logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MIDI Mig 2102 – gdzie podłączyć elektrozawór gazu? Brak schematu, brak 24V

Manfredo89 18 Mar 2026 12:47 204 2
REKLAMA
  • #1 21865198
    Manfredo89
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Dzień dobry,

Wpadła w moje ręce spawarka MIDI Mig 210/2.
    Spawarka nie podaje gazu, po naciśnięciu przycisku na uchwycie, natomiast drut podaje prawidłowo.
    Sprawdziłem elektrozawór i nie był podłączony do 24 V DC. Pytanie, gdzie powinien być podłączony elektrozawór do podawania gazu?
    Zakupiłem na wszelki wypadek nowy elektrozawór. Nie mogę znaleźć prawidłowego schematu elektrycznego dla wspomnianej spawarki.
    Sam stycznik też na cewce nie ma 24 V.

Panel spawarki MIDI MIG 210/2 z pokrętłami regulacji i tabliczką znamionową Elektrozawór Sherman DC 24V zamontowany na mosiężnym korpusie wewnątrz urządzenia Wnętrze spawarki z transformatorem, okablowaniem i elektrozaworem gazu z czerwonym wężem
  • REKLAMA
  • #2 21865937
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 474
    >>21865198 A jaka jest cewka stycznika? (napięcie pracy) Jeżeli etykieta odpadła - trzeba zmierzyć. Nie ma fotki płytki sterującej, a na niej będą elementy wykonawcze sterowania. Trafo zasilania podajnika jest na fotce 3. Z podłączeniem zaworu nie kombinuj. Jeżeli okaże się że przekaźnik mocy ma cewkę 24V DC taki sam musi być elektrozawór, a podłączyć należy go równolegle do zacisków cewki stycznika.
    Tak to jest wykonane w Besterze Midi 1800
  • #3 21870901
    Manfredo89
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Dziękuję za odpowiedź.

Poradziłem sobie z problemem, ale mam wrażenie, że nie jest to preferowane rozwiązanie.

Elektrozawór do gazu potrzebuje 24V DC. Wyciągnąłem go z płytki, z zacisku, który odpowiada za rozwijanie drutu.

Stycznik jest na 24V AC. Wyciągnąłem 24V AC z transformatora, który miał dwa poziomy napięć (24V i 48V).
    Bez podpięcia stycznika spawarka podawała gaz i drut, jednak nie spawała.
    Po podłączeniu stycznika spawarka ruszyła.

Tylko według mnie stycznik powinien uruchamiać się po naciśnięciu przycisku na rączce, a nie od razu po podaniu napięcia na spawarkę.
REKLAMA