logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Electrolux EW8H358SP – suszarka nie kończy programu, resetuje się

gzowskimateusz 20 Mar 2026 21:11 291 2
REKLAMA
  • #1 21866986
    gzowskimateusz
    Poziom 3  
    Odkurzanie wnętrza suszarki; na podłodze wąż odkurzacza i kłęby szarego kurzu przy podzespołach

Suszarka Electrolux EW8H358SP. Rozkręciłem po 6 latach, żeby wyczyścić w środku. Jedyna kostka, którą odpiąłem, to ta przy panelu. Po złożeniu działa, ale nie kończy programu. Wyłącza się po ok. 20-30 minutach, bez dźwięku, zapala się światło w środku, na wyświetlaczu pojawia się "ekran startowy", tzn. to co na początku programu (normalnie było 0:00). Po kolejnym włączeniu sytuacja się powtarza, po 3-4 włączeniu pranie jest suche, program się kończy.
    Co mogłem zepsuć?
    Na dole z przodu jest wentylator, który służy (moim zdaniem) do chłodzenia sprężarki. Nie wiem, czy ma działać cały czas, czy tylko gdy sprężarka się nagrzeje - u mnie nie działa. Czy to może być problem? Nie odpinałem go, ale czy podczas rozkręcania mógł się jakoś odłączyć?
    Wysunęły się też z kostki kabelki od czujnika temperatury z przodu (koło wentylatora, za klapką, która służy do czyszczenia), ale podłączyłem i powinno być ok. - tu drugie pytanie - czy jest różnica przy podłączaniu biegunów do czujnika?
    Co mogłem zepsuć?
    Zbliżenie wnętrza suszarki: kratka wentylatora i metalowy czujnik zaznaczone czerwonymi okręgami

AI: Czy podczas pracy suszarki pojawiają się na wyświetlaczu jakieś kody błędów lub komunikaty serwisowe, szczególnie po tym, jak program się resetuje?
    Brak błędów, po wyłączeniu i włączeniu przyciskiem uruchamia się normalnie.
    AI: Czy sprawdzałeś, czy wentylator na dole z przodu działa po podaniu napięcia (np. bezpośrednio z zasilacza), albo czy nie jest mechanicznie zablokowany?
    Chyba działał. Nie wiem tylko, czy cały czas, czy po osiągnięciu temperatury.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21867067
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 260
    Wszystko raczej jest na Forum.
    Temat w kwestii pospinania kabelków - Link i dalej
    wejście w tryb serwisowy z linkiem w temacie - Link i jeszcze może
    filmik, który pokazuje jak to działa - Link - i jak wygląda błąd.

Potem się zobaczy co dalej.
  • #3 21867475
    gzowskimateusz
    Poziom 3  
    >>21867067 Cieszę się, że chciało Ci się poszukać i wkleić linki i nie poprzestałeś na pierwszym zdaniu. :) W trybie serwisowym wyskoczyło mi kilka błędów, łącznie z tym, że nie działał wentylator. Okazało się, że on był winny, podczas skręcania przycisnąłem przewód i go załamałem - nie kontaktował. Skróciłem przewód, zaizolowałem i działa :)
    Wentylator włącza się dopiero po nagrzaniu się sprężarki.
    Aby wyjąć wentylator, wystarczy zdjąć prawą ścianę i poluzować front. Wtedy wyciągamy piny z wtyczki i bez problemu przeciągamy w stronę wentylatora. Można też zrobić tak jak ja, rozkręcić całość :) tylko po co.
    Aby rozebrać wentylator, odklejamy naklejkę, wyciągamy ze środka zaślepkę, pod nią jest zawleczka na osi wiatraka. Ściągamy ją i jesteśmy w środku.

Jeszcze raz dzięki. Ogarnięte, można zamknąć temat.
REKLAMA