logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VW Gamma 5 - gdzie podłączyć moduł Bluetooth zamiast mechanizmu kasety?

dawidkozubek05 29 Mar 2026 08:39 477 9
REKLAMA
  • #1 21872908
    dawidkozubek05
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam, mam radio VW gamma 5, chcę do niego podłączyć moduł Bluetooth, ale nie wiem, gdzie mam to zrobić. Nie używam w ogóle kaset, więc bardzo bym chciał ten moduł Bluetooth zamiast kaset. Bardzo prosiłbym o pomoc, na dole wysyłam zdjęcia radia.
    Otwarty samochodowy radioodtwarzacz Volkswagen Gamma na stole, widoczny mechanizm kasety i płytki PCB Wnętrze radia samochodowego: zielona płytka PCB z elementami i złączem taśmy u góry. Spód zielonej płytki PCB z licznymi lutami i ścieżkami, leżącej na drewnianym blacie Naklejka z danymi na obudowie radia samochodowego VW Gamma V, z kodem kreskowym i numerami. Moduł Bluetooth na płytce PCB z przylutowanymi przewodami, leżący na drewnianej powierzchni

AI: Możesz podać dokładny model radia z naklejki (np. producent i numery z obudowy: Philips / Sony / Blaupunkt)?
    Sony
    AI: Jaki dokładnie moduł Bluetooth chcesz podłączyć - masz już gotowy moduł/link/zdjęcie, czy chcesz się wpiąć bezpośrednio w miejsce sygnału z kasety?
    Zdjęcie wysyłałem razem z radiem i chcę go podpiąć tak, że jak włączam opcję kasety (CC), to żeby mi się włączył moduł Bluetooth
  • REKLAMA
  • #2 21872990
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Ocena: 138
    Poleciałbym wpiąć się zamiast fal AM, nigdy nie wiesz kiedy wpadnie ktoś z kasetą Zenka, a na AM w Polsce nic nie nadaje. No i jest to prostsze w tym radiu.

Wpinasz się w układ IC531 (MC14052) w nóżki 14-L i 5-R (przetnij ścieżki, które tam dochodzą, bo są zmonofonizowane). Jak będzie za duży sygnał to przez dzielniki napięcia.

To chyba ten układ.
    Wnętrze urządzenia z płytką PCB; czerwone kółko zaznacza mały układ scalony na płycie

Łap też serwisówkę.
    Załączniki:
    • vw-gamma-V_SONY.pdf (2.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21873022
    dawidkozubek05
    Poziom 3  
    Dziękuję za odpowiedź, ale mam też pytanie, bo na Bluetooth mam jeszcze „G”. Podejrzewam, że to GND (masa). Czy wie pan, gdzie powinienem podpiąć tę masę?

Dodano po 18 [minuty]:

I jakie jeszcze ścieżki przeciąć?
  • #4 21873075
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Zrób wyraźne zdjęcie tego układu, który zaznaczyłem, to Ci pokaże które ścieżki przeciąć.
    G to masa. Możesz podłączyć do nóżki 8 tego samego układu.
  • REKLAMA
  • #5 21873079
    dawidkozubek05
    Poziom 3  
    Zbliżenie na zieloną płytkę PCB z układami scalonymi, kondensatorami i ścieżkami; u góry częściowo zasłonięta.
    Tu jest zdjęcie układu
  • #6 21873139
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Tniesz ścieżkę zaznaczoną na czerwono. Uważaj na ścieżkę zaznaczoną na niebiesko- to sygnał wyjściowy, jak uszkodzisz to nic nie będzie grało :-P

Zbliżenie PCB z układem scalonym i czerwono‑niebieskimi oznaczeniami przy pinach

Ścieżka nóżki 14 idzie na drugą stronę PCB. Wyślij wyraźne zdjęcie zaznaczonego obszaru to Ci zaznaczę co ciąć.

Spód zielonej płytki PCB z czerwonym okręgiem zaznaczającym fragment ścieżek i lutów
  • #7 21873141
    dawidkozubek05
    Poziom 3  
    Tu jest wyraźne zdjęcie.
    Zbliżenie na zieloną płytkę PCB z gęstą siecią ścieżek i elementów lutowanych
  • REKLAMA
  • #8 21873152
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Tutaj tniesz i doczepiasz lewy kanał:

Zbliżenie PCB z elementami SMD i ścieżkami; czerwony X i niebieskie kółko wskazują punkt na płytce

Ale gdybyś chciał to zrobić bardziej elegancko, to dobrze by było odseparować wyjście z modułu bluetooth przez kondensator. Znalazłem w necie taki schemat:

Fragment schematu PCB z IC531 „SOURCE SELECT” i oznaczeniami IN_L/IN_R oraz kondensatorami 10 µF/16 V

Załączam też mniej wybrakowaną serwisówkę z rozrysowaną PCB
    Załączniki:
    • sony_xr-5w497rb_sm.pdf (7.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21877757
    dawidkozubek05
    Poziom 3  
    Witam polutowałem to wczoraj i zadziałało bardzo panu dziękuję za pomoc
  • #10 21881179
    dawidkozubek05
    Poziom 3  
    Pan mi tu pomógł

Podsumowanie tematu

✨ Omówiono podłączenie modułu Bluetooth do radia VW Gamma 5 Sony w miejsce toru kasety. Zamiast ingerencji w mechanizm kasety zaproponowano wpięcie sygnału audio w układ przełączający IC531 MC14052, na wejściach 14-L i 5-R, po przecięciu odpowiednich ścieżek PCB. Masa modułu Bluetooth („G”) została podłączona do pinu 8 tego samego układu. Wskazano też konieczność odseparowania wyjścia modułu kondensatorem oraz ostrożność przy cięciu ścieżek, aby nie uszkodzić toru wyjściowego. Modyfikacja została wykonana i działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA