logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja kleju pod mozaiką parkietową z bloku z 1967 – czy to subit?

Azatoth 18 Mar 2026 21:49 462 6
REKLAMA
  • #1 21865566
    Azatoth
    Poziom 2  
    Dzień dobry :) potrzebuję pomocy w identyfikacji kleju pod mozaiką parkietową w bloku z roku najprawdopodobniej 67. Po podważeniu klepki nie czułem żadnego "chemicznego zapachu", w mieszkaniu też nigdy tak nie pachniało. Jest to bardzo cienka warstwa kleju, brązowa / bursztynowa i wygląda na przezroczystą. Czy jest ryzyko, że jest to szkodliwy subit? Czy mam szczęście i to coś innego?
    Zbliżenie mozaiki parkietowej z podważoną klepką i cienką brązową warstwą kleju pod spodem. Fragment parkietu z odsłoniętym prostokątnym pasem brązowego kleju w szczelinie między klepkami Fragment mozaiki parkietowej z odsłoniętym, szarym podkładem i śladami brązowego kleju
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21865608
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    Azatoth napisał:
    potrzebuję pomocy w identyfikacji kleju pod mozaiką parkietową w bloku z roku najprawdopodobniej 67.
    Wygląda na powszechnie stosowany wówczas klej pod nazwą "Osakryl". To klej dyspersyjny jednoskładnikowy, który jest dostępny także współcześnie, choć ma już zmodyfikowany skład. Ten klej nie jest niebezpieczny ani toksyczny jak lepiki/kleje asfaltowe typu "Subit"
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21865634
    collie2
    Poziom 27  
    Ocena: 195
    Azatoth napisał:
    Po podważeniu klepki nie czułem żadnego "chemicznego zapachu", w mieszkaniu też nigdy tak nie pachniało. Jest to bardzo cienka warstwa kleju, brązowa / bursztynowa i wygląda na przezroczystą. Czy jest ryzyko, że jest to szkodliwy subit? Czy mam szczęście i to coś innego?

Sam sobie już odpowiedziałeś na pytania, bo tu najważniejszy jest przede wszystkim nos oraz oko: jeśli pod klepką nie ma czarnej/ciemno szarej substancji i nie pachnie ona smołą/asfaltem, to nie jest to Subit, gdyż ta woń wydziela się z tego kleju nawet po 50-60 latach. Jeśli nie jesteś pewien swoich odczuć zapachowych, to daj powąchać kobiecie, która ma zwykle bardziej czuły nos, niż mężczyzna.
  • #7 21866198
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 623
    Witam.
    Butaprem to nie jest - bo był by kolor mleczny.
    Ale klejono w tamtych czasach klepki na kleju kostnym. On własnie ma bursztynową barwę - podgrzej go na kąpieli wodnej - zrobi się płynni i zacznie śmierdzieć . Zapach trudno mi opisać ale nie śmierdzi chemią. A jak to określał mój ojciec - pachnie krowimi kopytami podgrzanymi. Bo z tego był robiony.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem identyfikacji kleju pod mozaiką parkietową w bloku z 1967 roku, z podejrzeniem, czy jest to subit – klej bitumiczny o potencjalnej szkodliwości. Klej opisany jest jako cienka, brązowa, bursztynowa, przezroczysta warstwa bez wyczuwalnego zapachu chemicznego. Brak jednoznacznej identyfikacji subitu na podstawie wizualnej i zapachowej. Wskazano, że subit charakteryzuje się silnym, specyficznym zapachem i ciemną, lepką konsystencją, co nie pokrywa się z opisem. Zasugerowano, że klej może być innym rodzajem spoiwa, np. klejem dyspersyjnym lub żywicznym, które są mniej szkodliwe. Podkreślono konieczność ostrożności przy demontażu parkietu i ewentualne konsultacje z fachowcami lub wykonanie badań laboratoryjnych w celu potwierdzenia składu kleju i oceny ryzyka zdrowotnego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA