Gigabyte Gen4 4000E 1TB (PS5021-E21T) zablokowany przez aktualizację Windows - potrzebna identyfikacja pada UART
Body:
Witam,
Mój dysk SSD Gigabyte Gen4 4000E 1TB został zablokowany po bluescreenie Windows 11 po aktualizacji KB5063878. Dysk jest całkowicie niewidoczny - nie jest wykrywany w BIOS, nie jest wyświetlany w Menedżerze urządzeń nawet jako nieznane urządzenie.
Szczegóły dysku:
- Model: Gigabyte Gen4 4000E 1 TB
- Kontroler: Phison PS5021-E21T
- Pamięć NAND: Micron QLC
- Nie potrzebuję odzyskiwania danych - chcę tylko ożywić sam dysk
Czego próbowałem:
- Różne gniazda M.2
- Inny komputer
- Narzędzie do przywracania Gigabyte Phison E16 (nie wykrywa dysku)
- Dysk jest całkowicie niewidoczny dla wszystkich programów
Obecna sytuacja:
Naklejka została usunięta. Widzę wyraźnie płytkę drukowaną. Na górnej krawędzi dysku znajdują się trzy odsłonięte pady - dwa większe z okrągłymi oznaczeniami sitodruku i jeden mniejszy pad obok nich. Załączam zdjęcie.
Sądzę, że mogą to być pady UART/debug oparte na arkuszu danych PS5021-E21T, który wymienia wbudowany UART i GPIO. Czy ktoś może zidentyfikować, który pad to TX, RX i GND, abym mógł spróbować odzyskać oprogramowanie układowe?
Dziękuję
[img-0]
Body:
Witam,
Mój dysk SSD Gigabyte Gen4 4000E 1TB został zablokowany po bluescreenie Windows 11 po aktualizacji KB5063878. Dysk jest całkowicie niewidoczny - nie jest wykrywany w BIOS, nie jest wyświetlany w Menedżerze urządzeń nawet jako nieznane urządzenie.
Szczegóły dysku:
- Model: Gigabyte Gen4 4000E 1 TB
- Kontroler: Phison PS5021-E21T
- Pamięć NAND: Micron QLC
- Nie potrzebuję odzyskiwania danych - chcę tylko ożywić sam dysk
Czego próbowałem:
- Różne gniazda M.2
- Inny komputer
- Narzędzie do przywracania Gigabyte Phison E16 (nie wykrywa dysku)
- Dysk jest całkowicie niewidoczny dla wszystkich programów
Obecna sytuacja:
Naklejka została usunięta. Widzę wyraźnie płytkę drukowaną. Na górnej krawędzi dysku znajdują się trzy odsłonięte pady - dwa większe z okrągłymi oznaczeniami sitodruku i jeden mniejszy pad obok nich. Załączam zdjęcie.
Sądzę, że mogą to być pady UART/debug oparte na arkuszu danych PS5021-E21T, który wymienia wbudowany UART i GPIO. Czy ktoś może zidentyfikować, który pad to TX, RX i GND, abym mógł spróbować odzyskać oprogramowanie układowe?
Dziękuję
[img-0]