logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikroinstalacja E/W: Mikroinwerter czy hybrydowy stringowy jak podłączyć, dwa panele do jednego MPPT

marcinpdt 21 Kwi 2026 00:16 651 21
REKLAMA
  • #1 21887759
    marcinpdt
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Chce wybudować mikroinstalacje na małym domku na wschodniej i zachodniej ścianie:

4 panele na wschód i 4 panele na zachód:

Longi Hi-MO X10 LR7-54HVH-480M
    Moc maksymalna (Pmax): 480 W
    Sprawność modułu: 23,6%
    Napięcie obwodu otwartego (Voc): 40,40 V
    Prąd zwarcia (Isc): 14,81 A
    Napięcie przy mocy maksymalnej (Vmp): 34,12 V
    Prąd przy mocy maksymalnej (Imp): 14,07 A

Dolina, trochę drzew w okolicy. Nie najlepsze warunki słoneczne krótko mówiąc ale chce się pobawić :D

Zastanawiam się nad dwoma opcjami od strony elektroniki:

1) Mikroinwerter Hoymiles HMS-2000-4T który ma maksymalny prąd wejściowy 15A i wpiąć do niego do każdego wejścia po jednym panelu wschodnim i zachodnim. 15A wydaje mi się że nigdy nie zostanie osiągnięte bo słońce nigdy nie padnie na wschodni i zachodni jednocześnie. A gdyby zostało jakimś cudem to coś się spali? Natomiast układ dwóch paneli równolegle pod jedno MPPT wydaje mi się że powinien poprawić pracę we mgle.

2) Falownik jednofazowy hybrydowy S6-EH1P(3-8)K-L-PLUS z zakresem MPPT 90 - 435 V i tu widzę dwie kombinacje:
    a) zrobić dwa stringi zachodni i wschodni ale boje się że falownik będzie się ciągle męczył z niskim napięciem wejściowym rzędu 120V, stąd pomysł aby
    b) zrobić jeden długi string + optymalizatory TIGO, przy słonecznej pogodzie + wschodzie / zachodzie będę miał napięcie rzędu 150V i konkretne 10 amper a jak będzie zła pogoda to dostanie na wejściu ze 250V i 1A i jakoś też będzie śmigać

Która opcja da mi statystycznie więcej prądu jeśli są cienie? Która instalacja wcześniej wstanie i później pójdzie spać?
  • REKLAMA
  • #2 21887869
    marekj31
    Poziom 23  
    Ocena: 113
    Która da więcej energii przy cieniu? Mikroinwertery Bo: cień na jednym panelu ≠ problem dla reszty brak efektu „najsłabszego ogniwa” Przy Twoich warunkach: dolina drzewa wschód + zachód mała instalacja bierz mikroinwertery, ale:1 panel = 1 wejście żadnych równoległych kombinacji. Sensowny wariant 8 paneli 2 × Hoymiles HMS-2000-4T
    albo mniejsze jednostki (np. 2×4 MPPT)
  • #3 21888122
    marcinpdt
    Poziom 9  
    A dlaczego nie łączyć dwóch równolegle do jednego MPPT? Panele po przeciwnej stronie budynku nigdy "nie złapią" full słońca jednocześnie. A każda przetwornica najsprawniej pracuje gdy jest obciążona bliżej swojego maximum niż max w 1/2.

Kolejna sprawa jeśli słońce będzie padało na panel zachodni na którym będzie również i trochę cienia to jego napięcie spadnie do 21V przy nasłonecznieniu 500W/m2 na niezacienionych ogniwach da mi ok 21V x 7A = 147W, ale druga strona i tak będzie wtedy w permanentnym cieniu więc (stojąc tyłem do słońca) więc to czy wyprodukuje mi się tam 32V x 1A czy 21V x 1A to już mi takiej różnicy nie robi (różnica 11W).

Za to zrobi mi różnice jak będzie we mgle równomierne nasłonecznienie rzędu 40W/m2 światło rozproszone to pojedynczy panel na pojedynczym wejściu raczej mi nie ruszy. A kombinacją dwóch paneli pod jedno MPPT uzyskam 32V x 0,6A x 2 panele = 32V x 1,2A = 38,4 W i na wyjściu AC z takiej pary liczę na 30 W co by oznaczało że cały mikroinwerter da mi szalone 120W na których odpalę komputer i będę mógł pisać swoje głupoty na elektrodzie.
  • REKLAMA
  • #4 21888562
    marekj31
    Poziom 23  
    Ocena: 113
    Dlatego nie łączyć równolegle bo może dochodzić do regularnego przekraczania prądu 15 A.
  • REKLAMA
  • #5 21888624
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 718
    marekj31 napisał:
    Dlatego nie łączyć równolegle bo może dochodzić do regularnego przekraczania prądu 15 A.

Na wschodniej i zachodniej ścianie przekraczanie 15A przy równoległym łączeniu dwóch paneli o Isc 14,8 A ?

Jakoś tego nie widzę. A nawet jak już to co z tego? Falownik po prostu obetnie nadmiar A i tyle. Przekroczenie V go wyłączy lub uszkodzi ale przekroczenie A nic nie robi.

Jak 10A z takiego panela będzie to będzie sukces. A w tym czasie po drugiej stronie będzie mizerny prąd.

Mam panele wschód-zachód na dachu 35 stopni z mikroinwerterem:

Panele wschodnie dziś w dzień słoneczny o godz. 7 rano: 5 A
    Panele zachodnie dziś w dzień słoneczny o godz. 7 rano: 0,4 A

Panele wschodnie w dzień słoneczny o godz. 18: 0,5 A
    Panele zachodnie w dzień słoneczny o godz. 18: 6,5 A

Wschód-zachód na ścianie pionowo strona przeciwna od słońca będzie oscylować w obrębie 0,5A a od słońca praktycznie nigdy nie uzyska Isc panela (14,8 A)

Dodano po 3 [minuty]:

@marcinpdt , poczytaj też tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4150439.html

może nie do końca tak jak w Twoim przypadku ale jest co nie co o łączeniu równoległym różnych kierunków.
  • #6 21888813
    marcinpdt
    Poziom 9  
    @michalPV czyli nawet w Twoim przypadku wychodzi, że może korzystniej byłoby wpiąć te panele po przeciwnej stronie dachu do jednego MPPT równolegle?

Panele wschodnie dziś w dzień słoneczny o godz. 7 rano: 5 A
    Panele zachodnie dziś w dzień słoneczny o godz. 7 rano: 0,4 A

Panele wschodnie w dzień słoneczny o godz. 18: 0,5 A
    Panele zachodnie w dzień słoneczny o godz. 18: 6,5 A

A ile votów?????

Bo jeśli volty te same to mikroinwerter chyba lepiej by sobie poradził z 7A na jednym wejściu niż z 0,5A + 6,5A na dwóch
  • #7 21888862
    michalPV
    Poziom 31  
    @marcinpdt , mikroinwerter ma każdy panel podłączony oddzielnie. Ja mam HM-1500, ma 4 wejścia na 4 panele i mam podłączone 4 panele. Działają niezależnie od siebie.

marcinpdt napisał:
    A ile votów?????

Napięcie jest cały dzień na wszystkich prawie takie same. W sensie jak na panelu 1 wschodnim jest 32,0 V to na panelu 3 zachodnim jest 34,2 V. Napięcie w ciągu dnia oscyluje w granicach 30,0-36,0 V. Najczęściej jest w okolicach 32 V

Podałem przykład z mojej instalacji on-grid by pokazać, że to co planuje autor, czyli:
    marcinpdt napisał:
    Chce wybudować mikroinstalacje na małym domku na wschodniej i zachodniej ścianie:

marcinpdt napisał:
    Mikroinwerter Hoymiles HMS-2000-4T który ma maksymalny prąd wejściowy 15A i wpiąć do niego do każdego wejścia po jednym panelu wschodnim i zachodnim.

ma sens bo jak wschodnia ściana rano będzie nasłoneczniona i będzie dawać max.co może dać w tych jego warunkach (ale na bank nie będzie to 14,8A) to zachodnia będzie się nudzić i dawać niewiele. Te panele oczywiście połączone równolegle.
    Co sumując i tak będzie mniejsze od możliwości mikroinwertera.
  • #8 21888985
    marcinpdt
    Poziom 9  
    A wie ktoś wgl ile prądu pobiera mikroinwerter per całe urządzenie na 4 MPPT a ile per MPPT? Przetwornice boost chyba nie są za super sprawne. Przy takim 10W - 20W z panela czy mikroinwerter ruszy? A jeśli ruszy to ile z tego trafi do sieci?
  • REKLAMA
  • #9 21889048
    michalPV
    Poziom 31  
    marcinpdt napisał:
    A wie ktoś wgl ile prądu pobiera mikroinwerter per całe urządzenie

Zobacz w instrukcji.
    Ale to są śladowe ilości bo mikroinwertery nie mają aktywnego chłodzenia.

marcinpdt napisał:
    Przy takim 10W - 20W z panela czy mikroinwerter ruszy?

Oczywiście, że ruszy, masz tu screena kiedy u mnie dziś ruszył (4x400Wp; 2 wschód, 2 zachód, dach 35 stopni). Całe 7,7W i to z 4 paneli 400Wp a nie jednego.
    Mikroinstalacja E/W: Mikroinwerter czy hybrydowy stringowy jak podłączyć, dwa panele do jednego MPPT

marcinpdt napisał:
    A jeśli ruszy to ile z tego trafi do sieci?

Nic do sieci wtedy bo wątpię, że nic nie masz działającego non stop.
  • #10 21889063
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21889084
    marcinpdt
    Poziom 9  
    Pytanie czy tam nie było 57 W na wejściu i 7,7 W na wyjściu :)
  • #12 21889234
    michalPV
    Poziom 31  
    Maverick73 napisał:
    Zrzut ekranu: „Fotowoltaika” i „Produkcja” z wynikiem 8,45 kWh

Produkcja za cały dzień?

Tak, wczoraj był u mnie rekord produkcji (dla 2026) w on-gridzie. Większość oczywiście w sieć (6,2 kWh), reszta zużyta w autokonsumpcji.

marcinpdt napisał:
    Pytanie czy tam nie było 57 W na wejściu i 7,7 W na wyjściu

o 5:40 kiedy to jest wschód słońca z czego miałoby być 57 W z takiej mocy w panelach i orientacji wschód-zachód jaką ja mam?
    zresztą, ma jakieś znaczenie takie aptekarstwo? Wg mnie nie ma żadnego znaczenia.

HM-1500 wg specyfikacji pobiera:
    pobór nocą: <50 mW
    sprawność nominalna 99,8 %
    sprawność ważona CEE (cokolwiek to jest?): 96,5 %
  • #13 21889291
    marcinpdt
    Poziom 9  
    Nie wiem skąd jesteś ale w Warszawie o tej godzinie padało jakieś 120W/m2 potencjalnie na Twoje panele obrócone na wschód. Jeśli one by miały standardowe wymiary 1,9 x 1,1 = 2,09 m2 powierzchni * 22 proc sprawnosci to mamy 55W.

A szybciej startuje Ci ten offgrid czy ongrid bo widzę że masz dwie instalacje?
  • #14 21889304
    michalPV
    Poziom 31  
    @marcinpdt , naprawdę nie ma znaczenia takie aptekarstwo. U mnie wschód słońca jest w okolicach 5:40. Śpię wtedy ale też wiem, że o godzinie wschodzącego słońca to jest światła niewiele, do tego nie mieszkam na środku pól i zanim moje panele zobaczą promienie słoneczne (budynki, drzewa) to mija obecnie dokładnie godzina licząc od startu produkcji o 5:40. Wczoraj było u mnie calutki dzień full słońce i w takich warunkach opisuje te wartości.

Nie wiem skąd Ty chcesz mieć 120W/m2 - chyba, że w warunkach laboratoryjnych.

marcinpdt napisał:
    A szybciej startuje Ci ten offgrid czy ongrid bo widzę że masz dwie instalacje?

Mam 3 instalacje.
    Każda w inne strony świata ;p

Off-grida nie mam zabawek takich jak DTU Lite od Hoymilesa by wiedzieć tyle co o on-gridzie, więc nie wiem co startuje szybciej ale podejrzewam, że pierwszy jest on-grid bo to panele na wschód. Południowe off-grid mam od wschodu zasłonięte, a zachodnie od off-grida cwu to wiadomo.
  • #15 21889314
    marcinpdt
    Poziom 9  
    a jaki rejon Polski z dokładnoscią do 100 km bo jest dużą różnica czy Suwałki czy Wrocław
  • #16 21889317
    michalPV
    Poziom 31  
    Płd-zach Polska
  • #17 21889342
    marcinpdt
    Poziom 9  
    To zmienia postać rzeczy bo dla Wrocławia to będzie gdzieś ok 35W/m2 czyli tylko 16W na wejściu a więc sprawność przy skranie małej mocy rzędu 50 proc co dla przetwornic Boost jest chyba dość typowe
  • #18 21889424
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21889432
    michalPV
    Poziom 31  
    @maverick73 , to jest produkcja tylko z 1,6 kWp a ja mam w sumie 5 kWp

ps2. Twój post zgłoszony jako "złośliwości, kłótnia, kpiny"
  • #20 21889435
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21889465
    michalPV
    Poziom 31  
    @maverick73 , ja na serio nie rozumiem o co Ci chodzi.

Pisałem Ci to już wielokrotnie: nie rajcuje mnie za wszelką cenę nie płacić nic Tauronowi. Nie interesuje mnie rywalizacja z kimkolwiek na produkcję PV czy kto mniej pobierze z ZE.
    Nie rozumiem dlaczego Ty myślisz, że "gonienie" kogokolwiek było, jest moim celem. Nie było i nie jest.

Wystarczy mi to co mam obecnie. Pobór 1000 kWh na rok przy zapotrzebowaniu na ok. 3000 kWh w zupełności mnie satysfakcjonuje. Chociaż w tym roku będzie zapewne poniżej 1000 kWh. Przy gotowaniu/pieczeniu na prądzie.

Piszę ludziom to co obecnie jest korzystne.
    Mam wiedzę jaką mam i gdybym nic nie miał z PV robiłbym jak gdzieś pisałem: mocny Anenji, 15kWp paneli, ok.10 kWh magazyn. Wszystko na gotowcach.
    A do tego niewielki on-grid na mikroinwerterze by korzystać z dobrodziejstwa bilansowania godzinowego i międzyfazowego.
  • #22 21889474
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu mikroinstalacji PV na małym domu z dwiema połaciami: 4 panele na wschód i 4 panele na zachód, w warunkach słabszego nasłonecznienia i częściowego zacienienia. Rozważane są dwa warianty elektroniki: mikroinwerter z czterema wejściami MPPT, do którego każdy panel byłby podłączony osobno, oraz falownik hybrydowy/stringowy z możliwością łączenia dwóch paneli równolegle na jedno MPPT. Kluczowe zagadnienia obejmują dopasowanie prądu wejściowego do limitu 15 A, wpływ równoległego połączenia paneli E/W na pracę w mgle i przy nierównomiernym oświetleniu oraz bezpieczeństwo pracy układu przy potencjalnym przekroczeniu parametrów wejściowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA