logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mini piła łańcuchowa 18V BL1850 - jak podłączyć trzeci styk z przedłużką

lanczer 26 Mar 2026 09:55 354 4
REKLAMA
  • #1 21870852
    lanczer
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Dzień dobry.
    Szanowni Państwo, zakupiłem sobie na chińskim portalu mini piłę łańcuchową na akumulatory 18V (kompatybilne z akumulatorami Makita serii BL1850) z myślą, że będę ją użytkował z zakupioną osobno przedłużką (też chińczyk).
    Niestety okazało się, że przyszła mi piła z dwoma wyprowadzeniami od spodu do podłączenia baterii/przedłużki.
    Wykonując pomiary na przedłużce po podłączeniu do niej zasilania mam na jej wyjściu na stałe "+" i "-" po bokach (jak w baterii) natomiast po wciśnięciu na niej włącznika pojawia mi się minus na trzecim styku (tym na którym na baterii jest "+"):

Spód niebieskiej piły akumulatorowej z dwoma stykami, z czerwonymi podpisami i strzałkami

Testując na stole podając bezpośrednio "-" na włącznik urządzenia piła się uruchamia:

Mikrowyłącznik z podłączonymi czerwonymi przewodami na stole; strzałka wskazuje miejsce podłączenia minusa. Wnętrze niebieskiej obudowy mini piły z przewodami i mikrowyłącznikiem, strzałka wskazuje miejsce podłączenia

Wymyśliłem więc że wymienię podstawkę w tej mini pile na potrójną i podłączę trzeci przewód "sterujący" bezpośrednio do włącznika. Na stole takie rozwiązanie działa.

Jednakże chciałbym mieć możliwość działania urządzeniem również bez przedłużki i tutaj mam wątpliwości, gdyż na baterii mam na trzecim styku "+":

Widok od spodu urządzenia na drewnianym blacie, złącze stykowe opisane strzałkami „+” i „−”

Nie testowałem już podłączenia do sterownika poprzez włącznik "+" bojąc się że go uszkodzę. Pomysł mam taki, że ten dodatkowy "sterujący" przewód zrobię przez najprostszą diodę prostującą przepuszczając tylko "-" kiedy urządzenie jest podłączone na przedłużce, a blokując "+" kiedy urządzenie będzie podłączone bezpośrednio na wpiętej baterii.

Moje pytania:
    1. Czy takie rozwiązanie będzie prawidłowe? Jeśli nie to jakie rozwiązanie można zastosować?
    2. Czy można to zrobić prościej (zachowując powyższą funkcjonalność pracy na przedłużce z baterią oraz samej baterii)?
    3. Czy ma ktoś wiedzę jak wygląda oryginalnie takie rozwiązanie?

Z góry dziękuję za poświęcony czas.
  • REKLAMA
  • #2 21870996
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Narysuj schemat tego co jest i tego, co chcesz zrobić, będzie łatwiej komuś doradzać.
    Schemat ideowy - jak sama nazwa wskazuje - wyjaśnia ideę układu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21871495
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Moduł sterujący jest zalany jakimś silikonem, więc jeśli coś skopiesz, to praktycznie jest nie do naprawienia.
    Na początek zamiast diody włącz rezystor 1kΩ i testuj.
    Ten wyłącznik nie załącza uzwojeń silnika, lecz jest dołączy do logiki sterownika, więc zacznij od takej rezystancji. Jeśli nie działa - zmniejsz. Jednak nie polecam zmniejszać poniżej 100Ω.
REKLAMA