logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG F0J5NY4W – kod błędu LE, co oznacza i jak naprawić?

osidj 18 Mar 2026 09:50 234 3
REKLAMA
  • #1 21865067
    osidj
    Poziom 13  
    Ocena: 66
    Pralka LG Numer identyfikacyjny: F0J5NYW4WABWQWPL model: F0J5NY4W - błąd LE po paru sekundach. To oczywiście błąd obrotów silnika. W starszych modelach wystarczyło wymienić czujnik, ale tutaj tego nie ma. Po sprawdzeniu silnika przyszła pora na przewody, a potem na moduł główny.
    Płytka sterująca pralki LG w białej obudowie z dużym czarnym radiatorem i złączami
    Po wycięciu i wydłubaniu z żelu poprawiłem luty na tranzystorach i wtedy zmierzyłem. Okazało się, że środkowy ma zwarcie.
    Zbliżenie płytki PCB z podpisem „zwarcie” i strzałkami wskazującymi uszkodzony obszar
    I teraz pytanie, czy jest dostępny taki zespół tranzystorów? Niestety nie znalazłem żadnego napisu.
    Płytka sterująca pralki w obudowie, z elementami mocy i złączami; u góry czarny radiator z przewodem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21865110
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2313
    Opis będziesz miał jak wylutujesz układ IPM.
  • REKLAMA
  • #3 21866507
    osidj
    Poziom 13  
    Ocena: 66
    Dzięki za podpowiedź.
    Polak jest jednak prze...
    Zaostrzyłem pędzelek, rozgrzałem żel opalarką i delikatnie odciąłem nóżki multitoolem z jednej strony i wydłubałem drewnianą stroną pędzelka, żeby nie pociąć ścieżek. Zmiotką z twardym włosiem usunąłem resztki żelu.
    Płytka PCB w obudowie z narzędziami do czyszczenia i usuwania żelu obok
    I ukazał się numer IPM: SCM1242MF
    Jak zamówię i wlutuję, to dam znać, czy poszło.
  • #4 21866627
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2313
    osidj napisał:
    I ukazał się numer IPM: SCM1242MF

Teraz duża zagadka, gdzie zamówić, kupić, aby układ był pewny, w Polsce nie znalazłem.
    Gdzie masz zwarcie?
    Załączniki:
    • SCM1200MF.PDF (1.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA