstawowe funkcje programowalne: 1) 4 programy dla diód zalezne od rodzaju czujnika ilości gazu w butli. 2) 2 rodzaje przełączania na gaz, przy wzroście lub spadku obrotów. 3) programowalny poziom obrotów dla przełączenia na gaz. Wiecej jeszcze nie odkryłem, wszystkie te opisy są wynikiem moich zabaw z tym przełącznikiem i nie wiem czy są zgodne z prawdą, dlatego szukam orginalnej instrkcji programowania tego przełącznika. /Michał
  • REKLAMA
  • #4 2156600
    mrxx
    Poziom 12  
    dokladnie tak i w tej kolejnosci wiecej funkcji nie ma, niestety ale nadal nie mam dostepu do skanera ani komorki z aparatem ale w najblizszym czasie bede mial i wtedy zrobie fote(jutro lub pojutrze), wiec moze podpowiem w sprawie ustawienia wskaznika rezerwy (1 funkcja) - ustawiamy ja w trybie programowania gdy LED5 (zielono/czerwona) pulsuje kolorem zielonym- kazdorazowe wcisniecie przycisku przelacznika spowoduje zmiane wyswietlanego led-u:
    -LED1 (zolty) - typ sensora ELPIGAZ (AE 81050L,R; AE 81051L,R) - czyli tzw. sensor 9-cio progowy
    -LED2 (zielony) - typ sens. LANDI
    -LED3 (ziel) typ sens. 0-90 Ohm
    -LED4 (ziel) wybrano tylko rezerwe
    To by bylo pokrotce, jak tylko zrobie fotki to je wrzuce tu i wszystko sie rozjasni max :)
  • #5 2156646
    lachim
    Poziom 11  
    ooo... i tu juz mam podparte teorią część moich doświadczeń. Hmm. czyli jak tam sobie potencjometrr podstawie to mozliwe ze zacznie mi stan wskazywać... troszke kalibracji i... szukam potencjometra:D Narazie dzięki. /Michał
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2213101
    mrxx
    Poziom 12  
    no w koncu mam :) - instrukcja programowania i podlaczania ae725 :)
    Załączniki:
    • Programowanie przełącznika LPG Elpigaz mikro AE725 - wskazanie rezerwy ae725-2.jpg (331.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Programowanie przełącznika LPG Elpigaz mikro AE725 - wskazanie rezerwy ae725-1.jpg (283.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2229084
    lachim
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki:!: Teraz juz wszystko jasne. Ale i tak mam jakieś problemy z benzyną od czasu założenia gazu, albo gazownicy coś sknocili albo auto ma uszkodzony silnik krokowy lub uszkodzony, źle wyregulowany TPS. Auto (Golf3 1,6) kupiłem we wrześniu i gaz założyłem od razu, nie wiem czy działa ssanie, bo początki zimnych dni zeszły sie z założeniem gazu, wymieniałem czujnik temp silnika i nic, na VAG-u wyskakują błędy że niewłaściwy sygnał z TPS (źle wyregulowany?), błąd czujnika biegu jałowego(?), sonda lambda zwarta do masy(na gazie). Wszystkie odczyty dokonywałem na zapalonym silniku na gazie i benzynie. Po zapaleniu z lekkim gazem(benzyna) nie wyskakuje błąd TPS. szkoda sie rozpisywać, jeździ bo jeździ, ale jak ktoś obcy wsiądzie do auta to nie ma szans na przejechanie 100m.:D tak sie chramoli... Dzięki za opis przełącznika idę sie bawić.../ Michał Alex

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania przełącznika LPG Elpigaz "mikro" AE725 stosowanego w samochodach z wtryskiem benzyny, ze szczególnym uwzględnieniem ustawienia wskazywania rezerwy gazu zamiast pełnego stanu butli. Przełącznik AE725 posiada trzy podstawowe funkcje programowalne: wybór jednego z czterech programów dla diod LED zależnych od rodzaju czujnika poziomu gazu, dwa tryby przełączania na gaz (przy wzroście lub spadku obrotów silnika) oraz programowalny poziom obrotów do przełączenia na gaz. W trybie programowania, gdy LED5 pulsuje na zielono, kolejne naciśnięcia przycisku zmieniają wyświetlany LED, co pozwala wybrać typ czujnika (Elpigaz 9-stopniowy, Landi, 0-90 Ohm) lub tylko wskazywanie rezerwy (LED4). Ustawienie wskazywania rezerwy wymaga kalibracji potencjometru czujnika. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o problemach z pracą silnika na benzynie po instalacji gazu, związanych z czujnikiem TPS, silnikiem krokowym i sondą lambda, co może wpływać na działanie przełącznika i ogólną pracę układu LPG. Ostatecznie udostępniono instrukcję programowania i podłączania AE725, co pozwoliło na lepsze zrozumienie funkcji urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA