logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co zrobić z częściami z drukarek, routera Huawei, modułów Wi-Fi i elektroniki? Pomysły DIY

u60566853 23 Mar 2026 20:28 804 19
  • #1 21868935
    u60566853
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć.
    Trochę mi się uzbierało elektroniki.
    Ktoś ma pomysł, co mogę z tego zrobić ciekawego?
    Nie interesuje mnie utylizacja w tym wypadku, bo wiem, że można to lepiej wykorzystać.
    Chociażby na wylut części jak chodzi o PCB. :)

Spis:
    Min części z drukarek.
    - Mechanizm posuwu z karetką, w której siedziały tusze, które poruszały się na szynie prawo-lewo w drukarce.
    - Kilka PCB z drukarek.
    - Stary router Huawei.
    - Moduł skanujący CIS z drukarki, służył do kopiowania tekstu z kartki.
    - Laser niewidzialny z drukarki laserowej z wirującym lusterkiem - tu trzeba uważać, bo jest niewidzialny i może uszkodzić wzrok.
    - Grzałka z drukarki laserowej 2 rolki obok siebie.
    - 2 telefony, jeden stacjonarny, drugi stary na kartę 2g chb.
    - Programator z drukarki z kilkoma przyciskami i jednocyfrowy wyświetlacz segmentowy.
    - Płyta zasilająca z drukarki.
    - Moduł pokrętła z pralki.
    - Transoptory szczelinowe z drukarek.
    - Silnik z tarczą do transoptora.
    - Głowica skanująca kartkę z drukarki.
    - Rozebrany zasilacz z laptopa.
    - Podstawka z ładowarką telefonu stacjonarnego.
    - Moduł N Wi-Fi repeater wzmacniacz do Wi-Fi ze złączem internetowym.
    - PCB z przyciskami z monitora.
    - PCB z monitora.
    - Moduł switch rozdzielający do kabli internetowych.

Na pewno z kilku mechanizmów posuwu prawo-lewo można zrobić plotter laserowy czy frezarkę.
    Czekam na jakieś ciekawe pomysły, jestem ciekaw, co wymyślicie. :)

Rozłożone części elektroniki i PCB na niebieskim dywanie, m.in. płytki, silniki i elementy z drukarki.
    Dłoń obok zielonej płytki PCB w czarnej obudowie, na tle niebieskiego materiału
    Rozebrane podzespoły drukarki i elektronika na kocu, m.in. moduł z ostrzeżeniem i silnik.
    Żółta etykieta ostrzegawcza „LASER” na czarnym module z otworami i mechanizmem
    Dwie zielone płytki PCB oraz dwa telefony na niebiesko-białym dywanie
    Zielona płytka PCB z układami scalonymi i gniazdem złącza, leżąca na niebieskim kocu
    Trzy zielone płytki PCB i dwie taśmy elastyczne na niebieskim, wzorzystym tle
    Dwie zielone płytki PCB z elektroniką, złącza VGA i DVI oraz wyświetlacz 7‑segmentowy na górnej
    Zbliżenie na zieloną płytkę PCB HP z układami scalonymi, kondensatorami i złączami
    Zielona płytka PCB z układami Agilent i pamięcią, kondensatorami oraz złączami, na niebieskim tle

Dodano po 1 [godziny] 40 [minuty]:

>>21868935 Cokolwiek.
    Jakieś pomysły czy coś mile widziane śmiało pisać.
  • #2 21869036
    kabaretzadarmo
    Poziom 7  
    Ja bym zrobił z tego szrotu drukarkę 3D.
  • #3 21869105
    u60566853
    Poziom 2  
    >>21869036
    Tylko bym musiał zdobyć jeszcze 2. suwnicę
    I takim sposobem mam oś XYZ
    Pytanie, czy się to nada, bo niby silników krokowych to nie ma, tylko normalne silniczki na 12 V, ale suwnica posiada moduł enkodera (pasek z kreskami co milimetr, może mniej, i na karetce, czyli tym wózku, transoptor zliczający te kreski na pasku).

Ale na pewno z takich rzeczy robią ludzie mini frezarkę, czy ploter, ploter laserowy, także zobaczę, co się da zrobić
  • #4 21869222
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 387
    Trochę dziwne wyzwanie.
    u60566853 napisał:

- Mechanizm posuwu z karetką, w której siedziały tusze, które poruszały się na szynie prawo-lewo w drukarce.
    - Kilka PCB z drukarek.
    - Stary router Huawei.

Z mechanizmu posuwu latarkę na korbę, z PCB wylutować Atmegę i mrugać diodkami, a z routera Wi-Fi - czujnik ruchu wykrywający kota sąsiadki za ścianą.
    Wszystko zależy od Twoich umiejętności hard/software.
  • #5 21869251
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1331
    Zestaw do PSZOK.
  • #6 21869253
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1400
    cranky napisał:
    z routera Wi-Fi - czujnik ruchu wykrywający kota sąsiadki za ścianą.

Niby jak by to miało działać?
  • #7 21869463
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 531
    Siemens C35 na portal sprzedażowy, reszta do PSZOK.
  • #8 21869625
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6076
    Robienie czegoś ze złomu jest trudniejsze niż z części ze sklepu, tak, że nie oczekuj zalewu odpowiedzi.
    Problem z robieniem ze złomu jest taki, że zawsze czegoś brakuje, a jak się już robi zamówienie w sklepie, to można zamówić wszystkie elementy. Ja ze złomu zrobiłem trochę, ale bardziej analizowałem konstrukcje, bo mnie ciekawiło, jak to jest zrobione i to chciałem wiedzieć szczegóły. Im nowsza elektronika, tym więcej zintegrowane w jednym scalaku i trudniej to ponownie wykorzystać, oddzielnie masz tylko regulatory napięcia i pamięci, może jakiś sterownik silników i kilka tranzystorów. Ze starych płytek było łatwiej coś zrobić.

Jeśli naprawdę chcesz próbować, to szukaj dokumentacji do scalaków i pomyśl które dały by się ponownie wykorzystać.
  • #9 21869731
    u60566853
    Poziom 2  
    Brązowa płytka PCB z naklejką Q1647-60003 i tabelą oznaczeń P1–P8
    cranky napisał:
    z PCB wylutować Atmegę i mrugać diodkami,

jarek_lnx napisał:
    szukaj dokumentacji do scalaków

No właśnie z dokumentacją to raczej tych głównych mikroprocesorów, BGA dokumentacji nie ma, bo zostało to wyprodukowane dla tego modelu drukarki i dokumentacji nie znajdziesz, producent nie wyśle, bo to tajemnica też przed konkurencją, jak to działa, a reverse engineering jest trochę ciężki, trzeba się bardzo dobrze znać.
    Nawet myślę, na Yandexie czy chińskim necie, nie wszystko będzie.
    A co do Atmegi z drukarki, to nie wiem, czy to Atmega czy jakiś anonim z losowym oznaczeniem bez dokumentacji, nie ukrywam, że cieszyłbym się, gdyby każda taka elektronika była postawiona na STM32, wtedy by było ciekawiej i wiele z robieniem takich projektów z odzysku.
    Ale spokojnie, dokumentacji do prawie połowy SMD w tym znajdę i popatrzę, co z tym można zrobić.
    Przed chwilą właśnie skończyłem rozlutowywać wszystkie PCB z drukarek.
    Oprócz tych mam jeszcze z kilkaset SMD, co wylutowałem kiedyś, tak, że planuję zrobić z nich listę i AI coś wymyśli, jakiś projekt fajny.

Rozsypane układy scalone i drobne elementy SMD na blacie, m.in. większy chip z napisem Agilent

Jednak zostawiłem jedno PCB z drukarki z przyciskami i wyświetlaczem jednocyfrowym w całości bez rozwalania, bo widziałem na elektrodzie, że ktoś zrobił już z tego sterownika ściemniacz do LED, nie wiem gdzie ten post był, jak ktoś znajdzie to może wysłać link.

Zielona płytka PCB z ośmioma przyciskami i jednocyfrowym wyświetlaczem 7‑segmentowym

A to dla ciekawskich, to co udało mi się wylutować z drukarek, te najciekawsze układy.
    Ktoś ma już pomysł, przyda się do czegoś?

Kilka wylutowanych układów scalonych SMD na blacie, m.in. Agilent QFP i inne mikroukłady.
    Wylutowane układy scalone SMD na drewnianym blacie, w tym Hynix i Zentel.
    Kilka układów scalonych SMD leży na brązowej, chropowatej powierzchni; część w obudowach SOIC z widocznymi pinami.
    Zbliżenie zielonej płytki PCB z kilkoma układami scalonymi i widocznymi ścieżkami oraz oznaczeniami
    Kilka czarnych układów scalonych SMD w obudowach SOIC na brązowej powierzchni.
  • #10 21869755
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 254
    u60566853 napisał:
    Trochę mi się uzbierało elektroniki.

Trochę zaczyna się od garażu załadowanego tak, że żeby to to zamknąć potrzebne są ze cztery ręce i 6 nóg, ;) a już Kolega się opamiętał z "przydasiami".
    Szacun! I tak trzymać w sensie nie zbierać, bo i w jakim celu.

Inna sprawa, że z tej nowoczesnej elektroniki i to SMD trudno coś wymyślić dalej.
    Nie chodzi o elementy bierne R, C, L, ale o specjalizowane półprzewodniki.

Pytanie, czy to urządzenie DIY, to ma być "czysta" elektronika - np. migający LED w wersji SMD - czy
    "elektro-mechanika" to i można się pokusić o CNC przy wykorzystaniu wałków od drukarek.
    Tylko te części z odzysku to z 10% wydatków zaoszczędzą i jeszcze problemów narobią, bo nie wiadomo czy sprawne, tzn. jak przeżyją "przeszczep".
    Ale nie tylko "podłość ludzka nie zna granic", bo pomysłowość ma tak samo.

cranky napisał:
    a z routera Wi-Fi - czujnik ruchu wykrywający kota sąsiadki za ścianą.

Kota wystarczy wyposażyć w drugą Atmegę i już!
  • #11 21869821
    u60566853
    Poziom 2  
    >>21869755
    Przemcio napisał:
    Pytanie, czy to urządzenie DIY to ma być "czysta" elektronika - np. migający LED w wersji SMD - czy "elektro-mechanika" to i można się pokusić o CNC przy wykorzystaniu wałków od drukarek

Nie ma znaczenia, to i to będzie git, szukam jakiegoś fajnego projektu.
    A problemów mogą trochę narobić, ale nie muszą, prędzej czy później uda mi się jakiś projekt ukończyć.

Co do części, to według AI to te najmniejsze pamięci się przydadzą, te podłużne MX bardziej zaawansowane w przyszłości też, a reszta mikroprocesory to niestety brak dokumentacji, producent mi pewnie nie wyśle jej, bo ,,tajemnica" i te mikroprocesory bez dokumentacji można to co najwyżej w kiblu spuścić czy w krzaki wywalić..

Planuję może stworzyć jakiś plotter czy frezarkę z suwnicy prawo-lewo z drukarki, tylko musiałbym z OLX dokupić używaną drukarkę za 20 zł, żeby było na drugą oś Pottera czy frezarki w tym samym mieście, odbiór osobisty wypatrzyłem i nie wiem, czy brać, czy się opłaca
  • #12 21869827
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 254
    u60566853 napisał:
    te najmniejsze pamięci się przydadzą

I się zaczynają się ... "przydasię" ;)
    u60566853 napisał:
    można to co najwyżej w kiblu spuścić czy w krzaki wywalić.

Nic z tych rzeczy! Ochrona środowiska!
    u60566853 napisał:
    odbiór osobisty wypatrzyłem i niewiem czy brać czy się opłaca

Opłacalność jest kwestią ustaleń między Sobą a drugim Ja.
  • #13 21869918
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6076
    u60566853 napisał:
    Planuję może stworzyć jakiś plotter czy frezarkę z suwnicy prawo-lewo z drukarki, tylko musiałbym z OLX dokupić używaną drukarkę za 20 zł, żeby było na drugą oś Pottera czy frezarki w tym samym mieście, odbiór osobisty wypatrzyłem i nie wiem, czy brać, czy się opłaca
    Porównaj jakie części z niej dostaniesz z tym ile kosztują. Współczesne drukarki są bardzo tanio zrobione, mają jeden wałek w prowadnicy liniowej na której pracuje panewka czasem plastikowa czasem metalowa. W swojej konstrukcji potrzebujesz ze dwie prowadnice na oś.
    Silnik z przekładnią, paskiem zębatym i kołami oraz napinaczem i enkoderem jak się uda wykorzystać to już jakiś sens ma.
    Silnik DC może mieć lepszą dynamikę od krokowego ale trzeba sobie zrobić serwo samemu. Amatorzy wybierają krokowe bo łatwiej
  • #15 21870073
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1842
    Koledzy, wy naprawdę traktujecie ten temat poważnie - patrząc na zdjęcia szrotu i odpadków zamierzacie opracować projekt urządzenia ?...
    A kto będzie miał prawa do własności tego projektu?...
  • #16 21870206
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1400
    krakarak napisał:
    A kto będzie miał prawa do własności tego projektu?...
    Każdy, jeżeli autor projektu opublikuje i nie zastrzeże.
  • #17 21870318
    mistrzgryplanszowej
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Nie trzeba pisać żadnego programu ani sterowników ani systemu operacyjnego ponieważ wszystko jest dostępne za darmo w domenie publicznej na zasadzie Open Source,co oznacza brak tantiemów,licencji oraz praw autorskich czyli sztuka dla sztuki inaczej demoscena a nie pozorowanie działań na zlecenie korporacji wmawiających ludziom,że nie można korzystać z alternatywnych i lepszych rozwiązań zarówno software jak i hardware.Za 500 złotych z refabrykowanych i poleasingowych części można złożyć samemu komputer na Ubuntu bezproblemowo obsługujący np. Counter-Strike:Source w wysokich detalach...
  • #18 21870334
    krakarak
    Poziom 42  
    @mistrzgryplanszowej a gdzie w twoim poście jest coś nawiązującego do tematu? Wskaż, które elementy ze zdjęć autora posłużą ci do zbudowania komputer, na którym uruchomisz Ubuntu i pograsz w gierki? Silniczek?...
  • #19 21870766
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 387
    Zawsze można ulepić z tego kupe

Kula z odpadów elektronicznych na czarnej podstawie, na jasnym tle
    i nazwać to eko-sztuką.
    A do pszoku wyrzucić dopiero po wystawie.
  • #20 21870781
    krakarak
    Poziom 42  
    I to chyba jest jedyny projekt wart uwagi :-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pomysłów na kreatywne wykorzystanie części elektronicznych pochodzących z drukarek, routera Huawei, modułów WiFi oraz innych urządzeń elektronicznych. Wymienione komponenty to m.in. mechanizmy posuwu z drukarek atramentowych, PCB, laser niewidzialny z drukarki laserowej, grzałki, telefony stacjonarne i komórkowe 2G, programator z wyświetlaczem segmentowym, płyty zasilające, moduły pokręteł z pralek, transoptory szczelinowe, silniki, głowice skanujące, zasilacze laptopowe oraz moduły WiFi repeaterów. Użytkownicy sugerują wykorzystanie tych elementów do projektów DIY takich jak budowa prostych robotów, automatyki domowej, systemów pomiarowych, urządzeń sterujących, czy eksperymentów z elektroniką i programowaniem mikrokontrolerów. Zwraca się uwagę na ostrożność przy użyciu lasera niewidzialnego ze względu na ryzyko uszkodzenia wzroku. Propozycje obejmują także odzyskiwanie i ponowne wykorzystanie PCB oraz elementów mechanicznych do tworzenia nowych urządzeń lub naprawy istniejących.
REKLAMA