logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDMI nie wykrywa sygnału z dekodera Strong SRT 8119 na monitorze Philips 27E1N1100A00

marekmajchrzak42 19 Mar 2026 16:04 198 3
  • #1 21866020
    marekmajchrzak42
    Poziom 2  
    Cześć, mam pytanie dotyczące sygnału HDMI, który od razu nie odpala się na monitorze Philips 27".
    Kupiłem dekoder Tuner do naziemnej telewizji DVB-T2 Strong SRT 8119 HEVC H.265, podłączyłem do monitora PHILIPS 27E1N1100A/00 27"
    Problem polega na tym, że zanim pokaże się program telewizyjny, muszę kilka razy włączyć i wyłączyć dekoder pilotem.
    Np. w TV kineskopowym po odpaleniu dekodera od razu widzę ekran powitalny dekodera, a następnie program telewizyjny.
    Moje pytanie: co mogę zrobić, aby monitor od razu widział sygnał z dekodera.
    Proszę o podpowiedź.

AI: Czy pomiędzy dekoderem a monitorem używasz jakiejś przejściówki lub adaptera (np. HDMI na VGA albo HDMI na DVI), czy podłączasz je bezpośrednio kablem HDMI?
    Nie, nie ma żadnej przejściówki.
    AI: Czy próbowałeś użyć innego kabla HDMI lub innego portu HDMI w monitorze (jeśli są dostępne), żeby sprawdzić, czy problem się powtarza?
    Jest jeden port w dekoderze i w monitorze. Próbowałem z trzema przewodami HDMI, efekt ten sam.
  • #2 21866527
    tester987
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    marekmajchrzak42 napisał:
    Cześć, mam pytanie dotyczące sygnału HDMI, który od razu nie odpala się na monitorze Philips 27".
    Kupiłem dekoder Tuner do naziemnej telewizji DVB-T2 Strong SRT 8119 HEVC H.265, podłączyłem do monitora PHILIPS 27E1N1100A/00 27"
    Problem polega na tym, że zanim pokaże się program telewizyjny, muszę kilka razy włączyć i wyłączyć dekoder pilotem.
    Np. w TV kineskopowym po odpaleniu dekodera od razu widzę ekran powitalny dekodera, a następnie program telewizyjny.
    Moje pytanie: co mogę zrobić, aby monitor od razu widział sygnał z dekodera.
    Proszę o podpowiedź.

Podejrzewam problem z HDCP. Komputer realizuje to systemowo między kartą graficzną i monitorem a tu podłączasz urządzenie bezpośrednio do wejścia monitora. Ustaw rozdzielczość 576 w dekoderze i zobacz czy problem nadal występuje. HDCP zabezpiecza HD i UHD. Jeśli masz ustawione 1080p w dekoderze to możesz jeszcze zmienić na 1080i. Niektóre telewizory mają problem z 1080p (np. któraś seria SONY obsługuje 1080/60p).
  • #3 21866881
    marekmajchrzak42
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź (podpowiedź). Po wprowadzeniu zmian odezwę się.
  • #4 21867168
    marekmajchrzak42
    Poziom 2  
    Informacja dla tester987:
    Twoja sugestia częściowo rozwiązała problem. Obecnie dekoder przesyła obraz na (monitor Philips) przy drugim kliknięciu przycisku zasilania - pojawia się wtedy logotyp "STRONG", a następnie urządzenie poprawnie przechodzi do wyświetlania programu.
REKLAMA