logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośnik Bose Bluetooth nie włącza się po hard resecie, zwarcie 0,3 Ω

skolimowskiszymon 30 Mar 2026 08:07 321 6
REKLAMA
  • #1 21873723
    skolimowskiszymon
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam, płyta od głośnika Bose Bluetooth. Historia podobno taka, że przestał się włączać po wykonanej próbie hard reset. Problem jest taki, że elementy zaznaczone na zdjęciach pokazują zwarcie i 0.3 ohma po obu stronach. Jestem laikiem, więc proszę o wyrozumiałość i poradę.
    Czy tak ma być i problem leży gdzieś indziej?
    Wylutowałem
    Płytka elektroniki z logo BOSE, z białym kółkiem zaznaczającym element w lewym dolnym obszarze Zbliżenie płytki PCB z kondensatorami i dwiema białymi zaznaczonymi strefami elementów SMD Płytka elektroniki Bose z dużym kondensatorem, cewkami i widocznymi śladami zabrudzeń/przegrzania
    kondensatory i są sprawne. Na drugiej stronie płytki wylutowałem zworkę 000, która też pokazywała zwarcie i na samych padach od niej już zwarcia nie było, ale na tych zaznaczonych na zdjęciach jednak było cały czas. Wymieniłem tę podwójną diodę, bo myślałem, że ona jest winna, lecz jednak nie. Doradźcie coś, proszę, bo już mi opadają ręce.
    AI: Jaki to dokładnie model głośnika Bose (np. SoundLink Mini, Color, Revolve itp.) i czy możesz dodać wyraźne zdjęcia obu stron płytki z zaznaczonymi elementami, o których piszesz?
    Bose SoundLink 20 WiFi
    AI: Czy głośnik daje jakąkolwiek reakcję po podłączeniu ładowarki lub baterii (dioda, pobór prądu, grzanie się elementu), i jakie masz napięcia na baterii oraz na wejściu zasilania/za zworką 000?
    Nie ma żadnej reakcji. Podłączałem zasilanie od masy i plusowej nóżki kondensatora, nałożyłem IPA, niestety nic się nie zadziało.
  • REKLAMA
  • #2 21873751
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1610
    Zworka ma dwa pady, po obu stronach mierzyłeś to zwarcie?
  • REKLAMA
  • #3 21873965
    skolimowskiszymon
    Poziom 4  
    >>21873751 tak po obu, ale jeśli wylądowałem zworkę, to zwarcia nie było. Po wlutowaniu z powrotem było. Na komponentów zaznaczonych zwarcie jest cały czas.
  • REKLAMA
  • #4 21874337
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 108
    A ten niebieski element po środku płytki ( kondensator ?) nie jest z lewej strony uszkodzony/przepalony ?
  • REKLAMA
  • #5 21874445
    skolimowskiszymon
    Poziom 4  
    Niestety nie:)Jest zalany klejem może dlatego sprawia takie wrażenie.

Dodano po 1 [minuty]:

Zapomniałem dodać, że na dwóch kondensatorach,tych obok siebie"dużych" też pokazuje zwarcie po obu stronach.
  • #6 21874527
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2323
    skolimowskiszymon napisał:
    wykonanej próbie hard reset.

I niby po tej próbie jest zwarcie, ciekawe
    Kolego, aby Tobie pomóc, to musisz wykonać chociaż podstawowe pomiary i wykonać zdjęcia w dobrej jakości modułu z obu stron, a nie takie znaczki pocztowe, przecież tam nic nie widać...
    Nawet nie podałeś modelu, typu sprzętu.
  • #7 21874531
    skolimowskiszymon
    Poziom 4  
    Taka dostałem informację od właścicielki sprzętu😉podeślę lepsze zdjęcia po pracy. Wykonywałem pomiary i tylko na wymienionych komponentach jest problem.

Dodano po 6 [godziny] 17 [minuty]:

Zrzut ekranu z fotografią płytki PCB i białym obrysem zaznaczającym obszar przy kondensatorach
    Jest zwarcie tylko w rejonie zaznaczonym na zdjęciu.Jakies pomysły?

Dodano po 8 [minuty]:

Dodaje jeszcze zdjęcie kodulu z obu stron.

Zielona płytka PCB z elementami SMD i ścieżkami, widok od spodu; po bokach metalowe płytki i przewody. Płytka PCB z elementami zasilacza: transformator, kondensatory, cewki i złącza

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy głośnika Bose Bluetooth, który przestał się włączać po próbie hard resetu. Na płytce głównej wykryto zwarcie o wartości około 0,3 Ω na elementach zaznaczonych na zdjęciach. Wylutowano kondensatory, które okazały się sprawne, oraz zworkę oznaczoną jako "000", która początkowo wskazywała zwarcie, lecz po jej usunięciu zwarcie nadal występowało na innych elementach. Wymieniono podwójną diodę podejrzewaną o uszkodzenie, jednak problem nie został rozwiązany. Użytkownik prosi o poradę, czy takie zwarcie jest normalne, czy problem leży gdzie indziej, oraz o wskazówki dotyczące dalszej diagnostyki i naprawy. Brak podanego dokładnego modelu głośnika utrudnia precyzyjną diagnozę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA