logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte Gen4 4000E 1TB PS5021-E21T UART pad ID po KB5063878 brick

Xplo5ding 09 Kwi 2026 02:23 522 8
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21880223
    Xplo5ding
    Poziom 2  
    Gigabyte Gen4 4000E 1TB (PS5021-E21T) zablokowany przez aktualizację Windows - potrzebna identyfikacja pada UART
    Body:
    Witam,
    Mój dysk SSD Gigabyte Gen4 4000E 1TB został zablokowany po bluescreenie Windows 11 po aktualizacji KB5063878. Dysk jest całkowicie niewidoczny - nie jest wykrywany w BIOS, nie jest wyświetlany w Menedżerze urządzeń nawet jako nieznane urządzenie.
    Szczegóły dysku:
    - Model: Gigabyte Gen4 4000E 1 TB
    - Kontroler: Phison PS5021-E21T
    - Pamięć NAND: Micron QLC
    - Nie potrzebuję odzyskiwania danych - chcę tylko ożywić sam dysk
    Czego próbowałem:
    - Różne gniazda M.2
    - Inny komputer
    - Narzędzie do przywracania Gigabyte Phison E16 (nie wykrywa dysku)
    - Dysk jest całkowicie niewidoczny dla wszystkich programów
    Obecna sytuacja:
    Naklejka została usunięta. Widzę wyraźnie płytkę drukowaną. Na górnej krawędzi dysku znajdują się trzy odsłonięte pady - dwa większe z okrągłymi oznaczeniami sitodruku i jeden mniejszy pad obok nich. Załączam zdjęcie.
    Sądzę, że mogą to być pady UART/debug oparte na arkuszu danych PS5021-E21T, który wymienia wbudowany UART i GPIO. Czy ktoś może zidentyfikować, który pad to TX, RX i GND, abym mógł spróbować odzyskać oprogramowanie układowe?
    Dziękuję
    [img-0]
  • REKLAMA
  • #2 21880339
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6827
    Program ( phison у7 flash id ) read SSD ?
    or W.Oczkin ( phison nvme flash id2 ) ?

- If the update had a bug, you will not do anything

it read with 500GB SSD Gigabyte Gen4 4000E , ctrl PS5019-E19.

You need to find where in Phison (which pin's) are USART1_TX and USART1_RX ?
    * You need to find where in Phison (which pin's)are USART1_TX and USART1_RXTX, RX

p.s
    Link

! Read read carefully Link Fails to Detect Phison PS5021-E21 NVMe SSD
  • REKLAMA
  • #3 21880476
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2327
    Xplo5ding napisał:
    został zablokowany po bluescreenie Windows 11 po aktualizacji KB5063878
    - to nie związek przyczynowo - skutkowy, a przypadkowa koincydencja. Prawdziwą przyczyną awarii jest zużycie układów pamięci operacjami programowania/kasowania. Takie sytuacje często bezpodstawnie są wiązane z aktualizacjami systemu, bo w ich czasie wykonywanych jest bardzo dużo zapisów - pobranie plików aktualizacji, ich rozpakowanie, zastąpienie dotychczasowych plików systemowych nowymi, usunięcie plików zbędnych i tymczasowych...każdej z tych operacji towarzyszą operacje na metadanych systemu plików - dlatego do awarii często dochodzi podczas aktualizacji. Ale rzeczywiste przyczyny leżą głębiej:
    https://kaleron.pl/SSD-failure.php

Xplo5ding napisał:
    QLC
    - odpuść sobie. Nawet, jeśli Ci się uda, za chwilę awaria się powtórzy.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #4 21880553
    Xplo5ding
    Poziom 2  
    >>21880476

Używałem dysku tylko przez 6 miesięcy....

Dodano po 57 [minutach]:

Dziękuję wam obu. Rozumiem punkt zużycia QLC - chcę tylko ożywić dysk, nie potrzebuję, aby działał długo.
    @lisek - Phison NVMe Flash ID2 w ogóle nie wykrywa dysku. Dysk jest całkowicie niewidoczny. Załączyłem zdjęcie PCB pokazujące 3 odsłonięte pady na górnej krawędzi (2 większe z okrągłymi oznaczeniami sitodruku, 1 mniejszy). Czy ktoś może zidentyfikować, które z nich to USART1_TX i USART1_RX?
    Otrzymałem również link do oprogramowania układowego usbdev.ru - czy jest to prawidłowe oprogramowanie układowe do odzyskiwania PS5021-E21T?

• #5 21880996
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6827
    jest to prawidłowe oprogramowanie układowe do odzyskiwania PS5021-E21T
    - o ile dysk jest sprawny

Masz zasilanie na płytce układów?
    Controller PS5021- jest ciepły?
    POd Live Linux (np. Ubuntu) widoczny ?

p.s
    Obecnie prawie wszystkie nowe SSD maja tylko owe 3-y pola/punkty (UART)

Tak więc na jednym z nich zasilanie jest zarówno wtedy, gdy dysk SSD nie został określony, jak i kiedy został określony.
    Ale na drugim tylko wtedy, gdy jest widziany dysk SSD.

Jak program ( W.Oczkin ( phison nvme flash id2 ) ) nie widzi to ... NIC nie zrobisz , martwy kontroler
  • REKLAMA
  • #6 21881317
    Xplo5ding
    Poziom 2  
    >>21880996 Aktualizacja: Znalazłem narzędzie Phison E7 Flash ID, które wspomina o trybie ROM poprzez zwarcie otworów stykowych w pobliżu śruby mocującej. Zmierzyłem 3 pady:

Lewy pad: pływający, brak połączenia
    Środkowy pad: 13,9 kΩ do masy
    Prawy pad: potwierdzone GND (sygnał dźwiękowy do mocowania M.2)

Które dwa pady należy zewrzeć, aby wejść w tryb ROM dla PS5021-E21T?

Dodano po 48 [minutach]:

@Xplo5ding @lisek
  • REKLAMA
  • #7 21905904
    barzottotec
    Poziom 1  
    Mam uszkodzonego Kingstona NV2, też próbuję go naprawić. Używa PS5021-E21 (bez T).
    Aby przełączyć go w tryb ROM, należy zewrzeć 2 mniejsze otwory (większy otwór nie jest używany).
    W trybie ROM będziesz mógł użyć Phison E7 flash ID, ale smutne jest to, że obecnie nie znalazłem oprogramowania do napisania nowego firmware.
    Może w przyszłości. Jestem w Brazylii, a ten dysk jest tutaj bardzo drogi. Zachowam go być może do naprawy w przyszłości.
  • #8 21905967
    Xplo5ding
    Poziom 2  
    Myślę, że to niesamowite, że wprowadziłeś go w tryb ROM i wyciągnąłeś Flash ID! Szczerze mówiąc, trzymanie się go jest teraz najlepszym posunięciem. Sprawdziłem to i chociaż surowe pliki .bin firmware dla Phison PS5021-E21 faktycznie wyciekły online (podobnie jak seria ELFM na USBDev), rzeczywiste oprogramowanie do flashowania (MPTool) nie zostało jeszcze upublicznione. W tej chwili tylko bardzo drogi sprzęt do odzyskiwania danych, taki jak PC-3000, może go przepisać. Zdecydowanie trzymaj go w torbie antystatycznej - społeczność jest bardzo aktywna, a gdy te narzędzia w końcu wyciekną, będziesz w stanie przywrócić je do życia.
REKLAMA