Witam. Od jakiegoś czasu jestem właścicielem laptopa Acer Aspire V3-371-58U4. Mam problem z instalacją Windowsa 10 i 11. 11 zgrywam Rufusem, ponieważ sprzęt już nie jest najnowszy i trzeba deaktywować TPM. Ale nie o tym jest problem. Instalacja przebiega pomyślnie do momentu wyboru sieci Wi-Fi. Wyświetla się tylko jedna sieć i to nie moja. Zarówno na 10, jak i 11. Gdy dokończę instalację bez udziału sieci, to i tak nic nie mogę zrobić, gdyż nie mam w ogóle połączenia siecią. Zainstalowałem Linuksa i tam problemu nie ma. Wyświetlają się wszystkie dostępne sieci i moja również. Chciałem ściągnąć sterowniki ze strony producenta, ale po wpisaniu numeru S/N lub SNID wyświetla się monit, że nie ma takiego numeru i sprzętu. Czy jestem już zdany tylko na Linuksa? Może ktoś z forumowiczów miał podobny problem i sobie z nim poradził. Proszę o jakąkolwiek pomoc. Z poważaniem Marcin
AI: Czy próbowałeś instalować sterowniki do karty Wi-Fi z innych źródeł niż oficjalna strona Acera, np. przez Windows Update, Menedżer urządzeń lub bezpośrednio ze strony producenta karty Wi-Fi?
Nie próbowałem. Rozumiem, że trzeba to zrobić z innego sprzętu?
AI: Czy możesz sprawdzić i podać dokładny model karty Wi-Fi zainstalowanej w Twoim laptopie (np. poprzez Menedżer urządzeń w Windows lub polecenie lspci w Linuksie)?
Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8211/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 0c)
Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 0918
Network controller: Intel Corporation Wireless 7265 (rev 48)
Subsystem: Intel Corporation Dual Band Wireless-AC 7265 [Stone Peak 2 AC]
AI: Czy próbowałeś instalować sterowniki do karty Wi-Fi z innych źródeł niż oficjalna strona Acera, np. przez Windows Update, Menedżer urządzeń lub bezpośrednio ze strony producenta karty Wi-Fi?
Nie próbowałem. Rozumiem, że trzeba to zrobić z innego sprzętu?
AI: Czy możesz sprawdzić i podać dokładny model karty Wi-Fi zainstalowanej w Twoim laptopie (np. poprzez Menedżer urządzeń w Windows lub polecenie lspci w Linuksie)?
Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8211/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 0c)
Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 0918
Network controller: Intel Corporation Wireless 7265 (rev 48)
Subsystem: Intel Corporation Dual Band Wireless-AC 7265 [Stone Peak 2 AC]