logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel CA-10 Plus – jak zresetować centralę i usunąć komunikat BYŁ SABOTAŻ MAN?

maxzie23 22 Mar 2026 20:28 282 4
  • #1 21868246
    maxzie23
    Poziom 2  
    Witam, właśnie kupiłem nowy dom i ma on już zainstalowany system alarmowy Satel CA-10 plus. Samemu próbowałem jakoś zresetować przez zwarcie zworki J19, ale mi nie idzie. Teraz jeden manipulator ma napisane BYŁ SABOTAŻ MAN. a drugi nie ma ekranu, tylko świeci się na nim pełno czerwonych ledów. Próbowałem też kody 12345, 1234 i tak dalej, ale każdy daje tylko 3 długie dźwięki, zawsze też od razu się załącza, nieważne co zrobię, czy mógłby mi ktoś pomóc zresetować to? Ten manipulator, jak się włącza, pokazuje, że jest wersja 3.11
    AI: Czy sprawdzałeś fizycznie, czy wszystkie czujki, obudowa centrali oraz przewody sabotażowe są poprawnie zamknięte i podłączone? Często komunikat o sabotażu pojawia się, gdy coś jest otwarte lub odłączone.
    Jest parę przeciętych kabli w głównej centrali, ale zakładam, że było to zrobione z zamiarem i że alarm działał poprzedniemu właścicielowi
    AI: Czy masz dostęp do jakiejkolwiek dokumentacji systemu lub kodów od poprzedniego właściciela, np. kodu serwisowego albo instrukcji?
    Tak, mam instrukcję, ale poprzedni właściciel nic do mnie nie mówi
  • #2 21868251
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    sprawdź
    Zworka J19 służy do wejścia w tryb serwisowy "z kołków", gdy nie znasz kodu serwisowego. Aby to zadziałało, musisz wykonać te kroki w dokładnej kolejności:

Odłącz całkowicie zasilanie: Najpierw odepnij akumulator, a potem wyłącz zasilanie sieciowe 230V (bezpiecznik w rozdzielnicy). Płyta musi być kompletnie "ciemna".

Załóż zworkę na kołki J19.

Włącz zasilanie: Najpierw podłącz zasilanie sieciowe 230V. Odczekaj kilka sekund.

Zdejmij zworkę J19: Powinieneś usłyszeć charakterystyczne "piknięcia" z manipulatora.

Podejdź do manipulatora LCD: Powinien pojawić się komunikat o trybie serwisowym lub zapytanie o restart.
  • #3 21868259
    maxzie23
    Poziom 2  
    Po paru próbach jest tryb serwisowy, jak z jego poziomu usunąć ten BYL SABOTAZ MAN
  • #4 21868320
    domsat
    Poziom 23  
    Ocena: 176
    CA-10 to produkt archiwalny z lat 90. Czy Twój laptop też ma 30 lat i dalej go używasz ? Wymień na Perfectę.
  • #5 21868610
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 540
    kindlar napisał:
    Aby to zadziałało, musisz wykonać te kroki w dokładnej kolejności:

Odłącz całkowicie zasilanie: Najpierw odepnij akumulator, a potem wyłącz zasilanie sieciowe 230V (bezpiecznik w rozdzielnicy). Płyta musi być kompletnie "ciemna".
    Załóż zworkę na kołki J19.
    Włącz zasilanie: Najpierw podłącz zasilanie sieciowe 230V. Odczekaj kilka sekund.

Coś kolega słyszał ale nie bardzo zrozumiał, na zasadzie nie wiem ale powiem.
    Cytat z instrukcji instalatora centrali CA-10:
    "Procedura startu zasilania centrali.
    1. Podłączyć przewody zasilania awaryjnego do odpowiednich zacisków akumulatora
    (czerwony do plusa, czarny do minusa akumulatora). Centrala nie uruchomi się po
    podłączeniu samego akumulatora (bez podłączonego zasilania sieciowego), natomiast
    będzie pracowała w przypadku zaniku napięcia ~230 V – jeżeli wcześniej była już
    uruchomiona.
    2. Podłączyć zasilanie sieciowe ~230 V – następuje start pracy centrali.
    Wymieniona tu kolejność włączania zasilania umożliwi prawidłową pracę zasilacza i układów
    zabezpieczeń elektronicznych centrali, dzięki którym unika się uszkodzeń elementów
    systemu alarmowego spowodowanych ewentualnymi błędami montażowymi.
    Uwaga! Jeżeli zaistnieje sytuacja, w której konieczne będzie całkowite odłączenie zasilania
    centrali, to należy wyłączyć kolejno sieć i akumulator. Ponowne załączenie zasilania
    powinno odbyć się zgodnie z opisaną wcześniej kolejnością (najpierw akumulator,
    a następnie napięcie zmienne 230 V)."

Kolejność jest dokładnie odwrotna niż kolega napisał, zresztą wszystkie centrale Satela uruchamia się identycznie.
REKLAMA