logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala CA-10: Alarm sabotażowy i brak komunikacji z manipulatorem LCD

jjjanek 06 Lis 2004 18:00 5014 15
  • #1 965184
    jjjanek
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Panowie co może byc za przyczyna ni stąd ni z owąd po za zbrojeniu systemu po około godzinie na manipulatorze lcd wyskoczył ALARM SABOTAZOWY MANIPULATOR posprawdzałem jest wszystko w pożaądku w centralce sprawdzilem przewody czy styk prawidlowy, po przyczymaniu przycisku wyskakuje brak komunikacji z centralą zrobilem restart z kołków system pszeszedł w tryb serwisowy tam zrobiłem kasowanie haseł reset ustawień ,ustawienia adresów w manipulatorze i nadal nic po wyjściu z trybu serwisowego nadal brak komunikacji z centralą czy może być przyczyną że manipulator siadł ?
  • #2 965257
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

sprawdzałeś styk sabotażowy w manipulatorze?? - (styk w centrali nic nie ma do rzeczy)

jaki to model CA10 - może jest możliwość ustawienia adresu pamięci na zworkach w manipulatorze????

po wejściu w serwis, spróbuj tylko opcje automatycznego odczytu manipulatorów.

w tym dziale było już na temat styku sabotażowego w manipulatorze, poszperaj w postach.
    pozdrawiam
  • #3 965309
    jjjanek
    Poziom 18  
    jest to ca 10 plus firmy satell
  • #4 965354
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    jjjanek napisał:
    jest to ca 10 plus firmy satell

tak rozumiem - tylko czy jest to nowy sprzęt czy strarszy??? wcześniejsze wersje manipulatorów miały możliwość ustawień na zworkach, obecne już nie.
    jak długi jest przewód między centralą a manipul. ?
  • #5 965416
    jjjanek
    Poziom 18  
    no i mam problem następny a mianowicie zaczołem sprawdzac manipulator i ten styk sabotażowy zamontowany w manipulatorze wersja 3,06 model manipulatora KLCD-S POPRZES RUSZENIE PRUBÓWKĄ ODPAD i mam pytanieczy miejsce które zostało po przełaczniku trzeba teraz przylutowac?bo założyc go już nie dam rady (najwyzej nie będzie obwodu na manipulatoże sabotazowego) na jakiej zasadzie on działał bo rozumie że sabotaż to załaczał w chwili zdięcja manipulatora to cały czas był wcisknięty czy w tedy obwód był otwarty czy zamkniety trzeba teraz przylutować czy nie ?kolega kasprzyk pytał o sprzęt no był on załatwiany z drugiej ręki ale raczej wszystko nówka metry od manipulatora do centrali to okoł7m
  • #6 965490
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witaj

ups :( moze nie był poprawnie wlutowany?? i stąd ten problem
    przycisk zwiera (NC) czyli podczas poprawnej pracy systemu przycisk jest wciśnięty - musisz go zmostkować (zworka przewodem) aczkolwiek wypadałoby zamontować sprawny....

wyrwanie ze ściany manipulatora i zerwanie przewodów, także wywoła alarm, musisz sam zadecydować - jeżeli robisz to u siebie - to twój problem, jeżeli u klienta, i odpukać będzie włamanie - to póniej podczas dochodzenia, mogą się czepić (właściciel) każdego szczegułu :(

słuchaj - jedna sprawa - najpierw rozwiąż całkowicie problem, a później możesz mi dać "POMÓGŁ"

pozdrawiam
  • #7 965539
    jjjanek
    Poziom 18  
    dziękuje koledze za pomoc w usunięciu problemu jutro postaram się zmostkowac i zobacze czy przyczyna została usunięta dziękuje i pozdrawiam napewno napisze czy działa czy nadal będzie potrzebna pomoc
  • #8 965585
    jjjanek
    Poziom 18  
    zapomniałem zapytac ale czy faktycznie styk sabotażowy mógł to robić bo mi się wydaje co to może miec wspólnego z brakiem komunikacji z centralą z drugiej strony posprawdzałem miernikiem przewody są prawidłowo popodłaczane klawiatura swieci ale nie reaguje w tryb serwisowy jak wejdzie z kołków to po menu moge chodzic bez problemu a zaraz jak wyjde z serwisu to alarm sabotaz maniplatora dziwią mnie to 1 rok było wszystko wpożadku
    a drugie moje pytanie czy centrala ca 10 plus wystartuje jakby był tylko sam manipulator podłączony bez czujek ?
  • #9 965953
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    piszesz, że po wyjściu z trybu nastepuje sabotaż manip. - czyli styk sabotażu ma znaczenie.
    Centralka informuje cię o braku komunikacji z manip. czyli: jego brakiem, lub przerwą na przewodach, lub podstawieniem dodatkowego manipulatora (próba dołączenia innego manip.)

mozesz podłaczyć sam manipulator bez czujek, jeżeli chcesz odłączyć także sygnalizator (wnioskuje, że chcesz uruchomic zestaw na "sucho") musisz obciążyć wyjścia out1-do out4 rezystorem 2,2k, nie podłaczone czujki na manipulatorze (w zależności od konfiguracji wejść NC, NO, EOL, 2EOLNC, 2EOLNO) będziesz widział jako naruszenie lub sabotaż tych wejść.
    pozdro
  • #10 970528
    jjjanek
    Poziom 18  
    I nadal nic zlutowałem styk antysabotazowy W manipulatorze weszedłem w tryb serwisowy bez problemu mogłem się po menu poruszać następnie zrobiłem reset systemu i funkcie 124 poustawiałem adres manipulatora wyszedłem z funkci serwisowewj ponownie alarm sabotażowy manipulatora i świecą mi się wejścia oczywiście jak wejdę do pokoju to na manipultorze pokazuje naruszenie bo wejście mignie jeżeli alarm chce skasowac nie działa manipulator na me polecenia tylko jak przyciskne jakiś klawisz i przytszymam swieci komunokat UWAGA BRAK KOMUNIKACJI Z CENTRALA SPRAWDŻ PODŁĄCZENIE Z CENTRALĄ I USTAW FUNKCJA SERWISOWA ADRESY MANIPULATORÓW FUNKCJA 124
    Czyżby faktycznie uszkodzeniu uległ manipulator ?rok czasu chodziło wszystko bez zarzutów jeżeli możecie bardzo proszę o pomoc
  • #11 971066
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    Witam.
    Czy w systemie Masz zainstalowany tylko jeden manipulator ???
    Jaki jest adres tego manipulatora ???
    Spróbuj podłączyć manipulator pod inne wejście CLK np.CLK2.,CLK 3,
    CLK 4.I wykonaj FS 124
    Kiedyś miałem podobny przypadek powodem tego był zimny lut na płycie glównej,centrala poprostu cały czas się resetowała i pokazywała taki sam komunikat.

Pozdrawiam
  • #12 971812
    jjjanek
    Poziom 18  
    Wiesz może masz racje sprubuje podłączyć pod clk2 .Manipulator mam tylko jeden ale równiesz podłączony mam ekspander .Teraz manpulator mam przypisany do strefy 1erszej czyli clk1 a expander clk2
    sprubuje go odpiąć całkowicie i podłaczyć manipulator pod clk2
  • #13 971817
    jjjanek
    Poziom 18  
    zapomniałem dodac ze adres manipulatora ustawiam poprzez automatyczne ustawienie centrali, najpierw robie funkcje 124 a następnie w trybie serwisowym jest opcja ustaw adres manipulatora i naciskam i on sobie ustawia.
  • #14 971821
    mesko
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    1.a czy przypadkiem nie masz takich samych adresów w manipulatorze i ekspanderze? zworki nie mogą być w tych samych położeniach.2 zacznij może od początku.jaką ostatnią czynność w centrali wykonałeś przed wystapieniem usterki? zmostkuj sabotaż na stałe. i szukaj dalej
  • #15 972761
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    Witam.
    Spróbuj zrobić tak.
    Wypnij ten expander.Czujki i syreny .A manipulator podłącz na próby przy centrali na nowym kablu.
    W manipulatorze ustaw adres 1001 za pomocą zworek ale u Ciebie chyba nie ma?
    Więc zrobisz to na całkowicie wypiętym manipulatorze
    Odłączasz zasilanie manipulatora i zwierasz zaciski CLK i DAT.
    Podłącz zasilanie manipulatora.
    Ustaw 1001
    Wykonaj pełen restart do ustawień fabrycznych.
    i fs124
    Jeżeli nadal są błędy wepnij go pod CLK2 itd
  • #16 972818
    jjjanek
    Poziom 18  
    Ale numer panowie, poszło wszystko jest ok,wymieniłem przewód odpiołem expander i poszło bez roblemu a co ciekawe spowrotem podłączyłem expander i wszystko chodzi ten przewód który wymieniłem wziołem żaróweczke pusciłem przez niego 12v i co ciekawe przewód jest dobry
    chciałem podziękować wszystkim za pomoc dziękuje i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W systemie alarmowym Centrala CA-10 Plus firmy Satel pojawił się problem z alarmem sabotażowym manipulatora LCD oraz brakiem komunikacji z centralą po około godzinie od zbrojenia systemu. Sprawdzono przewody, styk sabotażowy w manipulatorze KLCD-S wersja 3.06 oraz poprawność połączeń, jednak problem nie ustąpił. Styk sabotażowy manipulatora działa na zasadzie zwierania (NC) i powinien być zmostkowany, co zapobiega fałszywym alarmom przy prawidłowym montażu. Próby resetu systemu, kasowania haseł, ustawiania adresów manipulatora (funkcja 124) oraz zmiana podłączenia manipulatora na inne wejście CLK nie przyniosły trwałego efektu. Problem okazał się związany z przewodem łączącym manipulator z centralą, który mimo pozornej poprawności (przeszedł test żarówką 12V) powodował zakłócenia. Po wymianie przewodu i odłączeniu ekspandera system zaczął działać poprawnie, a po ponownym podłączeniu ekspandera problem nie powrócił. Wskazuje to na możliwe zakłócenia lub uszkodzenia przewodu lub jego połączeń jako przyczynę alarmu sabotażowego i braku komunikacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA