logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tania adaptacja magazynu energi w instalacji on-grid bez wymiany falownika

martiner 15 Kwi 2025 22:22 1659 4
  • #1 21520577
    martiner
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Czesc,
    bedzie króko..
    poszukuje prostej metody rozbudowy instalacji on-grid 10kW o magazyn energii bez wymiany falownika na hybrydowy.
    czy dodatkowyi falownik Sofar moglby współpracowac jako ładowarka magazynu oraz synchronizować sie z instalacja on-grid 3f w wypadku blackoutu?
    Magazyn podpiety bylby w miejsce stringu PV.
    Dostepnosc uzywanych falownikow 3f jest calkiem duza i korzystana finansowo.
  • #2 21520618
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    Po co ma się synchronizować ?

Wystarczy dołożyć inwerter do sieci domowej przełączany ATS ręcznie czy automatycznie po zaniku zasilania albo kiedy tyko chcesz.
  • #3 21520764
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 680
    martiner napisał:
    dodatkowyi falownik Sofar moglby współpracowac jako ładowarka magazynu oraz synchronizować sie z instalacja on-grid 3f w wypadku blackoutu?
    Magazyn podpiety bylby w miejsce stringu PV.
    Dostepnosc uzywanych falownikow 3f jest calkiem duza

Nie i to z kilku powodów: używany falownik to zapewne kolejny on_grid który nie ma opcji obsługi akumulatorów. Przy blackout wszystkie on_grid i tak idą spać nie ma mowy o wzajemnym napędzaniu się. Do tego podłączenie baterii w miejsce stringu paneli po pierwsze wymaga aku wysokonapięciowego a po drugie MPPT działa tak że dociąża panele do punktu mocy max (załamania charakterystyki). Przy aku coś takiego nie wystąpi.
  • #4 21520923
    Vexes
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Rozwiązanie pozwalające podpiąć magazyn do niehybrydowego falownika oferuje EcoFlow PowerOcean LFP EF_BD-5.1-S1. Przewody solarne wypina się z MPPT falownika i wpina w BMS, od BMS wpinasz nowe przewody do MPPT falownika. Montujesz dedykowany licznik magazynu i łączysz go CAN-em z BMS. Mniej więcej jakoś tak to chyba wygląda. Czy są inne rozwiązania oferujące coś podobnego, nie wiem, o tym słyszałem i widziałem, że działa. Tak został zaprojektowany ten magazyn i producent daje na to gwarancję.
    Jednak bez wymiany falownika się nie obejdzie, jeżeli chcesz mieć zasilanie awaryjne. Tego nie obejdziesz, bo falowniki off-gridowe nie będą pracować po rozłączeniu sieci.
  • #5 21521587
    martiner
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Nie liczyłem nawet ta tyle konstruktywnych pomysłów i trafnych spostrzeżeń.
    Wnioski z powyższego:
    - dodatkowy falownik on grid nie nadaje sie do włączenia typowego magazynu, tym bardziej synchronizacji. Pozostaje tylko hybryda.
    - rozwiązanie magazynu EcoFlow jest ciekawe, ale ma też swoje minusy. Wygląda na zbudowany z wysokonapięciowych akumulatorów właśnie.
    - rozwiązanie z ATS i inverterem chyba najtansze.Tylko jak przykładowy i inverter do instalacji 10kW + 10kWh, najlepiej 3f?

p.s. w obwodzie mam jeszcze 5kW żeby sie awaryjnie doładować.
REKLAMA