logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zetor 7211 - czemu przyczepa wywrotka słabo opuszcza na wolnym spływie?

ziooober88 27 Mar 2026 19:37 222 6
REKLAMA
  • #1 21872036
    ziooober88
    Poziom 15  
    Ocena: 490
    Witam, posiadam zetora 7211. Kupiłem przyczepę z wywrotem. Przyczepa ma jeden wąż do podnoszenia i opuszcza się wolnym spływem. Podnoszenie działa bez zastrzeżeń natomiast mam problem z opuszczaniem. Wolny spływ idzie ładnie tylko przez dwie najmniejsze sekcje, płynnie schodzi w dół. Później jest coraz gorzej. Co mogę zrobić aby poprawić opuszczanie przyczepy? Gdzie szukać przyczyny? Dodam, że z innym ciągnikiem przyczepa działa prawidłowo. Co do Zetora to pług obrotowy działa na dwa węże bez problemu.
  • REKLAMA
  • #2 21872184
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 518
    Przyczyna w rozdzielaczu, lub powrocie z rozdzielacza (ogranicza przepływ) za mała średnica rurki, może jakiś dławik założony ?, może rozdzielacz nie działa do końca w drugą stronę? nie czujesz tego na pługu bo pług jest siłownik dwustronny i większe ciśnienie w dwie strony.
  • REKLAMA
  • #3 21872226
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1155
    Sprawdź na zgaszonym ciągniku jak się opuszcza.
  • #4 21872260
    ziooober88
    Poziom 15  
    Ocena: 490
    Na początku to działało prawidłowo. Pozniej zrobił sie problem takze raczej to nie wina rurki.
    Na zgaszonym ciągniku działa tak samo.
  • REKLAMA
  • #5 21872273
    Anduda
    Poziom 3  
    Próbowałeś na obu wyjściach? Sprawdź też same gniazda, miałem sytuację, że nowe złącze znanego producenta nie otwierało się prawidłowo przy podłączaniu, siłownik podnosił prawidłowo, a przy opuszczaniu szarpał. Okazało się, że kulka zaworu nowego złącza była głębiej niż w starym.
  • REKLAMA
  • #6 21872280
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 176
    Sprawdź jeszcze złącza hydrauliki w traktorze i na wężu przyczepy. Czy dobrze i do końca się wkręca, czy wciska te kulki. To potrafi dawać takie objawy.

PS no właśnie kolega mnie ubiegł.
  • #7 21872313
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2567
    Jaki rodzaj szybkozłączy masz w ciągniku? W Czechosłowacji był stosowany inny rodzaj, a wersje eksportowe nie miały ich w ogóle (sprzedawca montował).
    Jeśli skręcane ZSR6, to trzeba zwrócić uwagę aby były skręcone do końca. Miałem problem z ciągnikiem, bo testowałem z jedną maszyną i okazało się że rozdzielacz tylko podnosi a nie opuszcza. Przerabiałem dźwignię, rozkręcałem rozdzielacz bo myślałem że on w ogóle nie ma funkcji opuszczania na tym wylocie. Jak podłączyłem przyczepę to okazało się że podnosi i opuszcza tak szybko, że platforma wali jak młot o ramę.
    Przy prasie hydraulicznej którą mam w pracy był podobny problem. Przy szybszym pompowaniu stawiała opór, a cofanie tłoka trwało godzinami. Okazało się że przewód i cylinder są wyposażone w szybkozłącze, podobne konstrukcją jak rolnicze ISO tylko miniaturowe i skręcane. Ktoś przy składaniu włożył teflonową uszczelkę do środka szybkozłącza, przez co grzybki nie wcisnęły się do końca i przy większej prędkości dławiły przepływ. Po wyjęciu uszczelki i prawidłowym skręceniu szybkozłącza w końcu prasa działa jak należy.
    Czasami przy cylindrach jednostronnego działania stosuje się zawory zwrotno-dławiące służące do spowolnienia opuszczania, ale nie słyszałem żeby w przyczepach takowy stosowano.
    Jest jeszcze taka możliwość, że ktoś regenerował siłownik i zastosował niewłaściwe uszczelnienia. W czasach PRL stosowało się zwykłe o-ringi do uszczelnień posuwistych w siłownikach, a to nie jest najlepsze rozwiązanie i zawsze robi lekkie przecieki. W zestawie uszczelnień do podnośnika na podstawie aluminiowej były dobrane tak grube o-ringi, że tłoki trzeba było wbijać młotkiem. Po wymianie na wymiary zgodne z PN do tego zastosowania, podnośnik daje się ręką wciskać.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Zetora 7211 zgłasza problem z wolnym spływem przyczepy wywrotki, która posiada jeden wąż do podnoszenia i opuszczania. Podnoszenie działa prawidłowo, natomiast opuszczanie jest utrudnione – płynny spływ występuje tylko na dwóch najmniejszych sekcjach, a dalej hydraulika działa coraz gorzej. Przyczepa działa poprawnie z innym ciągnikiem, a pług obrotowy Zetora 7211, który korzysta z dwóch węży, nie wykazuje problemów. Sugerowane przyczyny to możliwe ograniczenia w układzie hydraulicznym Zetora, np. zawory zwrotne, nieszczelności lub niewłaściwe parametry przepływu w układzie wolnego spływu. Zaleca się sprawdzenie zaworów hydraulicznych, drożności przewodów oraz ewentualne dostosowanie układu hydraulicznego do specyfiki przyczepy, aby poprawić efektywność opuszczania ładunku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA