logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dołączyć magazyn energii LiFePO4 do instalacji On-grid z Sofar 8.8 KTLX-G3?

zawislinski15 22 Gru 2024 13:48 4524 17
REKLAMA
  • #1 21358658
    zawislinski15
    Poziom 4  
    Chcę dołożyć magazyn energii 10 lub 15 kwh około 50v, LiFePO4 do istniejącej instalacji On-grid na następującym zestawie:

20 x JA Solar JAM72D42-630/LB Bifacial SF
    1 x Falownik Sofar 8.8 KTLX-G3

Nie mogę się tego pozbyć bo instalacja jest na czyste powietrze. Obecnie zmodyfikowałem to tak że pod ESP32 odbieram sygnał przez port RS485 i w zależności od nadprodukcji załączam poszczególne fazy grzałki 4,5 kw w buforze ciepła co obniża mi zużycie na pompie ciepła. Panele te mają duży prąd dochodzący max do 15,5 A. Są na gruncie na konstrukcji wolnostojącej - z czasem będzie się obracać za słońcem.

Jednak bardziej optymalne jest dołożenie magazynu energii. Mój wątek dotyczy sposobów na dołączenie urządzeń do obecnego układu. Pompa ciepła jest jednofazowa i ona odpowiada za 90 proc zużycia w domu.

Jakie są możliwości? Wiem, że muszę dołożyć falownik/przetwornicę do układu żeby ładować i rozładowywać magazyn. Nie widzę sensu połączać teraz obecnych paneli pod nowy falownik - lepiej zsynchronizować się z tym sofarem. Ale jak to podpiąć żeby było optymalnie? Myślę nad dołożeniem falownika off grid który będzie sam odczytywał dane z falownika ongridowego i zarządzał magazynem - jaki falownik byłby kompatybilny z tym sofarem? Gdzie w układnie pownien on wtedy być?

Czy ktoś może już rozbudowywał w taki sposób swoją instalację ongrid?
  • REKLAMA
  • #2 21358758
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 389
    Kup deye hybrydę z magazynem i podepnij sofara pod Deye.
  • #3 21359563
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 489
    Doprecyzuj, chcesz dodać magazyn energii, żeby ci kompensował zużycie PC? Jeśli tak to się mija z celem bo zimą magazynu nie naładujesz. Zobacz ile produkijesz energii teraz w grudniu, znikome ilości i to wszystko i tak pompa zużyje.
  • REKLAMA
  • #4 21359573
    zawislinski15
    Poziom 4  
    Teraz jest 9,45 kWp zainstalowane i w listopadzie oddałem do sieci 207 kWh, pobrałem 383. W grudniu jak na razie 68 kWh oddanych i 346 pobranych. Dziś podpinam jeszcze 5 sztuk, to będzie 12,6 kWp. Grudzień i styczeń będą gorsze, ale reszta miesięcy będzie kompensować. Magazyn opłaci się w przypadku dotacji "Mój Prąd". W październiku i marcu do magazynu jeszcze jest sterowanie grzałką, bo mocy będzie za dużo.

Falownik dye faktycznie rozwiązuje problem, bo można podpiąć falownik jako mikroinwerter w port gen i symulować sieć dla sofara. Cena tego falownika to około 10k. Tak naprawdę jedyna wada. Myślałem nad innymi tańszymi rozwiązaniami, żeby np. sobie sterować przetwornicami przez ESP32 lub wykorzystać inne offgridowe falowniki.
  • #5 21359597
    techlock
    Poziom 33  
    Tu poczytaj
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4084731-180.html#21354586
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4084731-180.html#21357738
    zawislinski15 napisał:
    W październiku i marcu do magazynu jeszcze jest sterowanie grzałka bo mocy będzie za dużo.

Prościej będzie zasilać grzałki w momencie nadwyżki niż ładować magazyn i grzać sam nie wiem w innych godzinach?, nie rozumiem zasadności koncepcji. Latem magazyn się sprawdzi, tylko za ile PLN, kiedy się zwróci, czytaj, jak wyżej.
  • REKLAMA
  • #6 21359633
    zawislinski15
    Poziom 4  
    Kalkulacja jest taka, że się opłaca - nie chcę tu rozpisywać szczegółów, bo jest więcej zmiennych, a to nie temat wątku. Pytanie jest, jak zwiększyć opłacalność optymalnym dodaniem urządzenia obsługującego magazyn i współpracującego z falownikiem. Deye jest fajną opcją nawet na przyszłość przy potencjalnych rozbudowach.
  • #7 21359640
    techlock
    Poziom 33  
    Potrzebne urządzenie typu UPS o odpowiedniej mocy i napięciu dostosowanym do magazynu.
    Napięcie magazynu - nie wiemy jakie ( w domyśle 48V)
    Moc nominalna - nie wiemy jaka

Najtaniej będzie kupić falownik hybrydowy, ładowanie rozładowanie w jednym i podłączyć go pod 230V.

Falownik z harmonogramem rozładowania magazynu,
    Ładujesz jak jest nadwyżka, rozładowujesz w nocy.
  • #8 21359648
    zawislinski15
    Poziom 4  
    Napięcie magazynu 48 V /- 8 V
    Prąd ładowania i rozładowania wystarczy około 100 A - może być mniej nawet.
    Moc wychodzi 4,8 kW.

Masz może jakiś przykład takiego urządzenia? Skąd falownik będzie wiedział, kiedy jest nadwyżka? Przekładniki prądowe? Licznik? Port COM z Sofar?
  • REKLAMA
  • #9 21359662
    techlock
    Poziom 33  
    Falownki Fronius mają opcję włączania drugiego wyjścia 230V po osiągnięciu odpowiedniej produkcji z PV (regulowane programowo przez użytkownika), ale nie ma znaczenia czy jest nadwyżka w stosunku do poboru czy nie.

Potrzebne urządzenie, które "odczyta" z falownika chwilową nadwyżkę mocy generowanej w stosunku do pobieranej i włączy ładowanie magazynu, po spadku wyłączy; czy też uruchomi przekaźnik i możemy podłączyć co chcemy.

Do tego potrzebny jeszcze odczyt wartości tej nadwyżki w przypadku włączenia konkretnego urządzenia, np. włączamy grzałkę 1kW, nadwyżka tez powinna być minimum 1kW.

Z tego co się orientuje nie ma takich urządzeń na rynku.
    Jak znajdziesz takie, daj znać, sam chętnie kupię.

Dla Ciebie tylko falownik hybrydowy z podłączonym magazynem, ładuje magazyn gdy jest nadwyżka i rozładowuje wg harmonogramu.
  • #10 21359697
    zawislinski15
    Poziom 4  
    ok, dzięki za info
  • #11 21359732
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 389
    Falownik Deye kupisz taniej niż 10000zł poszukaj na znanym OL..... .
  • #12 21359973
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 274
    zawislinski15 napisał:
    Myślałem nad innymi tańszymi rozwiązaniami, żeby np. sobie sterować przetwornicami przez ESP32 lub wykorzystać inne offgridowe falowniki.

Też tak można.
    Do komunikacji z falownikiem sofar ktlx napisałem program, który za pośrednictwem loggera wifi przekazuje informacje do serwera mqtt. Do kompletu potrzeba licznika pobieranej energii i na podstawie tych danych sterować ładowarki lub taniego offgrida. Algorytm sterowania można zrealizować na node-red. Ja tak mam, ale nie z magazynem energii elektrycznej a magazyn ciepła. Nie mam też jeszcze licznika energii pobieranej, po prostu ponad określony próg ładuje bufor. Całość pracuje na najtańszym rpi. Jednakże jakieś umiejętności programowania trzeba mieć.
    Rozwiązanie proponowane przez kolegów jest najprostsze.
  • #13 21360013
    techlock
    Poziom 33  
    Ja mam bardzo proste rozwiązanie do grzania wody. Gotowe układy zmierzchowe do sterowania czymkolwiek.
    Zamiast fotorezystorów (padają od temperatury) zastosowałem małe fotoogniwa 2x2cm (w zależności od polaryzacji fotoogniwa można zmieniać działanie układu zmierzch/świt). Fotoogniwa przy panelach. Przekaźniki wymienione na 16A. Każdy układ steruje oddzielną grzałką 1kW w zasobniku wody 3 x 1kW w zależności od nasłonecznienia włączane są kolejne grzałki, potencjometry układu służą do kalibracji osiąganej mocy przez PV.
    Jedyny minus jet taki, że przy wzroście temperatury zewnętrznej PV ma mniejszą moc; fotoogniwa też ale niekompatybilnie do zmiany mocy PV. Ustawiłem po prostu wyższy próg, dla grzałki 1kW próg 1,5kW z PV i tak dalej, nadwyżka jest konsumowana na bieżąco + ładowanie ME. Układ niezależny od jakiegokolwiek falownika.
    Jak widać wszystko umieszczone w skrzynce rozdzielczej i koszt niewielki.

Układ elektroniczny w skrzynce rozdzielczej z przekaźnikami i okablowaniem.

Podkreślam, że to układ mierzący nasłonecznienie, nie natężenie światła (te są drogie).
  • #14 21371585
    techlock
    Poziom 33  
    zawislinski15 napisał:
    pod ESP32 odbieram sygnał przez port RS485 i w zależności od nadprodukcji załączam poszczególne fazy grzałki 4,5 kw

Jak już masz to opanowane to możesz zamiast grzałek włączać zasilanie falownika z magazynem. Będzie Ci ładować magazyn. Falownik hybrydowy do obsługi magazynu, ładowanie i rozładowanie w jednym, np AGH-6.2kW 48V.
    Do tego ESP dołączyć odbiór danych z BMS o stanie naładowania magazynu w % i po naładowaniu do określonej wartości uruchomić co tam chcesz. Ale będą straty na przetwarzaniu energii.
  • Pomocny post
    #15 21372580
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 848
    @zawislinski15 Może zastosować sofara do tego falownika co masz Me 3000 ep.

Schemat systemu fotowoltaicznego z inwerterem i baterią magazynującą.
  • #16 21372699
    zawislinski15
    Poziom 4  
    >>21372580 tak, czegoś takiego w sumie szukałem. Proste i tanie. na 48 V baterie.

Zajrzałem do manuala i widzę, że jest 1f. Jedna faza jest ok przy tej mocy, ale mam instalację 3f i falownik on grid 3f. Widzę dwa przekładniki - wyglądają na jednofazowe i nie będzie poprawnego odczytu z wyjściu AC falownika i przy mierniku.
  • #17 21372725
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    @zawislinski15 Wygląda, że 3F też mają taką funkcję, ale cena znacznie wyższa.

Schemat systemu fotowoltaicznego z komponentami i połączeniami.
    Edit: ale widzę, że to już wysokonapięciowe magazyny. To znacznie drożej.
  • #18 21386155
    voojtek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Pod magazyn możesz dokupić ładowarkę - jako oddzielne urządzenie, wtedy nie ruszasz falownika, koszt ok. 50% ceny falownika hybrydowego, ale jak masz sytuację, że nie chcesz ruszać to jest jakaś opcja.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje dodać magazyn energii LiFePO4 o pojemności 10 lub 15 kWh do istniejącej instalacji On-grid z falownikiem Sofar 8.8 KTLX-G3 oraz panelami JA Solar. Dyskusja koncentruje się na możliwościach integracji magazynu z systemem, w tym na konieczności zakupu falownika hybrydowego, który umożliwi ładowanie i rozładowanie magazynu. Uczestnicy forum podkreślają, że magazyn energii może być mniej efektywny w zimie, a także sugerują różne metody monitorowania nadwyżki energii, takie jak zastosowanie przekładników prądowych lub liczników. Wskazano również na możliwość użycia falowników Deye jako alternatywy. Użytkownik rozważa także programowanie do automatyzacji procesu ładowania magazynu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA