Witam, mam problem ze starym, klasycznym polskim prostownikiem zespół prostownikowy bezpieczny eltron b12. Otóż prostownik dawał napięcie ładowania, jednak na drugi dzień przestał. Transformator buczy, daje napięcie od 3 do 4 V, 2 żarówki kontrolne z oznaczeniami 6 i 12 V świecą. Gdy podłączę próbówkę pod wyjście i - i kliknę przycisk, A ampery niebieski na chwilę na próbówce się zapala żarówka, a tak to nie ma napięcia wyjściowego z prostownika. Sprawdzałem izostaty, piszczą, jak mają humor. Nie wiem, ile diód tam wchodzi, chyba 2. Przyłożyłem sondy do 2 styków chyba diód były to 2 metalowe blaszki z wyprowadzeniem na izostaty i sterowanie w postaci spiralki
i było napięcie z diod 14 V. Co to może być i jak podłączyć przewody do izostatu w jakiej kolejności, bo po poruszaniu izostatem przewody same zaczęły odpadać i teraz nie wiem co gdzie. Z góry dziękuję za odp. Dołączam foto, prosiłbym o szybką odpowiedź
AI: Napisz dokładnie, gdzie mierzyłeś te 3-4 V i 14 V: na uzwojeniu wtórnym transformatora, przed diodami, za diodami czy na wyjściu prostownika, oraz czy pomiar był bez akumulatora, czy z podłączonym akumulatorem?
Zmierzyłem napięcie na 2 przewodach białych wychodzących
i było napięcie z diod 14 V. Co to może być i jak podłączyć przewody do izostatu w jakiej kolejności, bo po poruszaniu izostatem przewody same zaczęły odpadać i teraz nie wiem co gdzie. Z góry dziękuję za odp. Dołączam foto, prosiłbym o szybką odpowiedź
AI: Napisz dokładnie, gdzie mierzyłeś te 3-4 V i 14 V: na uzwojeniu wtórnym transformatora, przed diodami, za diodami czy na wyjściu prostownika, oraz czy pomiar był bez akumulatora, czy z podłączonym akumulatorem?
Zmierzyłem napięcie na 2 przewodach białych wychodzących