logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung WW10T654DLH Pralka po wymianie łożysk i amortyzatorów hałasuje przy płukaniu/wirowaniu

kucy07 26 Mar 2026 08:50 525 36
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego pralka hałasuje podczas płukania i wirowania po wymianie łożysk oraz amortyzatorów?

Najbardziej prawdopodobne jest, że hałas powodują luzy lub zbyt słabo dokręcone amortyzatory albo ich mocowania, a nie same łożyska [#21871304][#21871610][#21871484] Po zdjęciu tylnej lub górnej pokrywy trzeba ręką sprawdzić, czy tłoczysko amora, bolce mocujące, balasty i inne elementy zbiornika nie mają luzu oraz skąd dokładnie dochodzi stukanie [#21871610][#21872581] W tym przypadku użytkownik po dociągnięciu śrub amortyzatorów i zrobieniu kalibracji bębna uzyskał poprawę, więc przyczyną okazało się niedostateczne skręcenie nowych amortyzatorów [#21872527][#21872749] Jeśli problem wróci, warto jeszcze sprawdzić tulejki, podkładki i mocowania obciążników, bo podobne stuki mogą też dawać te elementy [#21872592][#21872581]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21870795
    kucy07
    Poziom 5  
    Dzień dobry,
    Po wymianie łożysk i amortyzatorów pralka hałasuje przy płukaniu i wirowaniu. Co mogło pójść nie tak? Wstawiam film, może ktoś coś podpowie, co jest przyczyną takiej sytuacji? Mam zamiar zajrzeć do niej, ale wcześniej może ktoś mnie nakieruje? Zaznaczę jeszcze, że zaraz po wymianie było ok i przed też, tylko łożyska szumiały. Stało się to po jakimś czasie. Coś się poluzowało?
    Pozdrawiam

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21870799
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4608
    Te drgania wskazują na uszkodzony krzyżak, co powinno być widoczne przy rozbiórce bębna do wymiany łożysk, bo nie ma możliwości, by nowe łożyska miały taki luz.
  • #3 21870812
    kucy07
    Poziom 5  
    Witam, nie zauważyłem nic niepokojącego przy wymianie łożysk. Tak jak pisałem, stało się to po jakimś czasie od naprawy.
    Czy można to naprawić ( jest to opłacalne )

Pozdrawiam i dziękuję
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21870832
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Jeśli stało się to jakiś czas po wymianie łożysk, a nie bezpośrednio po wymianie, to można próbować znów rozbierać bo jak sądzę jest ta pralka naprawialna, jeśli chodzi o dostęp do kosza. Brak dokładnych oznaczeń, wiec nie wiem czy krzyżak jest dostępny w handlu. A koszt? to przede wszystkim kupno krzyżaka, no i praca.
  • #5 21870839
    kucy07
    Poziom 5  
    Pralka Samsung WW10T654DLH
    4-letnia i jak najbardziej rozbieralna
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21870868
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Poszukaj w sklepach z częściami agd, czy krzyżak jest dostępny.
  • #7 21870870
    kucy07
    Poziom 5  
    Jest sprawdziłem 500 zł
    Najpierw rozbiorę i sprawdzę, może coś się poluzowało i wtedy zamówię
    Dzięki
  • Pomocny post
    #8 21870875
    murgrabia
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Przy wymianie łożysk podstawą jest ocena bieżni na wałku oraz bieżni na pierścieniu mosiężnym uszczelniacza. Łożyska wcześniej szumiały? Dlaczego? Puścił uszczelniacz wodę na łożyska? Może zaczął się obracać wewnętrzny pierścień łożyska na wałku. I wytarło jego bieżnię? Przy takim luzie to uszczelniacz nie wytrzyma nawet 6 miesięcy. Przecież ręką idzie wyczuć czy bęben ma luz lub coś innego stuka.
  • #9 21870911
    kucy07
    Poziom 5  
    Łożyska szumiały niemiłosiernie, uszczelniacz przepuścił wodę. Poskładałem wszystko: nowe łożysko i uszczelniacz (bez oporu wszedł) i było chwilę ok.
  • Pomocny post
    #10 21870927
    murgrabia
    Poziom 18  
    To w takim razie bardziej się skłaniam, iż bieżnia na wałku została wytarta. Najbardziej obrywa od strony uszczelniacza. Ja tak miałem w indesit. Łożysko ma ciasno wchodzić na wałek. Gdy już kupiłem nowy krzyżak, nowe łożyska + uszczelniacz. To przy składaniu musiałem się posiłkować gumowym młotkiem. Aby wcisnąć bęben do tej pokrywy z łożyskami. Wszelkie próby wklejania łożyska na wytarty wałek nie zdało egzaminu. Nawet w ostatnim momencie napunktowałem wałek w miejscu spasowania łożyska. Ale to mi dało jedynie niecałe 6 miesięcy poprawnej pracy.

I jeszcze bardzo ważna sprawa. Przestrzeń simmeringa wypełnij najlepiej smarem silikonowym.
  • #11 21870934
    kucy07
    Poziom 5  
    No nic, rozkręcę i sprawdzę, co się stało.
    Dodam jeszcze, że oryginalny uszczelniacz był mechanicznie uszkodzony, tak jakby ktoś przecinakiem nabił jego brzeg. Robią to specjalnie ?
    A tak by mogła pewnie działać dłużej.
  • Pomocny post
    #12 21870947
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3687
    Najlepiej odkręć krzyżak od bębna i jeśli rozpadnie się przy demontażu to był już pęknięty. Możesz też mieć uszkodzoną oś a wtedy i tak problem rozwiąże tylko wymiana krzyżaka. Tutaj w bardziej przyjaznej cenie: https://sklep-elwron.pl/pl/p/Krzyzak-bebna-pr...ng-45%2C5mm-%2C-wysokosc-oski-117%2C4mm-/3240
    Niestety nie opłaca się zwlekać z naprawą jeśli łożyska dają znać o sobie to trzeba reagować jak najszybciej.
  • Pomocny post
    #13 21870953
    murgrabia
    Poziom 18  
    Uszczelniacz nie ma prawa być uszkodzony. Może coś im nie wyszło w fabryce. Ja dodatkowo uszczelniacz wkleiłem na silikon wysoko temperaturowy - taki czerwony do silników. Bo nowy coś mi za lekko wchodził (ROLF). Taka jakość i wymiarowanie w tych czasach.

Dodano po 2 [minuty]:

Kenworth 18 napisał:
    Niestety nie opłaca się zwlekać z naprawą jeśli łożyska dają znać o sobie to trzeba reagować jak najszybciej.

Całkowita prawda. Jak będziemy zwlekać to łożysko w końcu zacznie się obracać na wałku. I po temacie..

Dodano po 1 [minuty]:

Kenworth 18 napisał:
    Najlepiej odkręć krzyżak od bębna i jeśli rozpadnie się przy demontażu to był już pęknięty

Raczej jest nitowany.
  • REKLAMA
  • #14 21870970
    kucy07
    Poziom 5  
    Łożyska chwilę szumiały, to prawda, ale takich luzów jak teraz nie było.
    Krzyżak jest nitowany? To jak się go wymienia?
  • #15 21870978
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ścina się nity, lub rozwierca, w zależności od dostępu, a później najczęściej stosuje się śruby. w niektórych pralkach kupuje się razem z krzyżakiem.
  • #16 21871012
    kucy07
    Poziom 5  
    Sprawdziłem ten krzyżak jest przykręcany na śruby
  • Pomocny post
    #17 21871085
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Jeśli krzyżak występuje jako część zamienna to zawsze jest skręcamy śrubami. Nitowane są te które występują wraz z bębnem w sprzedaży choć nie zawsze. Zwymiaruj oś suwmiarką i zobaczysz czy ma luzy względem łożysk. Sprawdź też gniazdo uszczelniacza bo potrafią pękać w Samsungach.
  • #18 21871275
    kucy07
    Poziom 5  
    Dziękuję wszystkim za porady i wskazówki. Dam znać, jak się zakończyła ta historia. Żona nalega na nową pralkę.
    Zobaczymy
  • Pomocny post
    #19 21871304
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6895
    Coście się wszyscy tak uparlki na ten krzyżak ?
    Dźwięk nie jest metaliczny tylko głuchy, plastikowy.

Prawdopodobnie dzwoni na bolcach montażowch amortyzatorów.
    W wielu pralkach jest to spotykane, czasem producent zostawia tam nadmierny luz.

@kucy07
    Odłącz urządzenie od prądu zdejmij tylną pokrywę, wciśnij rękę i złap amortyzator przy mocaniu d zbiornika i poruszaj przó tył. Jeśli puka na bolcac to będziesz to czuł ręką.

Kenworth 18 napisał:
    Jeśli krzyżak występuje jako część zamienna to zawsze jest skręcamy śrubami.

Wać Pan bajek nie opowiada.
    Ileż się naodwiercałem krzyżaków na początku swej pracy zawodowej, ile wierteł popaliłem i połamałem to tylko moja wiertarka wie :lol:
  • #20 21871316
    kucy07
    Poziom 5  
    Po wymianie łożysk była cisza i pięknie prała. Cały problem zaczął się później i moja diagnoza padła na amortyzatory. Zamówiłem nowe i wymieniłem. Nie znam się na sprzęcie AGD, ale jakość tych amortyzatorów jest tragiczna (sam plastik)
    Zrobię, jak mówisz, sprawdzę te amory.
    Ale co można zrobić, żeby je naprawić?
  • Pomocny post
    #21 21871346
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Amortyzator jest skręcany bo obu stronach? Czyli od strony zbiornika i od strony obudowy pralki?
    Nie będę się sprzeczał z moderatorem tego forum, ale nie spotkałem nitowanego krzyżaka do bębna prócz przykładowo takich przypadków: https://www.klinikaagd.pl/czesci-agd/4-b%C4%99ben+%2B+krzy%C5%BCak+do+pralki-%7C0;KLA43A756/
    Oczywiście nie zajmuję się naprawą sprzętu AGD zawodowo i najprawdopodobniej się mylę, ale prosiłbym o przykład jakiejś pralki z takim rozwiązaniem.
  • #22 21871452
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    mrice napisał:
    Coście się wszyscy tak uparlki na ten krzyżak ?

Może się mylę, ale oprócz dźwięku wyraźnie widać luz przy ruszaniu kosza góra-dół.
  • Pomocny post
    #23 21871484
    mrice
    Moderator AGD
    kucy07 napisał:
    ale jakość tych amortyzatorów jest tragiczna (sam plastik)

Tworzywa dziś się powszechnie stosuje i sam fakt, ze jest to plastik czy materiał pochodny o jego jakosci nie świadczy. Istotne jest zastosowanie własciwych materiałów i dobre pasowanie elementów. Jeśli są rzeczywiście kiepskim zamiennikiem to moze również dzwonić tłoczysko w obudowie. Jak tam nic nie wyczujesz to zdejmij jeszcze górną pokrywę, rzuszaj zespołem piorącym i szukaj skąd dochodzi dźwięk

Kenworth 18 napisał:
    Amortyzator jest skręcany bo obu stronach?

Wsuwany na kołek i przykręcany jednostronnie śrubą.

stanislaw1954 napisał:
    Może się mylę, ale oprócz dźwięku wyraźnie widać luz przy ruszaniu kosza góra-dół.

Patrze już trzeci raz na to nagranie i dla mnie bęben względem krawędzi fartucha montowanej na zbiorniku nie przesuwa się nawet i milimetr.
  • #24 21871498
    kucy07
    Poziom 5  
    Amortyzatory kupiłem oryginalne.
    Dodam jeszcze, że hałas występuje nie zawsze. Tylko podczas płukania, gdzie jest więcej wody, większe obroty, oraz gdy wchodzi na obroty przy wirowaniu. Na początku prania jest spokój.
    Sprawdziłem i faktycznie bęben jest sztywny razem z fartuchem.
    Rusza się bardziej obudowa i jakby hałas pochodził od niej.
  • Pomocny post
    #25 21871610
    mrice
    Moderator AGD
    Zbiornik sam z siebie takiego hałąsu nie wyda. Mogą być poluzowane jakies elementy, najczęściej balasty, może pukać tłoczysko amora. Tak jak pisałem, musisz to po prostu wymacać. Tego ze szklanej kuli nikt nie wywróży.
  • #26 21871628
    kucy07
    Poziom 5  
    Tak, wiem
    Teraz w weekend wytargam pralkę i posprawdzam mocowania, sprężyny itp
  • #27 21872527
    kucy07
    Poziom 5  
    Wygląda, że to amortyzatory tak hałasują i mają luz
    Zaraz spróbuję je mocniej dokręcić
    Wstawiam dwa filmy

I widok amortyzatora

Są dokręcone i same w sobie mają luz i ten dźwięk, tak myślę
    Jak je mocno ścisnę po środku, to nie hałasują.
    Nie mam pomysłu
  • #28 21872581
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Jak są dokręcony ten obciążnik? przecież on ma mocno przylegać Coś musiałeś pominąć, brakuje jakiejś podkładki. A na drugim filmie to nie wiadomo o co chodzi, bo jeśli obciążnik drga, to ten głos może być od niego. Amortyzator trzeba by ewentualnie przytrzymać ręką by stwierdzić, czy drgania są w nim (luz), czy w miejscu mocowania do obudowy bębna pralki, lub podłogi pralki.
  • #29 21872592
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Zdemontuj ze starych amortyzatorów tulejki stalowe bo widać na zdjęciu nowego amortyzatora, że ma tulejkę tylko z jednej strony a teraz widzę że mocowane są z obu stron na śruby. Dlatego pytałem jak są mocowane.
  • #30 21872596
    kucy07
    Poziom 5  
    Poruszam obudową, dotykając obciążnika, ale on jest stabilnie przykręcony 3 śrubami z podkładkami.
    Dźwięk dochodzi od dołu

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie łożysk i amortyzatorów w pralce Samsung pojawia się hałas podczas cykli płukania i wirowania. Przyczyną mogą być nieprawidłowo zamontowane lub uszkodzone elementy, niewłaściwe dokręcenie śrub mocujących bęben, brak odpowiedniego smarowania łożysk, uszkodzone amortyzatory lub niewyważenie bębna. Zaleca się sprawdzenie poprawności montażu łożysk, stan amortyzatorów, stan uszczelek oraz ewentualne luzy w mechanizmie bębna. Dodatkowo warto zweryfikować, czy podczas montażu nie uszkodzono innych komponentów, takich jak sprężyny stabilizujące bęben lub elementy mocujące. Wskazane jest także dokładne wyważenie bębna, aby uniknąć nadmiernych drgań i hałasu podczas wirowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA