logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Eltron B12 - brak napięcia ładowania, i szukanie usterki

uzytkownikzwykly16 09 Kwi 2026 22:20 642 21
  • #1 21880810
    uzytkownikzwykly16
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem ze starym, klasycznym polskim prostownikiem zespół prostownikowy bezpieczny eltron b12. Otóż prostownik dawał napięcie ładowania, jednak na drugi dzień przestał. Transformator buczy, daje napięcie od 3 do 4 V, 2 żarówki kontrolne z oznaczeniami 6 i 12 V świecą. Gdy podłączę próbówkę pod wyjście i - i kliknę przycisk, A ampery niebieski na chwilę na próbówce się zapala żarówka, a tak to nie ma napięcia wyjściowego z prostownika. Sprawdzałem izostaty, piszczą, jak mają humor. Nie wiem, ile diód tam wchodzi, chyba 2. Przyłożyłem sondy do 2 styków chyba diód były to 2 metalowe blaszki z wyprowadzeniem na izostaty i sterowanie w postaci spiralki
    Eltron B12 - brak napięcia ładowania, i szukanie usterki Eltron B12 - brak napięcia ładowania, i szukanie usterki Zbliżenie na elementy elektryczne: dwa styczniki/przekaźniki z przewodami i lutowanymi końcówkami
    i było napięcie z diod 14 V. Co to może być i jak podłączyć przewody do izostatu w jakiej kolejności, bo po poruszaniu izostatem przewody same zaczęły odpadać i teraz nie wiem co gdzie. Z góry dziękuję za odp. Dołączam foto, prosiłbym o szybką odpowiedź
    AI: Napisz dokładnie, gdzie mierzyłeś te 3-4 V i 14 V: na uzwojeniu wtórnym transformatora, przed diodami, za diodami czy na wyjściu prostownika, oraz czy pomiar był bez akumulatora, czy z podłączonym akumulatorem?
    Zmierzyłem napięcie na 2 przewodach białych wychodzących
  • Pomocny post
    #2 21880889
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2570
    Zespół prostownikowy bezpieczny to "uczona" nazwa ładowarki. Urządzenie jest dość proste w budowie, składa się s z transformatora sieciowego, prostownika i elementów pomocniczych - łączników, żarówek, obudowy, kabli, bezpieczników.
    Sprawdzenie obejmuje pomiar napięcia na uzwojeniu wtórnym (prawdopodobnie uzwojenie 12 V dzielone z odczepem w połowie, co daje napięcie 6 V. Należy zmierzyć napięcia 6 V i 12 V. Napięcie za prostownikiem to napięcie pulsujące i mierniki cyfrowe będą pokazywać głupoty. Można do wyjścia ładowarki podłączyć kondensator elektrolityczny o pojemności co najmniej 100 uF /25 V i wtedy mierzyć, ale mając na uwadze, że wskazywane będzie napięcie szczytowe. Pomiar najpierw 6 V następnie 12 V.
    Trzeba też zmierzyć diody. Opisów jest bez liku, elektroda odsyła do wyszukiwarki, ale ja to po raz kolejny opiszę - miernik nastawia się na test diod i sprawdza się przejście od anody do katody (wskazanie od ok. 500 do 700 mV) a następnie od katody do anody (brak przejścia) i tak sprawdza się wszystkie 4 diody prostownika. Wyjątkowo można to zrobić bez ich wylutowania, ale w razie wątpliwości można odlutować jedno wyprowadzenie i ponowić pomiar.
    Łącznik zasilania - jego działanie łatwo sprawdzić mierząc omomierzem opór bolców wtyczki sieciowej. Wyłączony - bardzo duży opór, na omomierzu wyświetla się 1 lub Hi. Po włączeniu opór spada do kilkuset omów. W tym wypadku podaję ten pomiar dla innych użytkowników. Transformator daje oznaki działania, więc można pominąć ten element i mierzyć stronę wtórną.
    Pomiar przełącznika napięcia wyjściowego - omomierzem mierzy się opór styków w stanie rozłączonym i załączonym.
    Przełączniki typu Isostat być może jeszcze można kupić, więc przeróbki i zamienniki zostawmy na gorsze czasy.
    Próbówka nadaje się co najwyżej do znalezienia żyły L w instalacji 230 V. Do naprawy tego urządzenia nie będzie przydatna.
  • Pomocny post
    #4 21880926
    LEDówki
    Poziom 43  
    Prostownik selenowy trochę utrudnia pomiary i spadki napięć będą inne. Zasada działania pozostaje taka sama. Transformator obniża napięcie, prostownik je prostuje, za prostownikiem podłącza się baterię akumulatorów (akumulator...). Funkcję ograniczenia prądu ładowania przejmuje opór transformatora, spadki napięcia na prostowniku, opór doprowadzeń, opór wewnętrzny ładowanej baterii akumulatorów i SEM baterii akumulatorów. Tzw. akumulator to bateria 6S akumulatorów kwasowo ołowiowych. Napięcia takich akumulatorów sięgają 2,75V i tak są opisywane w dokumentacji. Trzeba je mnożyć przez 6, żeby uzyskać napięcie dla całej baterii 12 V.
    Powodzenia w zabawie z pomiarami prostownika selenowego. Ja taki wymieniłem na diody krzemowe i szeregowo dołożyłem za nim tyrystor. Transformator ma przełączane uzwojenie pierwotne, więc możliwa jest regulacja napięcia wyjściowego. Po dołożeniu woltomierza i amperomierza zrobionego z jednego ustroju pomiarowego 250 uA mam funkcjonalną ładowarkę i zasilacz. Za prostownikiem jest filtr pojemnościowy. Takie przeróbki dopiero wtedy gdy Autor się rozgrzeje, pomierzy prostownik i usunie usterkę czyli prawdopodobnie prostownik selenowy.
  • Pomocny post
    #5 21881119
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Przy okazji znalazłem taki schemat, który też ma dwa przełączniki ale jedną żarówkę. Być może coś to ci pomoże.

Ręcznie narysowany schemat zasilacza z dwoma przełącznikami i żarówką 6,3 V/0,225 A
  • Pomocny post
    #6 21881154
    LEDówki
    Poziom 43  
    W takim wariancie trzeba mierzyć napięcie na transformatorze, na przełącznikach i na prostowniku. Zakres 20V nap. przemiennego. Pozwoli to szybko określić okolice, w których jest usterka. Najbardziej prawdopodobne to przełączniki i prostownik selenowy.
  • #7 21881156
    uzytkownikzwykly16
    Poziom 2  
    >>21881154 ale to jest najdziwniejsze, że on 2 dni temu szedł normalnie
  • #8 21881255
    LEDówki
    Poziom 43  
    Wszystko się psuje. Przełączniki jeszcze kupisz. Prostownik selenowy to zamierzchła przeszłość.
    To przełączanie uzwojeń na schemacie Zybexa można zastąpić jednym przełącznikiem dołączającym kabel masowy raz do odczepu, raz do wyjścia - prostownika. Na 6 V masz wtedy prostowanie dwupołówkowe dwoma prostownikami jednopołówkowymi. Na 12 V masz pr0stownik dwupołówkowy w układzie mostka. Można też użyć innych podwójny przełącznik i zachować stary układ.
    Rób pomiary i donoś o wynikach. W zasadzie jeżeli podłączysz nowy prostownik do uzwojenia 12V i zacznie się ładowanie, to transformator jest ok. Teraz przepinka za przełączniki
    - ładowanie jest, przełączniki dobre. Zostaje tylko prostownik selenowy.
    - ładowania nie ma, podejrzany przełącznik. W zasadzie pewne, że jest uszkodzony. Czasem jakiś kabel padnie albo lut. to też trzeba sprawdzić.
    Gniazdo bezpiecznika - bezpiecznik wykręcić, styki i bezpiecznik oczyścić. Tlenki i siarczki słabo przewodzą prąd.

Dodano po 9 [minuty]:

Sprawdź jeszcze ten badziew między amperomierzem a minusem mostka. Jakiś styk na schemacie jest. Może to nie przewodzi? Ta ładowarka to świetny poligon dla początkujących elektroników.
  • Pomocny post
    #9 21881375
    Q1P
    Poziom 25  
    Ocena: 129
    Prawdopodobnie układ według schematu niżej.
    Eltron B12 - brak napięcia ładowania, i szukanie usterki
  • #10 21882600
    uzytkownikzwykly16
    Poziom 2  
    >>21881255 Witam, zrobiłem pomiary, pomiary załączam w foto i transformator wydaje się być dobry, teraz jak sprawdzić ten mostek selenowy, dużo tam odczepów, z góry dzięki za pomoc i odp. Rysunek zrobiony amatorsko, ale myślę, że pan go zrozumie
  • #11 21882619
    LEDówki
    Poziom 43  
    Może być taki rysunek. Nie zgadzają się napięcia. Napięcie na skrajnych wyprowadzeniach powinno być sumą napięć pomiędzy odczepem a skrajnymi wyprowadzeniami. Tutaj mamy 3,89 V + 5,35 V = 9,24 V. Tobie z pomiaru wyszło 17,5 V. Od odczepu należy się spodziewać 8,75 V do każdego skrajnego wyprowadzenia. Podejrzewam nieprawidłowy pomiar lub błędne wskazania miernika. Zdarza się to gdy ma słabe zasilanie.
    Sprawdzenie przejścia w tym wypadku dało pewność, że transformator nie ma przerwy. W czasie pomiaru napięcia przemiennego prostownik selenowy był odłączony? Zrób zdjęcie przed odłączeniem albo jakoś oznacz kable połączeniowe żebyś wiedział do czego wrócić. Jeżeli prostownik jest odłączony, to można próbować go obmierzyć na zakresie testu diod.
  • #12 21882622
    uzytkownikzwykly16
    Poziom 2  
    >>21882619 Transformator mierzyłem, wszystkie odczepy są odlutowane, nie mierzyłem w układzie. Fotki mam, żeby potem wiedzieć, jak połączyć.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21882619 Na odczepach zielonych miernik pokazał 8 i jeszcze coś, a za chwilę to 17
  • #13 21882628
    LEDówki
    Poziom 43  
    No to zostaje sprawdzić prostownik selenowy.
  • #14 21882638
    uzytkownikzwykly16
    Poziom 2  
    >>21882628 jutro dodam foto tego prostownika selenowego i jak go sprawdzić, bo jest tam masa odczepów
  • #15 21882644
    LEDówki
    Poziom 43  
    Nie wypruwaj go z układu. Sprawdzasz na teście diody od strony uzwojeń do wyjść plus i minus.
    Czerwona sonda do wejścia, czarna do wyjścia + - powinno być przejście i jakieś miliwolty na mierniku
    Czarna sonda do wejścia, czerwona do wyjścia + - nie powinno być przejścia, ew. jakieś bardzo małe.
    Mierzysz tak raz jedno, raz drugie wejście Tak sprawdzasz diody dające plus na wyjściu mostka.

Czarna sonda do wejść, czerwona do wyjścia minus - powinno być przejście.
    Zamiana sond - brak przejścia lub bardzo małe.

Dotykasz sondami tylko wejść i wyjść prostownika. Koledzy może podpowiedzą jakie wskazania miernika będą przy sprawdzeniu prostownika selenowego. Ja takiego zabytku nie mam.
    Przykładowy prostownik
  • #16 21882683
    uzytkownikzwykly16
    Poziom 2  
    >>21882644 Dziękuję za odp., ale tam nigdzie nie ma napisanego plus i minus, ale narysowałem budowę tego selenu, mostek to unitra
    Telepod, szczerze nigdy nie miałem do czynienia z selenem, zawsze z diodami, to jest wyjątek, te kolorowe to styki, gdzie były przylutowane kable, z góry dzięki za odp i jak to sprawdzić, bo w necie są tylko info ogólne
  • #17 21882694
    LEDówki
    Poziom 43  
    Te płyty to diody. Wyjście plus jest połączone z kablem plusowym. Wyjście minus z kablem minusowym. Można to sprawdzić omomierzem. Chyba, że rozprułeś wszystko, to będzie długa naprawa.
  • #18 21882697
    uzytkownikzwykly16
    Poziom 2  
    >>21882694 mam fotki, ale dużo przewodów szło przez izostaty

Dodano po 1 [minuty]:

>>21882694 ale i tak zastanawiam się nad przeróbką, by wstawić gotowy mostek diodowy
  • Pomocny post
    #19 21882703
    Jacekj
    Poziom 24  
    Ocena: 58
    Może transformator ma zwarcie na stronie wtórnej i dlatego buczy.
    Pozdrawiam
  • #20 21882705
    LEDówki
    Poziom 43  
    Schemat podstawowy pokazał Zybex. Masz tam prostownik selenowy narysowany symbolicznie tak samo jak prostownik z diodami krzemowymi. W zasadzie prostownik selenowy to prostownik z diodami selenowymi.
    Schemat, który zamieścił Q1P jest narysowany inaczej, ale odzwierciedla rzeczywiste połączenia w tej ładowarce.
    Zamiana prostownika selenowego na krzemowy jest możliwa, ale zwiększy to prąd ładowania. Wprawdzie spadek napięcia na diodzie selenowej wynosi tylko 0,4V, ale ma dość duży opór w kierunku przewodzenia. Ten opór ogranicza prąd ładowania. Dane z Wikipedii.
  • #21 21885943
    uzytkownikzwykly16
    Poziom 2  
    >>21882705 witam, zrobiłem pomiary, nie wiem, czy dobrze, dodaję foto, gdzie robiłem pomiar 1 czerwony 1 strona 2,58 V skacze 2 str chyba zapora 0 ol pomiar 2 zielony pierwszy kierunek 1,875 V drugi chyba zapora 235 V pomiary robione na teście diod, włączyłem mostek, pachnie metalicznie
    Eltron B12 - brak napięcia ładowania, i szukanie usterki Zbliżenie na elementy elektryczne z radiatorem i przewodami, dwa miejsca zaznaczone turkusowym kółkiem.
  • #22 21889995
    uzytkownikzwykly16
    Poziom 2  
    Niestety uszkodzony jest mostek selenowy i izostaty, w niedługim czasie będę robić przeróbkę na zwykły mostek diodowy, z góry dzięki za odpowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy usterki starego prostownika/ładowarki Eltron B12: transformator buczy, na wyjściu brak napięcia ładowania, mimo że kontrolki 6 V i 12 V świecą. Uczestnicy wskazują na konieczność pomiaru napięć uzwojenia wtórnego, sprawdzenia przełączników izostatowych, bezpiecznika, połączeń lutowanych oraz prostownika selenowego. Wyjaśniono, że w tym urządzeniu zamiast klasycznych diod zastosowano mostek selenowy, a jego sprawdzenie należy wykonać testem diody lub omomierzem na odłączonych przewodach. Pojawiła się też sugestia możliwego zwarcia na wtórnym transformatora, jednak po wykonaniu pomiarów ustalono, że transformator jest sprawny, a uszkodzone są mostek selenowy i izostaty. Rozważana jest przeróbka urządzenia na zwykły mostek diodowy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA