logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Acer Aspire V3-371-58U4 – brak Wi-Fi w Windows 10/11, działa tylko w Linuksie

mdamiecki241073 19 Mar 2026 12:56 270 4
REKLAMA
  • #1 21865886
    mdamiecki241073
    Poziom 5  
    Witam. Od jakiegoś czasu jestem właścicielem laptopa Acer Aspire V3-371-58U4. Mam problem z instalacją Windowsa 10 i 11. 11 zgrywam Rufusem, ponieważ sprzęt już nie jest najnowszy i trzeba deaktywować TPM. Ale nie o tym jest problem. Instalacja przebiega pomyślnie do momentu wyboru sieci Wi-Fi. Wyświetla się tylko jedna sieć i to nie moja. Zarówno na 10, jak i 11. Gdy dokończę instalację bez udziału sieci, to i tak nic nie mogę zrobić, gdyż nie mam w ogóle połączenia siecią. Zainstalowałem Linuksa i tam problemu nie ma. Wyświetlają się wszystkie dostępne sieci i moja również. Chciałem ściągnąć sterowniki ze strony producenta, ale po wpisaniu numeru S/N lub SNID wyświetla się monit, że nie ma takiego numeru i sprzętu. Czy jestem już zdany tylko na Linuksa? Może ktoś z forumowiczów miał podobny problem i sobie z nim poradził. Proszę o jakąkolwiek pomoc. Z poważaniem Marcin
    AI: Czy próbowałeś instalować sterowniki do karty Wi-Fi z innych źródeł niż oficjalna strona Acera, np. przez Windows Update, Menedżer urządzeń lub bezpośrednio ze strony producenta karty Wi-Fi?
    Nie próbowałem. Rozumiem, że trzeba to zrobić z innego sprzętu?
    AI: Czy możesz sprawdzić i podać dokładny model karty Wi-Fi zainstalowanej w Twoim laptopie (np. poprzez Menedżer urządzeń w Windows lub polecenie lspci w Linuksie)?
    Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8211/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 0c)
    Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 0918
    Network controller: Intel Corporation Wireless 7265 (rev 48)
    Subsystem: Intel Corporation Dual Band Wireless-AC 7265 [Stone Peak 2 AC]
  • REKLAMA
  • #2 21866284
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8187
    Witaj.
    Pomiń łączenie się z siecią WiFi (jest to możliwe zarówno w Win 10 jak i Win 11 - ale jest to ukryte), po wstępnym skonfigurowaniu systemu i uruchomieniu pulpitu zainstaluj ostatni dostępny sterownik dla AC-7265. Ta karta na sterownikach w starszej wersji ma problem z zobaczeniem sieci z nowszych routerów albo czasem nie jest możliwe połączenie się z nimi.

https://www.intel.com/content/www/us/en/produ...ntel-dual-band-wirelessac-7265/downloads.html

Windows 10 powinien być lepszym wyborem dla tego sprzętu, mimo braku wsparcia.
  • REKLAMA
  • #3 21866942
    mdamiecki241073
    Poziom 5  
    Ok. Spróbuję tak zrobić. Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem.
  • REKLAMA
  • #4 21870131
    mdamiecki241073
    Poziom 5  
    >>21866284 Zrobiłem tak, jak kolega mówił. Połączyłem się z Internetem za pomocą kabla. Zaktualizowałem cały system (Windows 10), odinstalowałem stare stery od karty sieciowej AC-7265. W szczegółach było napisane, że stery są z 2017 roku. Nowe, które ściągnąłem ze strony Intela (link, który mi podałeś), są z 2022 roku. Zainstalowałem je, ale w szczegółach są z powrotem z 2017 roku. Także nic to nie zmieniło. Obecnie pracuję na Linuksie, bo tu nie ma żadnych problemów.
  • #5 21893692
    mdamiecki241073
    Poziom 5  
    Udało się. Zaktualizowałem wszystkie sterowniki i Wi-Fi również. Pokazały się wszystkie dostępne sieci i moja też. Dziękuję bardzo. 🙂
REKLAMA