logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator, interfejs do odczytu BDM - dostępność w Polsce.

ElektroMuzyk 22 Mar 2026 21:01 675 10
  • #1 21868274
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Poszukuję programatora/interfejsu do odczytu BDM – Background Debug Mode.
    Zależy mi bym mógł kupić to w Polsce. Chińskie portale mnie nie interesują. Potrzebuję do celów hobbystycznych więc wolę coś tańszego.
    Myślałem o USBDM BDM Interface, ale to w Polsce chyba nie do kupienia.

#Programator, interfejs do odczytu BDM @ElektrodaBot Programator, interfejs do odczytu BDM
  • Pomocny post
    #2 21868287
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2662
    PW kolego.
  • Pomocny post
    #3 21868291
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 965
    LABEL_AI_GENERATED
    ElektroMuzyk napisał:
    Poszukuję programatora/interfejsu do odczytu BDM – Background Debug Mode.
    Zależy mi bym mógł kupić to w Polsce. Chińskie portale mnie nie interesują. Potrzebuję do celów hobbystycznych więc wolę coś ...
    Krótka odpowiedź

Jeżeli chodzi Ci o klasyczne BDM Motoroli/Freescale/NXP do rodzin typu HCS08 / HCS12 / ColdFire, to dla zastosowań hobbystycznych nadal najbardziej sensowny jest USBDM. Problem nie leży w samym rozwiązaniu, tylko w dostępności: po sprawdzeniu aktualnych ofert w Polsce znalazłem głównie droższe interfejsy komercyjne oraz narzędzia automotive do ECU, a nie tani gotowy USBDM z normalnej polskiej dystrybucji. Sam USBDM oficjalnie wspiera HCS12, HCS08, ColdFire V1 i wybrane Kinetis przez SWD; minimalna wersja JS16 jest polecana początkującym i daje się uruchomić początkowo przez USB, bez drugiego BDM. (usbdm.sourceforge.io)

Najważniejsze rozróżnienie

Musisz rozdzielić dwa różne światy:

- USBDM / PEmicro / OSBDM – to interfejsy do mikrokontrolerów Freescale/NXP, czyli „elektronika embedded”. Oficjalna dokumentacja USBDM podaje obsługę HCS12, HCS08, ColdFire V1 oraz w wybranych wersjach Kinetis przez SWD. (usbdm.sourceforge.io)
    - BDM100 / Deltatronic / część ofert SMOK – to zwykle sprzęt opisywany pod ECU, EDC16, MED9.x, Siemens/Marelli/Delphi, czyli „motoryzacja/chiptuning”. Aktualna oferta BDM100 na Allegro jest opisana jako interfejs do odczytu/zapisu wsadów ECU, a Deltatronic wprost wskazuje EDC16 i MED9.x. W praktyce oznacza to, że taki sprzęt ma sens do sterowników samochodowych, ale nie jest odpowiednikiem USBDM do ogólnego debugowania mikrokontrolerów Freescale. (allegro.pl)

Co realnie kupisz w Polsce

1. PEmicro / NXP Multilink
    To jest rozwiązanie technicznie bardzo dobre, ale już raczej niehobbystyczne cenowo. PEmicro podaje obecnie 299 USD za Multilink Universal LC i 599 USD za Multilink Universal FX; lista obsługiwanych rodzin obejmuje m.in. HCS08, HC(S)12(X), S12Z, RS08, ColdFire V1–V4 i MPC5xx/8xx. W polskim sklepie Fokus znalazłem NXP U-MULTILINK za 2759 zł, jako produkt na zamówienie. (m220.pemicro.com)

2. SMOK JTAG/BDM
    To już typowo półka profesjonalna/warsztatowa. Na stronie producenta bazowy produkt jest oznaczony jako brak na magazynie, pakiet promocyjny kosztuje 4500 zł, a same opcje dla HC/HCS/HCSX12 i HC08 są wycenione odpowiednio na 1050 zł i 850 zł. Do hobby raczej bym tego nie brał. (smok.com.pl)

3. Deltatronic BDM Programmer / BDM100
    Jeżeli mówisz o ECU, to tu zaczynają się sensowne ceny. Deltatronic ma BDM Programmer za 240 zł, ale obecnie z oznaczeniem Out Of Stock. Z kolei aktywna oferta BDM100 na Allegro ma cenę 104,99 zł i jest opisana jednoznacznie jako zestaw do ECU z adapterami Siemens / Marelli / Delphi. (deltatronic.pl)

Moja praktyczna rekomendacja

Jeśli chcesz czytać/programować HCS08 / HCS12 / ColdFire
    Najrozsądniej:

1. szukać gotowego USBDM,
    2. a jeśli nie trafisz – zbudować minimalny USBDM na MC9S08JS16.

I tu ważna korekta względem często powtarzanej opinii: minimalna wersja JS16 nie wymaga drugiego BDM do pierwszego uruchomienia, bo firmware można wgrać przez USB. To właśnie dlatego ten wariant jest przez autora projektu wskazywany jako dobry dla początkujących. (usbdm.sourceforge.io)

Jeśli chodzi o ECU: MPC5xx / EDC16 / MED9
    Wtedy USBDM nie jest pierwszym wyborem. Tu najtańszy start to po prostu BDM100 albo podobny interfejs typowo automotive, ewentualnie Deltatronic, jeśli pojawi się na stanie. (allegro.pl)

Jeśli pracujesz tylko z Kinetis / SWD
    Jest jeszcze obejście z płytkami FRDM/OpenSDA. Dokumentacja USBDM opisuje wariant USBDM_OpenSDA dla płytek Freescale Freedom, a FRDM-KL25Z jest obecnie dostępny w Kamami za 139 zł. Traktowałbym to jednak jako ścieżkę dla Kinetis/OpenSDA, a nie pełny zamiennik uniwersalnego BDM do starszych rodzin. (usbdm.sourceforge.io)

Wniosek końcowy

Moja odpowiedź „wprost” byłaby taka:

- Do HCS08/HCS12/Coldfire: bierz USBDM, ale raczej jako samodzielny montaż albo gotowiec, jeśli akurat trafisz; nowe polskie rozwiązania sklepowe są dziś głównie zbyt drogie. (usbdm.sourceforge.io)
    - Do ECU/BDM automotive: bierz BDM100 / Deltatronic, bo to jest ta półka cenowa, której szukasz. (allegro.pl)

Podaj jeszcze proszę dokładną rodzinę układu albo pełne oznaczenie procesora:
    - HCS08,
    - HCS12 / S12X,
    - ColdFire,
    - Kinetis,
    - czy może ECU z MPC5xx.

Wtedy wskażę Ci już konkretny interfejs, typ złącza i czy warto kupować gotowca, czy lepiej robić USBDM.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #5 21868308
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    LABEL_AI_GENERATED
    ElektroMuzyk napisał:
    https://www.amazon.pl/Programator-pobieranie-debuggera-emulator-downloader/dp/B09SVCLSM4/ref=sr_1_1?crid=2QL8SGKRNLN47&dib=eyJ2IjoiMSJ9.GtA0kbJ5cqqegGAUNbNeOTOpJNLGdguohRkgtdf8eJc.bjv2cdgzDGRNkb6X...
    Odpowiedź wprost

Najprawdopodobniej tak, ale pod jednym ważnym warunkiem: jeżeli ta oferta z Amazonu jest rzeczywiście klonem USBDM, to do HCS08 / HCS12 / części starszych Freescale-Motorola z BDM będzie to właściwy kierunek. Nie mogłem jednak niezależnie odczytać szczegółów tej konkretnej karty Amazon z podanego linku, więc nie potwierdzę w 100%, który dokładnie wariant USBDM sprzedawca oferuje. ([]())

Co obsługuje USBDM według dokumentacji projektu

Najtańsze i najczęściej spotykane warianty JS16 obsługują:
    - HCS12
    - HCS08
    - ColdFire V1
    - w niektórych wersjach także wybrane Kinetis przez SWD.
    Jednocześnie dokumentacja tych wariantów wprost mówi, że nie obsługują RS08 ani ColdFire V2/V3/V4. (usbdm.sourceforge.io)

Pełniejszy wariant USBDM-CF / JMxx ma szersze wsparcie: HCS12, HCS08, RS08, ColdFire V1, V2, V3, V4, a także złącza dla różnych rodzin docelowych. (usbdm.sourceforge.io)

Co to oznacza praktycznie dla Ciebie

Jeżeli przez „stare rodziny Motoroli” rozumiesz głównie:
    - HCS08tak, USBDM jest właściwym wyborem. (usbdm.sourceforge.io)
    - HCS12 / 9S12tak, również. Dokumentacja podaje nawet obsługę HCS12 bez SYNC, np. 9S12DP256B. (usbdm.sourceforge.io)
    - ColdFire V1tak, ale w typowym tanim wariancie JS16 tylko V1, nie pełne CFV2/3/4. (usbdm.sourceforge.io)
    - RS08nie zakładaj tego w ciemno; trzeba mieć pełniejszy wariant, nie najprostszy JS16. (usbdm.sourceforge.io)

Jeżeli natomiast masz na myśli naprawdę stare układy typu HC05 / HC11, to to nie jest narzędzie „uniwersalne do wszystkiego od Motoroli”. Oficjalna lista wsparcia USBDM obejmuje rodziny wymienione wyżej, więc do HC05/HC11 nie należy tego kupować w założeniu „na pewno zadziała”. (usbdm.sourceforge.io)

Na co uważać w tej konkretnej ofercie

W tanich ofertach internetowych nazwa bywa bardzo ogólna, a kluczowa jest rzeczywista wersja sprzętu. Dlatego przed zakupem sprawdź, czy w opisie lub na zdjęciu jest wyraźnie napisane:
    - HCS08 / HCS12 / CFV1 – wtedy do typowych starszych BDM-owych Motoroli ma sens,
    - RS08 lub CFV2/V3/V4 – jeżeli tego potrzebujesz, musi to być pełniejsza wersja,
    - czy programator zasila target – proste wersje JS16 według dokumentacji nie zasilają układu docelowego. (usbdm.sourceforge.io)

Dodatkowo warto wiedzieć, że z Legacy CodeWarrior USBDM nadal działa, ale dla części urządzeń może być potrzebna ręczna konfiguracja połączenia, bo Freescale przestał bezpośrednio wspierać OSBDM/TBDML/USBDM dla niektórych nowszych targetów z rodzin HCS12/HCS08/CFV1. (usbdm.sourceforge.io)

Moja rekomendacja

Tak — jeżeli celujesz w HCS08 / HCS12 / 9S12 / ColdFire V1, to taki USBDM jest najpewniej tym, czego szukasz do hobby.
    Nie — jeżeli liczysz na pełną zgodność z każdą „starą Motorolą”, zwłaszcza RS08, CFV2/3/4 albo rodzinami spoza listy USBDM. (usbdm.sourceforge.io)

Co bym zrobił na Twoim miejscu

Przed kliknięciem „kup” poprosiłbym sprzedawcę o:
    1. zdjęcie PCB z obu stron,
    2. dokładną listę obsługiwanych rodzin,
    3. informację, czy to wariant JS16, czy pełniejszy CF/JMxx.

Jeżeli podasz mi dokładne oznaczenie procesora, np.:
    - MC9S08...
    - MC9S12...
    - MC9S12X...
    - MCF51...
    - inny symbol

to powiem Ci już jednoznacznie: brać ten interfejs czy nie.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #6 21868319
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    LABEL_AI_GENERATED
    ElektroMuzyk napisał:
    Odpowiedź bezpośrednia

Tak — najprawdopodobniej to jest właściwy typ interfejsu, jeśli chcesz pracować głównie z rodzinami HCS08, HCS12/9S12 oraz ColdFire V1.
    Z opisu tego produktu widocznego w agregatorze ofert wynika, że chodzi o RELAND SUN USBDM ... (JS16), czyli klon klasycznego USBDM w wariancie JS16. Opis handlowy tej samej klasy urządzenia podaje wsparcie dla HCS08, HCS12 oraz ColdFire V1. (bigshopper.co.uk)

Co to oznacza w praktyce

Dla „starych Motoroli i pokrewnych” ten zakup ma sens tylko wtedy, gdy mówisz o układach z grup:
    - MC9S08...
    - MC9S12... / 9S12...
    - MCF51...

Właśnie te rodziny są wymienione w oficjalnej dokumentacji wariantu USBDM JS16. Dokumentacja podaje też wprost, że JS16 obsługuje HCS12 (również układy bez SYNC, np. 9S12DP256B), HCS08 i ColdFire V1. (usbdm.sourceforge.io)

Kiedy to nie będzie właściwy zakup

Ten wariant nie jest uniwersalny do wszystkiego, co ma napis Motorola/Freescale/NXP.
    W dokumentacji referencyjnej JS16 jest wyraźnie zapisane, że ta wersja:
    - nie obsługuje RS08,
    - nie obsługuje ColdFire V2/V3/V4. (usbdm.sourceforge.io)

Z kolei pełniejszy wariant USBDM_CF_JMxx rozszerza wsparcie właśnie o RS08 i ColdFire V2/V3/V4, więc jeśli kiedyś chcesz wejść w te rodziny, to prosty JS16 może być za ciasny. (usbdm.sourceforge.io)

W praktyce oznacza to:
    - HCS08 / HCS12 / 9S12 / ColdFire V1tak, brałbym,
    - RS08nie ten wariant,
    - ColdFire V2/V3/V4nie ten wariant,
    - inne bardzo stare rodziny Motorolinie kupowałbym w ciemno bez sprawdzenia dokładnego symbolu układu, bo oficjalna lista wsparcia JS16 ich nie wymienia. (usbdm.sourceforge.io)

Jedno ważne zastrzeżenie: opis handlowy jest nieco niespójny

Tu jest haczyk, na który warto uważać.
    Opis handlowy klona tej klasy podaje, że płytka ma ręcznie wybierane zasilanie targetu 3,3 V / 5,0 V do 500 mA. Natomiast dokumentacja referencyjna jednego z wariantów USBDM_SWD_JS16CWJ mówi, że ta wersja nie zasila układu docelowego. To sugeruje, że sprzedawcy często mieszają wersje sprzętowe albo kopiują opisy między klonami. (cntronic.com)

Dlatego praktyczna rada jest taka:

- zakładaj, że target i tak zasilasz zewnętrznie,
    - a ewentualną funkcję zasilania z programatora traktuj jako bonus, nie gwarancję. (cntronic.com)

Moja rekomendacja

Do hobby i do HCS08/HCS12 — tak, to jest sensowny zakup.
    To nadal jest najtańsza rozsądna ścieżka do klasycznego BDM dla tych rodzin, a oficjalne oprogramowanie USBDM nadal jest dostępne jako pakiet instalacyjny dla Windows z SourceForge. (usbdm.sourceforge.io)

Najkrótszy werdykt

Bierz, jeśli Twoje układy to HCS08 / HCS12 / 9S12 / MCF51.
    Nie bierz w ciemno, jeśli chodzi o RS08, ColdFire V2+ albo „jakąkolwiek starą Motorolę”. (usbdm.sourceforge.io)

Jeżeli chcesz, napisz mi jeszcze dokładne oznaczenia układów, np.:
    -
    MC9S08...

-
    MC9S12...

-
    MCF51...

-
    MC68HC...

Wtedy odpowiem już całkowicie jednoznacznie: ten konkretny programator będzie dobry czy nie.
  • #7 21869538
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    @ElektrodaBot
    Mam takie układy. Oznaczyłem je na czerwono numerkami: 1, 2, 3.

Zbliżenie płytki PCB z układem M306NAFGTFP, złączem pinowym i czerwonym numerem 1

Dwa zbliżenia na płytkę PCB z układami scalonymi; czerwone oznaczenia 2 i 3 przy dolnej krawędzi.
  • #8 21869550
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    LABEL_AI_GENERATED
    ElektroMuzyk napisał:
    @ElektrodaBot
    Mam takie układy. Oznaczyłem je na czerwono numerkami: 1, 2, 3.

https://obrazki.elektroda.pl/5367600700_1774365310.png

https://obrazki.elektroda.pl/6526671800_1774365321.png
    Odpowiedź wprost

Nie — ten USBDM z linku nie obsłuży Ci wszystkich trzech układów.
    Z pokazanej trójki tylko układ nr 3 pasuje do klasycznego BDM, z którym USBDM ma sens.
    Układ nr 1 to rodzina Renesas M16C/6N, a układ nr 2 to Motorola HC08 z trybem Monitor Mode, nie z BDM. (renesas.com)

Analiza Twoich układów

1)
    M306NAFGTFP
    — układ nr 1

To nie jest Motorola/Freescale, tylko Renesas M16C/6N Group, wariant M306NA/M306NB. Renesas dla tej grupy podaje obsługę przez narzędzia E8/E8a oraz interfejs clock-synchronized serial na liniach P64/P65/P66/P67. W hardware manualu tej rodziny są też opisane Standard Serial I/O Mode 1 i 2 do programowania flash. Czyli: to nie jest target BDM dla USBDM. (renesas.com)

2)
    MC68HC908AZ60
    — układ nr 2

To jest HC08, i tu jest najważniejsza korekta względem wcześniejszych przypuszczeń: HC908AZ60 nie używa BDM. Datasheet tego układu opisuje Monitor ROM (MON); komunikacja z hostem odbywa się przez pin PTA0, wymagany jest interfejs dopasowujący poziomy, a wejście w tryb monitor wymaga odpowiednich warunków resetu i VHI na IRQ lub RESET. Freescale w nocie porównawczej pisze wprost, że w nowszym 9S08AW60 „BDM replaces monitor mode on the 908AZ60A” — czyli BDM pojawił się dopiero jako następca tego rozwiązania, a sam 908AZ60A/AZ60 ma monitor mode, nie BDM. Wniosek: USBDM do nr 2 się nie nadaje. (nxp.com)

3)
    XC912DG128CPV8
    — układ nr 3

To jest rodzina HC12 / 68HC912DG128 i tutaj sytuacja jest odwrotna: datasheet jasno opisuje Background Debug Mode, aktywowany przez pin BKGD. Dodatkowo dokumentacja USBDM traktuje HC12 i HCS12 jako wspólny typ targetu (
    T_HC12 = T_HCS12
    ), a wariant JS16 ma wprost opisane funkcje wymagane dla HC12 processors, w tym reset do wejścia w BDM i dobór prędkości dla starszych HC12. Czyli: dla nr 3 USBDM jest właściwym typem interfejsu. (nxp.com)

Wniosek praktyczny

Jeżeli chcesz kupić jeden tani interfejs z myślą o tych trzech układach, to odpowiedź brzmi:

- nr 1 — nie, USBDM odpada
    - nr 2 — nie, USBDM odpada
    - nr 3 — tak, USBDM ma sens (renesas.com)

Czyli ten Amazonowy USBDM/JS16 warto kupić tylko wtedy, gdy Twój główny cel to układ nr 3. Jeśli zależy Ci także na nr 1 i nr 2, to i tak będziesz potrzebował innych narzędzi. (usbdm.sourceforge.io)

Co byłoby potrzebne do każdego z nich

- Nr 1 — M306NAFGTFP: szukaj narzędzia Renesas E8/E8a albo programatora, który wprost deklaruje obsługę M16C/6N / M306NA i Standard Serial I/O Mode. (renesas.com)
    - Nr 2 — MC68HC908AZ60: szukaj programatora/interfejsu do HC08 Monitor Mode, a nie do HCS08/BDM. (nxp.com)
    - Nr 3 — XC912DG128CPV8: tutaj właśnie USBDM jest właściwym kierunkiem. (nxp.com)

Ważna uwaga przy „odczycie”

Ponieważ pisałeś o odczycie, samo dobranie właściwego interfejsu nie gwarantuje jeszcze sukcesu.
    W M16C/6N producent przewidział m.in. ID Code Check i ROM Code Protect, a w HC908AZ60 tryb monitor ma mechanizm security bytes — bez poprawnych danych odczyt pamięci może być zablokowany albo ograniczony. (renesas.com)

Najkrótsza rekomendacja

Jeśli kupujesz pod układ nr 3 — bierz USBDM.
    Jeśli chcesz obsłużyć również nr 1 i nr 2 — nie, to nie będzie „jeden programator do wszystkiego”. (nxp.com)

Jeżeli chcesz, w następnym poście mogę Ci rozpisać dokładnie, jakie sygnały wyprowadzić dla nr 2 i nr 3:
    - dla HC908AZ60: które linie są potrzebne do monitor mode,
    - dla HC912DG128: które piny to BKGD / RESET / VDD / GND i jak to najbezpieczniej podłączyć do USBDM.
  • #9 21893792
    Wat
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Dzień dobry,
    Jeśli chodzi o programator do MC68HC908AZ60 to mogę pomóc.
    pozdrawiam
    Wat
  • #10 21909111
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    Wat napisał:
    Dzień dobry,
    Jeśli chodzi o programator do MC68HC908AZ60 to mogę pomóc.
    pozdrawiam
    Wat

Super! :) To poproszę o linka do sklepu/zakupu. Tylko bez jakiegoś durnego pw czy odsprzedawania używek bez gwarancji
  • #11 21911718
    Wat
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    >>21909111

Dzień dobry,

Czasem zajmuję się HC08 i mam jeszcze płytki do programatora zgodnego z Class 1 Motorola ICS.
    Jak się dogadamy, to zmontuję jedną z nich.
    Potrzebuję informacje:
    - czy masz zaprogramować AZ60 luzem, czy zamontowanego na płytce
    - jeśli na płytce, to czy jest na niej jakiś interfejs do programowania AZ60 - jeśli nie ma, to muszę fizycznie mieć pierwszą płytkę
    - w jakim (rodzaju) pliku masz wsad do programowania, najlepiej prześlij mi go.

pozdrawiam
    Wat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru taniego programatora/interfejsu BDM dostępnego w Polsce do zastosowań hobbystycznych, głównie dla starszych układów Motorola/Freescale/NXP. Ustalono, że sensownym wyborem jest USBDM, zwłaszcza w wariancie JS16, który obsługuje HCS08, HCS12 i ColdFire V1, ale nie jest uniwersalny dla wszystkich układów Motoroli/Freescale/NXP. Wskazano też, że część ofert z Amazonu to klony USBDM, a pełniejsze wersje USBDM-CF/JMxx mają szersze wsparcie rodzin mikrokontrolerów. Po pokazaniu konkretnych układów wyjaśniono, że tylko jeden z nich pasuje do klasycznego BDM; pozostałe wymagają innych metod programowania: Renesas M16C/6N korzysta z interfejsów E8/E8a i serial I/O, a HC908AZ60 nie używa BDM, tylko Monitor Mode / ICS. Na końcu pojawiła się oferta wykonania programatora zgodnego z Class 1 Motorola ICS dla MC68HC908AZ60.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA