logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda CR 125 2000 – silnik odpala wstecz z kopki, motocykl jedzie do tyłu

BykuKapucyn 18 Mar 2026 13:18 285 6
REKLAMA
  • #1 21865211
    BykuKapucyn
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam, niedawno kupiłem od kumpla crossa, Honda CR 125 z 2000 roku w którym sam robił remont. Motocykl praktycznie za każdym razem pali z kopki ,,w tył” i strasznie odbija. Z pycha jedzie normalnie do przodu, dopóki nie zatrzymam się i nie wrzucę luzu a następnie znów jedynkę, po czym znów jedzie w tył (nawet nie gaszę silnika). Bardzo proszę o pomoc bo powoli opadają ręce.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21865281
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2567
    Uszkodzony moduł zapłonowy (generuje zbyt mocno wyprzedzoną iskrę).
    Może też być ścięty wpust na wale korbowym.
    W niektórych sytuacjach zdarza się ukręcenie (przestawienie) czopa wału korbowego, albo też został zamontowany wał korbowy nie od tego modelu/rocznika i teraz kąt wyprzedzenia zapłonu jest mocno przestawiony.
  • REKLAMA
  • #3 21865408
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 415
    Samochód czy raczej motocykl? :)
  • #4 21865906
    BykuKapucyn
    Poziom 6  
    Dziękuję za pomoc. Sprawdzę od razu po powrocie z pracy. Przepraszam za zamieszanie, ale nie wiem, dlaczego gdy wstawiłem post, nie pisałem, że ,,kupiłem samochód”, a jednak w poście się pojawiło. Czy mógłbym prosić o jakieś zdjęcie poglądowe, w którą stronę przestawić zapłon? Aktualnie znak na statorze jest odrobinę poniżej niż znak w karterze.
  • REKLAMA
  • #5 21865952
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 176
    Ogólnie zgodnie z kierunkiem obrotów wału korbowego, przesunąć odrobinę dalej/później. Pytanie który element twojego zapłonu jest przestawny. Zacznij od sprawdzenia wpustu na wale, bo może tu jest pies pogrzebany i nic więcej nie trzeba kombinować.
  • REKLAMA
  • #6 21865959
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2567
    Zapłon na pewno nie jest „odrobinę” przestawiony.
    W pierwszej kolejności trzeba wyznaczyć rzeczywisty punkt zapłonu i skontrolować względem oznaczeń koło magnesowe/podstawa zapłonu/karter o ile są.
    Jeśli się zgadzają, to trzeba sprawdzić poprawność działania modułu przy pomocy stroboskopu do reg. zapłonu. Jeśli silnik nie odpala, to konieczne jest zakręcenie wałem korbowym z wiertarki.
    BTW. silniki Hondy w dwusuwie były stosowane do napędu pseudowozów.
  • #7 21866535
    BykuKapucyn
    Poziom 6  
    Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Wczoraj, jak wróciłem z pracy, dokończyłem naprawę gaźnika, ponieważ leciało z niego paliwo. Sprawdziłem stator miernikiem i parametry wskazują, że niby jest sprawny. Ustawiony na znak tak jak na zdjęciu poniżej; z kopki silnik odpala w drugą stronę praktycznie za każdym razem, ale z pycha normalnie jedzie do przodu, można wrzucić luz, ale żeby silnik nie zaczął kręcić się w drugą stronę, to muszę jej trochę ,,gazować”, bo inaczej, jak obroty spadną, silnik podczas pracy zaczyna kręcić się w drugą stronę. Dodam, że jak odpalę ją z pycha, to zanim ją porządnie przegazuje, sprawia wrażenie, jakby strasznie się zalewała.
    Zbliżenie na metalowy element silnika z nacięciem regulacyjnym i śrubą przy oznaczeniu „3”.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Hondy CR 125 z 2000 roku zgłasza problem z odpalaniem motocykla kopniakiem, który powoduje cofanie się pojazdu do tyłu i silne odbijanie. Motocykl normalnie jedzie do przodu przy odpalaniu na pych, jednak po zatrzymaniu i wrzuceniu luzu oraz pierwszego biegu, ponowne odpalanie kopniakiem skutkuje ruchem wstecznym. Squish został zmierzony na 1,0 mm. Problem może wynikać z nieprawidłowego montażu mechanizmu sprzęgła, niewłaściwego ustawienia zapłonu, uszkodzenia mechanizmu rozrusznika nożnego lub błędów w układzie przeniesienia napędu. Zalecane jest sprawdzenie poprawności montażu sprzęgła, ustawienia zapłonu, stanu mechanizmu kickstartera oraz ewentualnych luzów w przekładni biegów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA