logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung WF60F4EOWOW - brak obrotów bębna, jak sprawdzić prądy?

Polet 12 Kwi 2026 09:52 414 9
REKLAMA
  • #1 21882251
    Polet
    Poziom 8  
    Cześć, proszę chętnych do pomocy o poradę.
    Pralka Samsung Eco Bubble WF60F4EOWOW

Brak jakichkolwiek obrotów bębna. Po włączeniu pralki nie słychać ani przekaźnika, ani prądu płynącego przez silnik. Wg Googla i instrukcji-testu wirowania pojawia się błąd 3E, czyli silnik, czujnik Halla lub sterowanie silnika.

Zdemontowałem silnik, potencjometrem sprawdziłem na kostce:
    przewodzenie na szczotkach - jest. Długość szczotek: jedna 11 mm, druga 24 mm. Ale kontakt jest, czyli powinny działać czy nie?
    Edycja: po sprawdzeniu przewodzenia wirnik - wtyczka na kostce są kontakty.

Niebieskie jest kontakt.
    Brązowy i różowy od stojana, jest kontakt. Przewodzenie na silniku Halla jest (nie wiem, czy tak powinno być), ale wydaje mi się, że jeżeli to on byłby problemem, to bęben zatrzymywałby się po kilku obrotach lub jakimkolwiek ruchu i gubił pozycję. Nie wiem, czy jest sens podłączać to na krótko?

Jak bezpiecznie sprawdzić, czy do tej kostki dochodzi prąd ze sterownika czy przekaźnika? Tzn. czy po załączeniu programu sterownik przekaźnik będzie podawał prąd, czy odłączy go po jakimś czasie i pomiary nie będą możliwe?
    Lub bardziej zaawansowane pytanie: jak sprawdzić sam programator, jeśli to tu może być problem?
    Z elektryką/niką u mnie słabo, więc proszę o porady jak krowie na rowie.

Z góry dziękuję wszystkim cierpliwym i obeznanym, bo wiem, jak to jest, kiedy laicy zalewają takimi pytaniami.

AI: Czy poza brakiem obrotów pralka normalnie startuje program - blokuje drzwi, pobiera wodę, grzeje/wypompowuje i odlicza czas, czy od razu wywala 3E?
    Wodę podaje i odpompowuje, grzanie nie ma nic wspólnego, błąd wywala tylko w trakcie testu, odlicza maks. 1 minutę od czasu startowego przed odpompowaniem wody, później się resetuje
    .
    AI: Sprawdzałeś już pasek, całą wiązkę od silnika do modułu oraz sam moduł/programator pod kątem nadpaleń, pękniętych lutów albo uszkodzonych złącz?
    Pasek ok, elektryka od kostki do silnika chyba ok. Wszystko przed nie było sprawdzone.
    Samsung WF60F4EOWOW - brak obrotów bębna, jak sprawdzić prądy?IMG_202604...36_522.jpg (2.03 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21882258
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 890
    Zimne luty na płycie najbardziej prawdopodobne z "boszką" około godziny roboty.
  • REKLAMA
  • #3 21882259
    Polet
    Poziom 8  
    Zimne luty po 12 latach?
    Ktoś się orientuje, od czego jest ta kostka po lewej stronie? Znajduje się ona między panelem przy samej szufladzie na proszek
    Załączniki:
    • IMG_20260412_094501_930.jpg (2.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21882262
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3739
    Sprawdź silnik na krótko a jeśli będzie działał to wymień szczotki i dotrzyj je do komutatora.
  • #5 21882281
    Polet
    Poziom 8  
    Nie miałem jak na krótko, więc po przedmuchaniu szczotek podłączyłem go do pralki bez obciążenia, czyli paska, i chodzi zarówno na testach, jak i na normalnym wirowaniu.

Czyli kontakt jest, a się nie kręcił. Szczotki do wymiany.
    Czy po wymianie konieczne jest ich dotarcie? Przeszlifowanie komutatora po dotarciu?
    Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21882324
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3739
    Docieranie jest konieczne: https://youtu.be/P3bokh-OjBg?is=frYijmMafMOhWV19
    Nie kupuj też najtańszych szczotek na przykład z Allegro bo już nie raz takie ubiły silnik. Ja akurat kupiłem taki kamień do tych prac i się sprawdza: https://youtu.be/ftkJ0tDF_Co?is=XMuKsi9jIYF8x_kT
    Dostępny na przykład tu: https://allegro.pl/produkt/oselka-do-docieran...1-sztuka-e3ef5535-a105-496e-af31-f15871dfe9f5
  • #7 21882351
    Polet
    Poziom 8  
    Czyli, jeśli dobrze zrozumiałem, chodzi o odświeżanie powierzchni komutatora, tak aby ten ścierał szczotkę do swojego kształtu, co byłoby utrudnione przez grafitowy pył szczotek osadzający się na powierzchni komutatora, który działałby jak suchy smar, jeśli by tej pow. nie odświeżać?
    Czy wstępne przyszliwanie szczotki na papierze ściernym, na kąt zbliżony do przyłożenia do komutatora, ma sens?
  • #8 21882373
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2363
    Było wiele razy, zobacz filmy na you... jak to się robi, jak nie dotrzesz, to możesz szybko załatwić silnik na amen.
  • #9 21882516
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 890
    Silnik ma też bezpiecznik termiczny i z otwartym (oczywiście w pralce) nie będzie działał!
  • #10 21883909
    Polet
    Poziom 8  
    Komutator i szczotki dotarte, silnik kręci bębnem, wszystko gra.
    Dzięki za dobre wskazówki.
    Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy pralki Samsung Eco Bubble WF60F4EOWOW z brakiem jakichkolwiek obrotów bębna i błędem 3E wskazującym na silnik, czujnik Halla lub sterowanie silnika. Sprawdzono silnik po demontażu: ciągłość na szczotkach jest, długość szczotek wynosi ok. 11 mm i 24 mm, jest też przewodzenie na uzwojeniu stojana oraz na czujniku Halla. Pojawia się pytanie, czy uszkodzenie Halla mogłoby powodować taki objaw, czy warto podłączać silnik na krótko oraz jak bezpiecznie sprawdzić, czy do kostki silnika dochodzi napięcie/prąd ze sterownika lub przekaźnika podczas uruchamiania programu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA