logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor plazmowy Panasonic TX-P42GT20E: 13 mignięć, awaria płyty A?

esticazzi64 01 Kwi 2026 22:09 780 3
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21875647
    esticazzi64
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Dzień dobry wszystkim.
    Mój telewizor plazmowy Panasonic TX-P42GT20E 3D, którego używałem do PS3 w 3D, przestał działać. Ekran się włącza, ale nie ma sygnału wideo, to znaczy nie wyświetla bieżącego źródła, poziomu głośności dźwięku ani menu systemowego.

Telewizor odbiera sygnały z pilota (dioda miga), ale nic się nie dzieje. Nie chce się nawet wyłączyć. Mogę go włączyć i wyłączyć tylko za pomocą głównego przycisku zasilania.
    Udało mi się uruchomić diagnostykę; dioda mignęła 13 razy, co wskazuje na błąd krytyczny na płycie A - płycie z głównym procesorem. Mogę dostarczyć instrukcję serwisową, jeśli chcesz uzyskać więcej szczegółów.
    Czy ktoś ma doświadczenie z tym urządzeniem?
    Chciałbym wyjąć płytę z telewizora, aby wykonać pomiary, ale nie mam pojęcia, jak ją zasilić, ponieważ wszystkie złącza są zastrzeżone i nie mam zewnętrznego zasilacza (który mógłbym kupić).
    Znalazłem zastępczą płytkę na eBayu i chociaż jest trochę droga (70 euro), rozważam jej zakup. Nadal jednak chciałbym spróbować naprawić uszkodzoną płytkę (jestem tylko hobbystą). Kod płyty powinien brzmieć TNPH0899 lub TXN/A1NBUE.
    Ponadto przy próbie gaszenia płytki przeciąłem palcem płaski kabel podłączony do tunera satelitarnego (którego nie używam). Wiecie może gdzie znajdę kompatybilny płaski kabel? Może jedna z tych chińskich firm, takich jak PCBWay, byłaby w stanie go odtworzyć?
    Jakieś sugestie?
    Dzięki wszystkim
    AI: Czy sprawdzałeś już jakieś napięcia lub wykonywałeś jakieś pomiary na zasilaczu/płytce (np. standby 5 V, Vsus, 15 V itp.) i czy usterka pojawiła się nagle czy po jakimś zdarzeniu np. przegrzaniu, burzy lub poprzedniej próbie naprawy?
    nie
    AI: Czy możesz podzielić się dokładnym numerem części / rewizją zapisaną na płycie A i, jeśli to możliwe, oznaczeniami / numerem części na odciętym płaskim kablu lub jego złączu? Pomogłoby to ludziom potwierdzić, czy płyta eBay i zamienny kabel taśmowy są kompatybilne.
    Kod płyty powinien być TNPH0899 lub TXN/A1NBUE
    Kod na płaskim kablu jest nieczytelny, ale mogę przesłać zdjęcie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21876434
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 260
    Good morning.

This is an older and more difficult to repair TV, and faults may result from overheating and age.

If this is the Service Manual -> Link A-BOARD = TNPH0899.

The power supply may be the cause of the problem.
    Check the condition of the solder joints on the P-Board and the condition of the electrolytic capacitors such as C901, C801 and others.
    They may not look like the ones in this thread yet, but their capacitance should be measured and replaced.
    It's a lot of work and component costs, but that's where you need to start.
    If you have an oscilloscope, you need to check the oscillograms of the supply voltages like.
    And everything must be done gently and carefully.
    This TV doesn't forgive mistakes, and those mistakes are very costly.

The broken ribbon cable between the A-Board and the XS-Board is part number TSXM026.
    See the Service Manual, pages 110 and 115.
    It's on eBay for 15 Euro - Condizione: Nuovo.

I'm not sure if the ribbon cable is necessary, but not having it may cause a self-test error.
    You may need to check disable the XS-Board. Service Manual page 18.
  • REKLAMA
  • #3 21876860
    esticazzi64
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Cześć, dziękuję za komentarz.
    Przede wszystkim muszę powiedzieć, że nie czuję się komfortowo testując obwody wysokiego napięcia. Nie mam niezbędnych umiejętności ani doświadczenia.
    Zanim przeczytałem Twój komentarz, miałem zamiar kupić nową płytkę "A", ponieważ sekwencja diagnostyczna wskazuje problem na tej konkretnej płytce; znalazłem jedną na eBayu od włoskiego sprzedawcy, który wymienia ją jako płytkę TXN/A1NBUE, ale ze zdjęć wyraźnie widać, że jest to płytka TNPH0899.
    Zakładam, że jesteś bardzo doświadczonym technikiem, a twoje podejście polega na sprawdzeniu napięć i kondensatorów (biorąc pod uwagę wiek urządzenia), aby sprawdzić, czy płyta A jest prawidłowo zasilana. Chciałbym zrobić coś podobnego, ale wolałbym użyć zewnętrznego zasilacza, aby uniknąć ryzyka związanego z wysokimi napięciami. Jak wspomniałem w moim pierwszym komentarzu, nie wiedziałbym, jak go zasilić.
    Podsumowując, radzisz mi nie polegać w 100% na autodiagnostyce. Problem może być związany z płytką zasilacza. Czy to prawda?
  • Pomocny post
    #4 21877584
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 260
    Error codes are very helpful in new equipment where the failure is due to damage to a specific electronic circuit.
    In older equipment, an error code may be caused by the malfunction
    of many components seemingly unrelated to the reported error.
    Therefore, in older equipment, before actual repair, it is necessary to eliminate
    any irregularities resulting from aging components and only then perform the repair.

Example:
    I've had an LG 42LC2RR for 8 years, which I bought
    faulty with a remote control for 50 zł (12-15 euros).
    It's an older TV (2006/2007) than yours.
    It randomly displayed every possible error, and the problem was
    old, overheated components in the power supply.
    The replaced capacitors cost about 80 zł (15-18 euros),
    more than the TV, but after the replacement, all the problems ended.
    I wish it were the same for you.
    The recording HDD is damaged, but I don't need this option, just like you, XS-Module.
    And you can get used to the randomly appearing message - Disk formatting in progress.

Replacing the power supply module in these older TVs is very difficult.
    It requires multiple supply voltages and a high current.
    This can also generate other errors and problems with A-Board diagnostics.
    Replacing modules is necessary if the damaged components cannot be purchased.
    As in this case -> Link - with a different error.

Repairing old electronics, even with well-known faults, is not easy because you have to take into account the device's years of service.
    Repairing old electronics, even with well-known faults, isn't easy
    because you have to consider the device's longevity.
    There's always the risk of replacing components that may not deliver the expected
    results. However, it's worth limiting the costs to replacing a dozen or so small components rather than
    spending large sums on old modules with unknown history.
REKLAMA