logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Growatt SPF 6000 ES - oba MPPT nie ładują, tylko pobór z baterii.

Materna11 19 Kwi 2026 20:06 408 5
REKLAMA
  • #1 21886882
    Materna11
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam. GROWATT SPF 6000 ES się zepsuł. Na żadnym z 2 mppt nie działa ładowanie magazynu. Stało się te wczoraj. Ładne słońce, w ciągu dnia nie było mnie w domu więc włączyłem grzanie wody. Gdy woda skończyła się grzać, bateria przez kilka sekund doładowała się do ful i odłączyło mppt na zawsze inwerter pobiera tylko prad z baterii. Nie produkuje na bierzące wykorzyatanie. Próba przełączenia na drugi kanał mppt nie przyniosła żadnych skutków. Hard reset etc- bez zmian. Na stringu jest około 260V (mierzone na wpiętych przewodach), natomiast growatt pokazuje 0V. Tylko odpięcie i ponowne podłączenie stringu pokazuje pik napięcia i prądu 0,1A na 1 sekundę. Jakieś pomysły co się stało?
    Na inwerterze żadnych błędów.

Growatt SPF 6000 ES - oba MPPT nie ładują, tylko pobór z baterii. Growatt SPF 6000 ES - oba MPPT nie ładują, tylko pobór z baterii. Growatt SPF 6000 ES - oba MPPT nie ładują, tylko pobór z baterii. Growatt SPF 6000 ES - oba MPPT nie ładują, tylko pobór z baterii. Growatt SPF 6000 ES - oba MPPT nie ładują, tylko pobór z baterii.
  • REKLAMA
  • #2 21887126
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 501
    Sprawdź napięcie szeregu PV na wpiętych przewodach do falownika i na złączach wewnątrz w falowniku.
    Prawdopodobnie nie ma ciągłości połączenia, brak odpowiedniego kontaktu elektrycznego na złączach. Możliwe też, że w całym szeregu nie kontaktuje jakieś złącze typu MC4 lub inne (bezpieczniki), napięcie na mierniku będzie, a pod obciążeniem będzie spadać do 0.
  • REKLAMA
  • #3 21887134
    Materna11
    Poziom 12  
    Wszystko Sprawdzone, przecież to podstawowa procedura. Napięcie jest również na kablach wewnętrznych w inwerterze idących do płyty głównej.
  • REKLAMA
  • #4 21887140
    techlock
    Poziom 33  
    W takim razie uszkodzony falownik, oddać do naprawy gwarancyjnej lub pogwarancyjnej.
  • REKLAMA
  • #5 21890768
    Materna11
    Poziom 12  
    Czy serwis Growatt próbuje wmawiać ludziom, że sami robią jakieś błędy, aby udowodnić, że z ich sprzętem wszystko ok? Właśnie dostałem maila, że falownik odsyłają, bo wszystko w nim działa. Zanim go do nich wysłałem sprawdziłem wszystko co możliwe. String PV działa normalnie (testowany przez podłączenie grzałki-przy pełnym słońcu niemal zerowy spadek napięcia I grzałka robi sie ciepła). Inwerter zresetowany i przywrócony do ustawień fabrycznych, bez zmian.
    Ponizej schemat napiecia na stringu podłączonym do growatta, gdy przestal działać (nie bylo mnie wtedy w domu). Gdy wróciłem do domu odpięcie i podłączenie stringu do Growatta objawiało się identycznym pikiem napięcia. (Widocznym na ekranie i w aplikacji)

Ciekawe, czy rzeczywiście będzie działać...

Growatt SPF 6000 ES - oba MPPT nie ładują, tylko pobór z baterii.
  • #6 21891017
    techlock
    Poziom 33  
    Sprawdź czy faktycznie działa jak otrzymasz urządzenie. Możliwe, że został naprawiony. Naprawy gwarancyjne w zależności od wady wiążą się z przedłużeniem terminu gwarancji. Przy wadach istotnych termin gwarancji biegnie od nowa (2 lata).
REKLAMA