logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nivona NICR767 Brakujące części ekspresu czy ma ktoś part diagram?

1kaczucha 19 Mar 2026 10:04 450 17
REKLAMA
  • #1 21865774
    1kaczucha
    Poziom 14  
    Ocena: 40
    Dzień dobry wieczór!
    Potrzebowałbym part diagramu ekspresu do kawy Nivona NICR767. Ewentualnie informacji, czego tu brakuje, czy też fotek, co tam było. Są luźne dwa kable - brązowy i szary, złączka 3-pin czerwony-brązowy-pomarańczowy oraz wężyk zbrojony z urwanym króćcem.
    Co siedziało w tych obejmach? A też widzę inne miejsce "po czymś":
    Wnętrze ekspresu do kawy z luźnymi przewodami i wężykiem oraz pustymi obejmami w obudowie Zbliżenie czarnej części z dwoma otworami i luźnym kablem brązowo-szarym z konektorem Tabliczka znamionowa ekspresu Nivona NICR 767 na metalowej obudowie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21865851
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2636
    Na pewno brakuje pompy oraz przepływomierza.
    Mam tylko rysunek.
    Załączniki:
    • NICR767.pdf (1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21866000
    1kaczucha
    Poziom 14  
    Kurcze nie widzę na tych schematach lewej strony, tego miejsca, co pokazałem na fotce. Ja tu chyba cała "wodę" muszę odbudować... A przepływomierz nie jest tutaj?:
    Wnętrze urządzenia z wężami, przewodami i białą plastikową częścią z metalowym uchwytem
    Czy to termoblok? Czy jeszcze co innego?
  • REKLAMA
  • #4 21866888
    zbyszekm
    Poziom 15  
    Ocena: 74
    to na foto to multizawór
  • #5 21867215
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1776
    Pompa wody i przemplywomierz
  • #6 21867346
    zbyszekm
    Poziom 15  
    Ze zbiornika woda idzie na przepływomierz (przewód wisi na fotce), następnie idzie do pompy, luźny wężyk zbrojony, który widać na pierwszym zdjęciu, wchodzi do pompy (urwaną masz w nim końcówkę).
    Jeżeli będziesz zakładał pompę ULKę zamiast oryginalnej, musisz zwrócić uwagę na podłączenie (ulka jest z diodą w środku, oryginalna droga jest bez) i ważne jest, jak podepniesz zasilanie 230 V do niej.

PS. mam takiego gdzieś w garażu, zrobię fotkę i spróbuję wstawić.
  • #7 21892724
    1kaczucha
    Poziom 14  
    zbyszekm napisał:
    mam takiego gdzieś w garażu zrobię fotkę i spróbuję wstawić

Wrzuciłbyś tę fotkę? I mam jeszcze pytanie co do kabelków i ich braku....:
    Ta wtyczka z kablami czerwony-brazowy-pomarańczowy to od przepływomierza? Na płytce są jeszcze dwa wolne złącza (u góry po prawej) 3pin - to zapewne czujnik wody. A jest jeszcze 2pin - od czego? Czy może być wolny? Czy raczej jakiś microswitch?
  • #8 21893376
    ssss
    Poziom 38  
    Kazda wtyczka jest opisana na plycie.
  • #9 21893589
    1kaczucha
    Poziom 14  
    Skoro jesteś takim spryciarzem, to powiedz mi proszę, co się kryje np. pod enigmatycznym X15?
  • Pomocny post
    #11 21894253
    zbyszekm
    Poziom 15  
    Witam
    Niestety moja wersja to 573, jest inna płyta. Wklejam fotki układu wodnego, który ci brakuje (raczej taki sam), plus połączenie mojej płyty.
    W zamieszczonym założona już jest standardowa pompka ULKA (oryginalna padła) z wkręconą złączką chyba z Delonghi, reszta to już oryginał z ekspresu.
    Przewody od pompy muszą być podpięte tak jak na foto, odwrotnie nie działa (Ulka ma wbudowaną diodę, oryginalna nie).

Nivona NICR767 Brakujące części ekspresu czy ma ktoś part diagram? Nivona NICR767 Brakujące części ekspresu czy ma ktoś part diagram? Nivona NICR767 Brakujące części ekspresu czy ma ktoś part diagram?
  • REKLAMA
  • #12 21894984
    1kaczucha
    Poziom 14  
    >>21894084

SSSS !
    Do płyty od innego modelu link dałeś, ale układ złączy chyba ten sam.
    Pierwsze dwa gniazda od góry po prawej stronie od czego? 3pin podejrzewam czujnik poziomu wody. A 2pin?
  • #13 21895035
    ssss
    Poziom 38  
    Nivona NICR767 taki numer podales a nie 573. W poniedzialek dam znac.
  • #14 21896304
    ssss
    Poziom 38  
    To nie jest X 15 tylko X5 jest to podsfietlanie wylewki
  • #15 21896532
    1kaczucha
    Poziom 14  
    ssss napisał:
    To nie jest X 15 tylko X5

Jestem zmuszony się z tobą niezgodzić...
  • #16 21896979
    ssss
    Poziom 38  
    OK moj blad tak jak pisalem podswietlanie.
  • #17 21899366
    1kaczucha
    Poziom 14  
    Mam kolejna zagadkę...
    Kable, które - wszystko na to wskazywałoby - są od zasilania pompy - mają rózne szerokości konektorów. A pompa ma klasycznie oba 6mm...
    Skąd powinne wychodzić kable do pompy?

Wnętrze urządzenia z wiązką kabli i czarną obudową; dłoń trzyma wąż i przewody z konektorami. Suwmiarka cyfrowa pokazuje 6,4 mm, obok konektor na czarnym przewodzie trzymany w palcach Suwmiarka elektroniczna mierzy szerokość konektora na czarnym przewodzie; odczyt 5,3 mm. Zbliżenie na dwa przewody brązowy i czarny z konektorami wsuwkami o różnych szerokościach

Coś znalazłem!
    Gniazdo X7 - z niego brązowy, czerwony, czarny i cienki biały
    Długością i szerokością konektora brązowy pasuje do pompy
    Długoscia i szerokością konektora czarny pasuje do młynka - jeden styk był wolny
    Czerwony i cieńszy biały urwane...

Nivona NICR767 Brakujące części ekspresu czy ma ktoś part diagram? Nivona NICR767 Brakujące części ekspresu czy ma ktoś part diagram?

No i powstaje pytanie - skąd wziać kabel N (niebieski?) do pompy?
    I do czego urwane czerwony i biały....
    ?
  • #18 21899692
    1kaczucha
    Poziom 14  
    zbyszekm napisał:
    Wklejam fotki układu wodnego

Ten czarny kabel dokąd idzie?
    Oraz czerwony równoległy....?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ekspresu do kawy Nivona NICR767 z brakującymi elementami układu wodnego i niepodłączonymi przewodami. Ustalono, że brakuje pompy wody oraz przepływomierza, a widoczny na zdjęciu element to multizawór. Omówiono przebieg układu: woda ze zbiornika trafia najpierw na przepływomierz, potem do pompy, a luźny wężyk zbrojony z urwanym króćcem powinien wchodzić do pompy. Wskazano też, że przy zamianie na pompę ULKA trzeba zwrócić uwagę na polaryzację i obecność diody w pompie. Dodatkowo wyjaśniono oznaczenia na płycie sterującej: X5 to podświetlanie wylewki, a część złączy jest opisana na PCB; pojawiła się też uwaga, że elektronika może pochodzić z innego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA