logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana tubowców na kopułkowe - pytanie o trzaski

osrak 25 Gru 2005 23:06 1052 6
REKLAMA
  • #1 2115206
    osrak
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Włożyłem do moich altusów wysokotonowce kopułkowe tonsiola 40W z jakichś starych kolumn zamiast tubowych... Chciałbym przy tym zostać bo słucham muzyki siedząc blisko kolumn a to samobójstwo przy tubowcach...

Zauważyłem niestety trzeszczenie, którego instensywność zwiększa sie razem z przybyciem większej ilości wysokich dźwięków.

Czemu tak jest? Czy może to być wina niedokładnie zlutowanych kabelków? głośniki są zjarane (raczej nie bo da sie słuchać mimo wszystko bez problemów ale jakość cierpi, a może poprostu są za stare, za słabe i nic już z tym nie zrobie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2115257
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 43
    Zacznij od wymiany kondensatorów w zwrotnicy z elektrolitycznych na foliowe. Jeżeli to nie pomoże, to pozostaje przeróbka zwrotnicy polegająca na wpięciu równolegle do gwizdka cewki 0,1 - 0,15mH.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • REKLAMA
  • #3 2117119
    osrak
    Poziom 11  
    dzisiaj słucham sobie tych głośniczków.. i wydaje mi ise że jest lepiej... trzaski jakby zniknęły...

Może czasem coś trzaśnie, a może jak wymienie cewki w tych głośnikach będzie lepiej? Czy to w ogóle ma sens? Czy zoastawić tonsilki? To w ogóle są dobre głośniki? mają takie czerwone kopółki nie wiem dokładnie jaki model ale pochodzą z takich mniejszych podłogowych głośniczków UNITRY, mają głośnik niskotonowy i chyba średnio-niski takiej samej wielkości no i te syczki o któryc mowa...

A jaki jest koszt tego folioewego, jaki kupić, jakiej firmy itd. ?
  • REKLAMA
  • #4 2117290
    igod
    Poziom 24  
    Ocena: 17
    Takie trzaski pojawiają się, kiedy kopułka jest przesterowana. Czy ona aby nie jest za słaba do Altusów?
  • REKLAMA
  • #5 2117376
    Bartex-Dj_dB
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Moim zdaniem trzaski powoduje cewka głośnika.Może być źle nawinięta albo cewka sie wysłużyła.Pozdrawiam!
  • #6 2117530
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Czym to całe uzdrojstwo jest zasilane?

Zobacz czy cewka głosnika nie ma rozlepionych drutów, gąbka pod obrysem kopuły nie jest postarzana. Kopułka nie jest pokrzywiona - zawsze można ją wymienić...

Jak jest przester przy głośnym słuchaniu wzmanciaczem 30 watowym to i 120 Watowe kopuły się jarają i grają mniej więcej tak jak opisujesz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 2117780
    osrak
    Poziom 11  
    Zasilane ONKYO Integra A-8850 mało znany wzmak...
    Ale całkiem niezły 80W na kolumne przy 8 ohm. same głośniki są stare więc mogły sie zjarać juz dawno...

Nie wiem jak grają zjarane syki ale moje na pewno trzeszcza - ale nie zawsze, przy określonych częstotliwościach chyba, aledźwięk generalnie gdyby nie te trzaski jest prawi
    dłowy

Dodano po 1 [minuty]:

Przepraszam za te ciągłe "ale" i błedy składniowe, często nie zwracam uwagi na to co pisze...

Dodano po 4 [minuty]:

Dobra, podsumowując: wystarczy kupić gdzieś cewkę z membranką, włożyć i problem powinien zniknąc, tak?

Z tego co wiem to nie jest drogie... Tylko jaką wybrać?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wymiana wysokotonowców tubowych na kopułkowe Tonsil 40W w kolumnach Altus spowodowała pojawienie się trzasków nasilających się przy wyższych częstotliwościach. Przyczyną mogą być przesterowania kopułek, niewłaściwa lub zużyta cewka głośnika, a także problemy z kondensatorami w zwrotnicy. Zalecane jest zastąpienie elektrolitycznych kondensatorów foliowymi oraz ewentualna modyfikacja zwrotnicy poprzez dołączenie równolegle cewki 0,1-0,15 mH do elementu powodującego "gwizd". Sprawdzenie stanu cewek, membran i gąbki pod kopułką jest również istotne. Wzmacniacz ONKYO Integra A-8850 o mocy 80W przy 8 Ω jest wystarczający, jednak nawet przy takiej mocy kopułki mogą ulegać przesterowaniu. Wymiana uszkodzonych cewek lub całych głośników może rozwiązać problem trzasków. Koszt i dobór nowych cewek powinien uwzględniać parametry oryginalnych elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA