logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dołączyć magazyn i 2. falownik do 10 kWp on-grid przez port GEN?

luuk81 06 Kwi 2026 12:32 372 12
REKLAMA
  • #1 21878328
    luuk81
    Poziom 11  
    Witam wszystkich, mam do was pytanie, w jaki sposób mogę podłączyć najtaniej dodatkowy falownik z magazynem do istniejącej instalacji 10 kWp na dwóch stringach po około 500 V w on grid? Coś czytałem, że podobno można pod drugi falownik do portu gen, czy to jest możliwe, żeby tak działało i w czasie produkcji z paneli ładowało magazyn, a gdy go naładuje, to oddawało do sieci nadwyżkę z paneli jak dotychczas? Czy wieczorem, jak już nie będzie produkcji z pv, to dom pobierałby z akumulatora i tak w kółko? Dodam, że instalacja jest z dotacji Mój Prąd 4.0, czy trzeba wtedy to zgłaszać do energii, bo w umowie nie widzę, aby była informacja, że nie można nic zmieniać, jedynie aby instalacja pracowała pod adresem przez 5 lat. Proszę, dajcie jakieś porady, z góry dziękuję.

Solar sofar 11ktlx g3
  • REKLAMA
  • #2 21887973
    luuk81
    Poziom 11  
    Nikt nic ?
  • REKLAMA
  • #3 21888077
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 274
    luuk81 napisał:
    Solar sofar 11ktlx g3

luuk81 napisał:
    do portu gen

sofar ten nie ma portu GEN, więc odpowiedź: Nie możesz podłączyć.
  • #4 21888165
    luuk81
    Poziom 11  
    Jeśli bym kupił Deye i chciał podłączyć do niego tego Sofara i magazyn?
  • REKLAMA
  • #5 21888298
    michal.zd
    Poziom 31  
    Falownik ongrid może pracować wyłącznie podłączony będąc do sieci, także nie podłączysz go.
    Możesz zbudować równolegle drugą instalacje pv offgrid, lub sam niezależny magazyn, są takie.
    Sensu nie widzę w oddawaniu energii z magazynu do sieci. Jaki cel masz, co chcesz osiągnąć?
    Jesteś rozliczany ceną RCE?
  • #6 21888362
    luuk81
    Poziom 11  
    Tak, rozliczanie RCE, chcę założyć magazyn, ale muszę jeszcze jakiś czas trzymać ten falownik sofar, bo z dotacji Mój Prąd 4.0
  • #7 21888369
    michal.zd
    Poziom 31  
    luuk81 napisał:
    dotacji mój prąd 4.0

Dotacja 4.0 była parę lat temu, nie jesteś rozliczany ceną RCEm?

Szukaj magazynu niezależnego od instalacji pv, dołączany jest do sieci równolegle z falownikiem. Do niego są dodawane czujniki przepływu energii elektrycznej na podstawie których sterownik decyduje o jego pracy. Nie pamiętam już firmy. Może w historii przeglądarki będę miał, znajdę to podrzucę.
  • #8 21888376
    luuk81
    Poziom 11  
    Tak RCEm
  • #9 21888382
    michal.zd
    Poziom 31  
    luuk81 napisał:
    RCEm

To oddawanie energii z magazynu do sieci mija się z celem. Jak już to zrób niewielki offgrid do zasilania urządzeń wieczorem/nocą. Wówczas nie musisz łączyć falowników.
  • #10 21888405
    luuk81
    Poziom 11  
    Przeszedł bym na RCE i przeszedl do pstryk. Czyli nie można dołączyć deye do tego co mam ?
  • #11 21888982
    luuk81
    Poziom 11  
    Jeszcze mam pytanie jak mam przyłącze 20 kW i PV 9,9 kWp to jaki magazyn mogę podłączyć?
  • REKLAMA
  • #12 21889369
    michal.zd
    Poziom 31  
    luuk81 napisał:
    Przeszedł bym na RCE i przeszedl do pstryk.

możesz przejść na Pstryk i pozostać na RCEm, Dopytaj, ale taryfa sprzedaży jest niezależna od zakupu, przynajmniej w PGE.
    Ale ja w związku z twoim pomysłem, magazynowania energii w dzień i sprzedać potem, jak cena RCE wzrasta... miałem ten sam pomysł, ale aby sens to miało musisz mieć duuuży magazyn. Raz ze względu na ilość energii, dwa ze względu na wytrzymałość ogniw. Zbyt głębokie codzienne rozładowywanie zakatrupi je szybko. Policzyłem, przeliczyłem zyski i koszty, wyszło mało opłacalne. Jeśli byłbyś zmuszony do RCE to w zasadzie nie ma wyjścia, ale RCE? Dużo taniej wyjdzie dodanie paneli niż magazyn, dwa razy więcej paneli to dwukrotnie wyższy zysk, a nie ma ryzyka że magazyn padnie po kilku latach.

luuk81 napisał:
    Jeszcze mam pytanie jak mam przyłącze 20 kW i PV 9,9 kWp to jaki magazyn mogę podłączyć?

szukaj informacji u dostawcy.

Dodano po 3 [minuty]:

michal.zd napisał:
    luuk81 napisał:
    dotacji mój prąd 4.0

Dotacja 4.0 była parę lat temu

Kiedy dokładnie? Jakoś chyba za rok max dwa można już wymienić falownik. Na ten czas nic nie wskórasz. Możesz tylko dodać off-grid na dom.
  • #13 21889373
    luuk81
    Poziom 11  
    Chcę mieć awaryjne zasilanie w razie czego w postaci magazynu, bo mam pompę ciepła, na początek magazyn 10 kWh i w razie czego też podłączenie do falownika agregatu. Dziękuję za pomoc, będę chyba celował w Deye i jakiś magazyn do niego

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości dołączenia dodatkowego falownika z magazynem energii do istniejącej instalacji PV 10 kWp on-grid pracującej w układzie dwóch stringów ok. 500 V. Pojawia się pytanie o najtańszy sposób integracji przez port GEN oraz o scenariusz pracy: ładowanie akumulatora z nadwyżek PV, oddawanie nadmiaru do sieci po naładowaniu magazynu oraz zasilanie domu z baterii wieczorem. Uczestnicy wskazują, że falownik Sofar nie ma portu GEN, więc nie da się go tak podłączyć, a falownik on-grid może pracować wyłącznie przyłączony do sieci. Zamiast tego sugerowany jest niezależny magazyn energii podłączany równolegle do sieci z własnymi czujnikami przepływu energii, albo mały układ off-grid do zasilania wybranych odbiorników nocą. W rozmowie pojawia się też kwestia rozliczeń RCEm oraz dotacji Mój Prąd 4.0 i konieczności utrzymania instalacji pod wskazanym adresem przez 5 lat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA