logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Beko DS 7433RX – suszarka wyłącza się po 6 min, pokazuje pełny zbiornik i filtry

andrzej1281 17 Mar 2026 08:23 216 4
REKLAMA
  • #1 21864205
    andrzej1281
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z suszarką Beko DS 7433RX, wyłącza się po 6 minutach, pokazując koniec cyklu i pełny zbiornik oraz zapełnione filtry, po czym można włączyć od nowa i tak do usranej śmierci. Od kilku lat urządzenie działa tylko na 1 programie, dostałem się do płyty głównej, oczyściłem preparatem Kontakt, ale nic nie dało. W sumie 1 program, ale urządzenie pracowało i suszyło ubrania. Zachciało mi się wyczyszczenia, więc rozebrałem, zdjąłem tył, boki, drzwi, panel, ale bęben i sprężarkę wraz ze skraplaczem zostawiłem, odkurzyłem, wszystko jak się tylko dało, poskręcałem. Dodam, że żeby odkręcić boki musiałem ją przechylić i wtedy wylała trochę wody - około 0,5 l, czy mogło się coś zalać? Wszystko podłączone, a jednak mam wrażenie, że pracuje trochę głośniej. Czujniki przed złożeniem powycierałem, urządzenie ma 7 lat, ale jakby jeszcze troszkę popracowało, byłoby fajnie.
    Czy może mi ktoś coś podpowiedzieć?
    AI: Czy po tym jak suszarka się wyłączy i pokazuje pełny zbiornik, faktycznie jest on pełny, czy jest pusty? Sprawdzałeś to może?
    W zasadzie, trochę wody było, prania niedużo, proces suszenia w fazie początkowej, więc wody było mało, ale była, czyli pompa działa?
    AI: Czy wszystkie filtry (ten przy drzwiach, dolny przy kondensatorze i ewentualnie siateczka przy zbiorniku) są na pewno dokładnie wyczyszczone i drożne?
    Tak, dokładnie odkurzone i przetarte.
  • REKLAMA
  • #2 21864419
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6888
    To w sumie co pokazuje, zema pełen zbiornik, czy zapchane filtry, bo to dwie różne sprawy.
  • REKLAMA
  • #3 21864515
    andrzej1281
    Poziom 10  
    Jedna i druga ikona świecą oraz ikonka zakończonej pracy.
    Zrzut instrukcji „5.2 Symbole ekranu” z ikonami, dwie zaznaczone na czerwono: „Zbiornik wody” i „Czyszczenie filtru”
    Tak w trakcie.
    A tak po 4 minutach.
    Panel sterowania urządzenia z wyświetlaczem i podświetlonymi czerwonymi ikonami po prawej stronie
  • REKLAMA
  • #4 21864692
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6888
    Dziwne, bo to dwie różne kwestie.
    No nic, w pierwszej kolejności posprawdzał bym czujnik przy pompie kondensatu oraz czujniki ntc koło spręzarki i w kanale powietrza.
  • #5 21864703
    andrzej1281
    Poziom 10  
    Dzięki, suszarka naprawiona, tak jak wcześniej pisałem, rozlutował się jeden pin i nie było przejścia, oczywiście czujnik wilgoci. Tak więc bardzo dziękuję tym, którzy próbowali pomóc, trochę się dziwię, bo gdyby czujnik był wypięty, sytuacja byłaby taka sama. Polutowane, chodzi jak zła.
REKLAMA