logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera cofania gaśnie po wciśnięciu sprzęgła- złe zasilanie?

ReflectorExtractor 04 Kwi 2026 07:02 222 4
  • #1 21877139
    ReflectorExtractor
    Poziom 2  
    Witam. Montaż kamery cofania niby banalnie prosty, ale? Właśnie odszedłem do tematu montażu takiej kamerki wolnej na rynku, no i montaż, podłączenia. Kabelki zasilające kamerę podłączyłem do lampy żarówki światła wstecznego, resztę przewodu z oryginalnymi czinczami - jeden przy kamerze, drugi oczywiście do radia. I teraz się zaczyna: jeżeli włączę bieg wsteczny bez sprzęgła, na zgaszonym silniku jest obraz, a tylko wcisnę sprzęgło i od razu obraz znika, jak to rozwiązać, nie wiem, co jest zrobione nie tak. Proszę o pomoc kolegów, którzy mieli taką przypadłość.
  • #2 21877170
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Odpalisz auto bez wciśniętego sprzęgła? Czy masz odcięcie zapłonu przy puszczonym sprzęgle i nie odpalisz?
  • #3 21877181
    ReflectorExtractor
    Poziom 2  
    >>21877170 Bieg wsteczny wrzucam na wyłączonym silniku, żeby sprawdzić, czy kamera działa i działa bez zarzutu, ale tylko dotkniesz sprzęgła, to od razu się rozłącza. Jeśli silnik odpalony, to normalne, że bieg wrzucasz z wciśniętym sprzęgłem, a co za tym idzie nie wizji z kamery. Nie mam sposobu, co dalej z tym poczynić
  • #4 21877400
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Jeśli dysponujesz miernikiem to sprawdź to napięcie zasilana, co zanika plus czy minus.
  • #5 21877401
    ReflectorExtractor
    Poziom 2  
    Sprawdzałem zasilanie kamery i gdy silnik pracuje i bieg wsteczny jest załączony, na kamerze świecą się ledy, czyli zasilanie jest, ale nie ma obrazu z kamery na radiu. Wie może ktoś, o co w tym chodzi?

Dodano po 5 [minutach]:

>>21877400 A może być tak, że przewód ten z czinczami jest jakiś kierunkowy, bo tak sobie pomyślałem, że po wciśnięciu sprzęgła świecą się ledy, nie gasną, a wizji nie ma, to jakby dostała sygnał, że bieg został wyłączony, puścisz sprzęgło, to kamera daje obraz.
REKLAMA