logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung WD90J6410AW - bęben nie rusza po napełnieniu wodą

*jasko* 28 Maj 2026 17:31 93 1
REKLAMA
  • #1 21911678
    *jasko*
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Pralko-suszarka Samsung Eco Bubble WD90J6410AW. Silnik indukcyjny, bezszczotkowy. Podczas prania często zdarza się, że pralka nie może obrócić bębnem, tzn. obróci się minimalnie i zatrzymuje, i tak w kółko. W pewnym momencie w końcu ruszy i tak aż do następnego momentu, gdy ponownie próbuje nim ruszyć, po zatrzymaniu. Gdy bęben jest pusty lub załadowane jest suche pranie, startuje bez problemu, później po napełnieniu wodą ewidentnie widać, że nie ma siły obrócić bębnem, tak jakby brakowało mocy. Bęben obraca się bardzo lekko, można nim zakręcić jednym palcem, nie ma luzów. Wymieniłem czujnik Halla na nowy, lecz nie przyniosło to żadnego rezultatu.

Dodam, że podczas wymiany zmierzyłem opór na trzech obwodach stojanu i wszędzie był jednakowy, ok. 9,8 ohm. Po wymianie przeprowadziłem kalibrację. Usterka powoduje, że cały cykl prania bardzo się wydłuża. Dodam, że ostatnio kilka razy podczas prania wywaliło bezpieczniki w mieszkaniu, więc mam podejrzenie, że jest to właśnie związane z wadliwym działaniem pralki. Co może być tego przyczyną? Podejrzewałem, że może być to uszkodzona grzałka, która powoduje jakieś zwarcie, ale po włączeniu prania w zimnej wodzie objaw jest ten sam.
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
    Dziękuję
    Czy pralka pokazuje jakiś kod błędu albo sygnalizuje błąd diodami, i czy problem występuje na każdym programie tak samo (pranie, płukanie, wirowanie, suszenie), czy tylko po pobraniu wody / przy grzaniu?
    Funkcja smartcheck nie pokazuje żadnego błędu, problem na każdym programie.
  • REKLAMA
  • #2 21911754
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6901
    Pewnie klasycznie dla Samsunga trzeba podłubać moduł sterujący w obwodzie falownika.
REKLAMA