logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wybrać odpowiedni silnik NEMA 17 do elektrycznego focusera?

Carter202 27 Mar 2026 10:22 315 1
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21871686
    Carter202
    Poziom 2  
    Witam wszystkich, planuję zbudować elektryczny focuser przy użyciu silnika krokowego NEMA 17 z skysmotor.com.mx. Mam kilka pytań podczas procesu wyboru i chciałbym poprosić o radę:

1. Jaki jest odpowiedni moment obrotowy dla focusera? Czy wystarczy około 40 N-cm, czy zalecany jest wyższy?

2. Czy konieczne jest wybranie NEMA 17 z przekładnią, czy też napęd mikrokrokowy może spełnić wymagania dotyczące dokładności?

3. Czy istnieje znacząca różnica w dokładności ogniskowania między kątem kroku 1,8° a 0,9°?

4. Jak mogę zmniejszyć wpływ wibracji i rezonansu na jakość obrazu podczas pracy przy niskich prędkościach?

5. Czy istnieją jakieś specjalne zalecenia dotyczące prądu silnika i rozpraszania ciepła w środowiskach astrofotograficznych (niska temperatura, długotrwała praca)?

Zapraszam doświadczonych konstruktorów do podzielenia się swoimi doświadczeniami w zakresie wyboru modeli i rozwiązywania problemów. Dziękuję bardzo!
  • REKLAMA
  • #2 21871731
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2031
    Witam,
    czemu akurat wybierasz NEMA17?
    - czym ma poruszać i w jaki sposób? jakiś obiektyw czy zestaw luster?
    - ja robiłem "autofocusy" na mikrosilniczkach, gdzie wał to przekładnia ślimakowa, po której pod wpływem obrotu porusza się "rodzaj nakrętki"; to poruszało zamocowanym w uchwycie obiektywem poruszającym się na "linear bearing slide", który wyznaczał kierunek i utrzymywał odpowiednie prowadzenie.
    - jak wygląda twoja przekładnia do ruszania obiektywem?
    - teraz pytanie, twoje ogniskowanie jest w jakim zakresie ruchu? jeżeli mówimy o dziesiątkach mm, to nie będzie problemu, ale jeżeli to pojedyncze mm lub mniej, to musisz rozważyć odpowiednią przekładnię.
    - czy to ma być ciągły autofocus czy jednorazowy?
    - obawiasz się o drgania? jak jest mocowany obiektyw względem obudowy? ja dawałem w trudnych przypadkach 2 lub 3 slidery, utrudnia to nieco konstrukcję, bo muszą być precyzyjnie zgrane, ale eliminuje wszelkie niechciane ruchy czy drgania.
    - jeżeli to ma pracować niezawodnie w astrofizycznych warunkach, to szukaj elementów do tego przeznaczonych, stosując chiński silniczek, od razu skazujesz projekt na potencjalne problemy. Czy to ma pracować na orbicie? Zauważ, że niska temperatura (bardzo niska) to stosunkowo niewielki problem przy drastycznych warunkach podczas wychodzenia z atmosfery, obecności promieniowania itd. Rozszerzalność termiczna metali czy materiałów też powinna być uwzględniona w takich warunkach pracy.
    Pozdrawiam
REKLAMA