Chciałem zamienić swój pendrive Adata UV150 64 GB na taki, który będzie miał LLM'y offline bez cenzury. Podczas konfiguracji wypiął mi się, więc stwierdziłem „Trudno, sformatuj i od nowa”, ale okazało się, że dysk ma zablokowane nadpisywanie. Spróbowałem zwykłej naprawy diskpartem, ale wystąpił błąd dotyczący połączenia z I/O i etc. etc. W końcu pobrałem disk Genius'a, ale temu też się nie udało sczytać kontrolera, ale wypluł mi to: (poniżej) jednak stwierdziłem, żeby go otworzyć, aby odczytać kontroler, po zdjęciu plastiku całe PCB jest przykryte w innym plastiku, jedynie widać część tekstu jednego chipa, gdzie w pierwszej linijce pisze: BA9443, w drugiej: TNA02, w trzeciej: 043, a w czwartej Korea,
Description: [F:]USB Mass Storage Device(ADATA USB Flash Drive)
Device Type: Mass Storage Device
Protocal Version: USB 2.10 <- Hint: This device can run faster when plugged to a USB3.0 port
Current Speed: High Speed
Max Current: 200mA
USB Device ID: VID = 125F PID = 0100
Serial Number: 20641603
Manufacturer: ADATA
Product Model: USB Flash Drive
Controller Part-Number: Unknown
Ktoś umię zidentyfikować kontroler, żebym mógł go zreflashować. Byłbym wdzięczy, dziękuję @ElektrodaBot AI: Na jakim systemie to robisz i czy sprawdzałeś tego pendrive’a na innym komputerze / innym porcie USB? Daj też dokładny komunikat z diskparta albo z formatowania, nie „etc. etc.”, tylko pełną treść błędu. Windows 11 24H2, błąd diskpart: DiskPart has encountered an error: The request could not be performed because of an I/O device error.
See the System Event Log for more information.
AI: Wrzuć pełny odczyt z ChipGenius albo podobnego programu (np. USBDeview/Flash Drive Information Extractor) - całe ID urządzenia, revision, serial i wszystko, co udało się sczytać, bo samo VID 125F / PID 0100 raczej nie wystarczy do ustalenia kontrolera i MPToola. Description: [F:]USB Mass Storage Device(ADATA USB Flash Drive)
Device Type: Mass Storage Device
Protocal Version: USB 2.10 <- Hint: This device can run faster when plugged to a USB3.0 port
Max Current: 200mA
USB Device ID: VID = 125F PID = 0100
Serial Number: 20641603
Chciałem zamienić swój pendrive Adata UV150 64gb na taki, który będzie miał LLM'y offline bez cenzury. Podczas konfiguracji wypioł mi się, wi...
Krótka odpowiedź: z samego VID=125F / PID=0100 i komunikatu “Controller Part-Number: Unknown”nie da się wiarygodnie ustalić modelu kontrolera w tym ADATA UV150. To są identyfikatory urządzenia ADATA, a nie konkretnego mostka USB/NAND. W praktyce oznacza to, że bez odczytu innym narzędziem albo otwarcia obudowy i spisania oznaczeń z układu nie dobierzesz poprawnego MPToola do reflasha.
Co wynika z objawów
Masz jednocześnie:
-
The disk is write protected
-
DiskPart has encountered an error: The request could not be performed because of an I/O device error
- ChipGenius nie potrafi odczytać kontrolera
To bardzo typowy zestaw objawów dla jednego z dwóch scenariuszy:
1. Kontroler przełączył pendrive w tryb tylko-do-odczytu Dzieje się tak, gdy wykryje zbyt dużo błędów NAND albo problem z mapą FTL.
2. Uszkodzenie firmware kontrolera albo samej pamięci NAND Wtedy urządzenie jeszcze się zgłasza po USB, ale odrzuca zapis i narzędzia diagnostyczne widzą tylko ogólne dane producenta.
Czyli: problem raczej nie jest już „logiczny” na poziomie partycji, tylko niżej – w kontrolerze / NAND.
Najważniejsze: USB 2.10 w UV150 nie musi niczego przesądzać
ChipGenius pokazuje:
-
Protocol Version: USB 2.10
-
To nie identyfikuje kontrolera. To tylko mówi, że w tej chwili urządzenie zestawiło link jako USB 2.0 High Speed, np.:
- przez port/hub, - przez kiepski styk, - albo dlatego, że kontroler pracuje w trybie awaryjnym.
Sam model UV150 bywał w różnych rewizjach sprzętowych.
Czy da się zgadnąć kontroler?
Można tylko bardzo ostrożnie powiedzieć, że w podobnych pendrive’ach ADATA spotyka się m.in.:
- Phison - Silicon Motion - czasem inne rozwiązania OEM
Ale to nadal byłoby zgadywanie. Nie dobieraj MPToola „na próbę” po marce pendrive’a, bo możesz go dobić całkowicie.
Co zrobić, żeby ustalić kontroler poprawnie
1. Sprawdź na innym porcie i innym komputerze
Najlepiej:
- bez huba, - bez przedłużacza, - w porcie USB 3.x, - na drugim komputerze.
Jeżeli wszędzie jest to samo, potwierdza to uszkodzenie samego nośnika.
2. Odczyt innymi narzędziami
Spróbuj:
- Flash Drive Information Extractor - ChipEasy - ewentualnie USBDeview / USB Device Tree Viewer
Czasem jedno narzędzie nic nie pokaże, a inne odczyta chociaż:
Jeżeli chcesz, wklej pełny log z któregoś z tych narzędzi.
3. Otwórz obudowę i odczytaj oznaczenia układów
To jest w tej chwili najpewniejsza metoda.
Potrzebne są oznaczenia z:
- kontrolera USB flash – zwykle mniejszy układ, - kości NAND – zwykle większy układ pamięci.
Najlepiej zrobić wyraźne zdjęcie obu stron PCB. Wtedy da się zwykle powiedzieć:
- jaki to kontroler, - jaki MPTool ma sens, - czy jest szansa na wejście w test mode.
Co oznacza write-protect w takim przypadku
Tu ważna rzecz: ten komunikat nie zawsze oznacza „blokadę software’ową”, którą zdejmiesz diskpartem albo rejestrem.
W pendrive’ach bardzo często oznacza to sprzętową decyzję firmware kontrolera, np.:
- NAND ma za dużo błędów, - nie daje się odczytać mapowanie, - kontroler chroni ostatni możliwy odczyt danych.
Wtedy:
-
clean
-
attributes disk clear readonly
- zwykłe formatowanie - zarządzanie dyskami
— nic nie dają, bo kontroler i tak odrzuca zapis.
Czy reflashing ma sens?
Tylko jeśli najpierw ustalisz dokładny kontroler. Do reflasha potrzebujesz zgodności w trzech warstwach:
- model kontrolera, - wersja narzędzia MPTool, - zgodność z kością NAND / Flash ID.
Bez tego można pogorszyć stan.
Realistyczna ocena szans
Jeżeli pendrive:
- zgłasza się, - ale jest stale write-protected, - ma I/O error przy zapisie, - a program nie potrafi odczytać kontrolera,
to bardzo możliwe, że:
- NAND jest już zużyty/uszkodzony, - albo kontroler wszedł w permanentny stan ochronny.
W takiej sytuacji nawet poprawny MPTool nie zawsze pomaga. Często kończy się na tym, że nośnik jest po prostu do wymiany.
Co bym zrobił praktycznie
W Twoim miejscu zrobiłbym to w tej kolejności:
1. Test na innym porcie i innym komputerze 2. Odczyt przez Flash Drive Information Extractor i ChipEasy 3. Jeśli nadal brak identyfikacji: - otwarcie obudowy - zdjęcie PCB z obu stron 4. Dopiero potem dobór MPToola
Odpowiedź wprost na Twoje pytanie
Nie, na podstawie danych które podałeś nie da się pewnie zidentyfikować kontrolera. Da się jedynie stwierdzić, że:
- to pendrive ADATA, - urządzenie odpowiada tylko ogólnym deskryptorem, - zapis jest blokowany na niskim poziomie, - przyczyna najpewniej leży w kontrolerze/NAND, nie w systemie plików.
Co podeślij dalej
Żeby pójść krok dalej, wrzuć jedno z poniższych:
- pełny log z Flash Drive Information Extractor, - pełny log z ChipEasy, - albo zdjęcie płytki po otwarciu obudowy.
Wtedy będzie można spróbować ustalić konkretny kontroler i ocenić, czy jest sens bawić się w MPTool, czy szkoda czasu na ten egzemplarz.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
>>21889413 przypomniało mi się dodać jeden szczegół, dlatego zedytowałem post. Stwierdziłem, że otworzę pendrive'a, ale po otwarciu całe PCB było pokryte kolejnym plastikiem, który przekrywał prawie wszystko oprócz największego chipa, jedynie widać część tekstu jednego chipa, gdzie w pierwszej linijce pisze: BA9443, w drugiej: TNA02, w trzeciej: 043, a w czwartej Korea. Przecież w logu z Disk Geniusa masz napisane, że to rewizja 0200
przypomniało mi sie dodac jeden szczegol, dlatego zedytowalem post. stwierdzilem ze otworze pendrivea ale po otwarciu cale pcb bylo pokryte kolejnym platiskiem ktory przekrywal prawie wszystko oprocz ...
Masz rację — trzeba to doprecyzować. W logu faktycznie jest
Device Revision: 0200
, ale to nie jest rewizja kontrolera. W deskryptorze USB są to dwa różne pola:
bcdUSB
oznacza wersję specyfikacji USB, a
bcdDevice
oznacza wersję urządzenia zdefiniowaną przez producenta. Microsoft wprost podaje, że
należy czytać jako „wersja urządzenia 2.00” nadana przez ADATA, a nie jako „rewizja układu kontrolera”. Z tego pola nie wywnioskujesz, czy w środku siedzi Phison, SMI, iTE, Innostor czy coś innego. (learn.microsoft.com)
Dodatkowo sama marka i deskryptor
ADATA USB Flash Drive
też nie wystarczają do identyfikacji kontrolera. W bazach serwisowych i na forach naprawczych widać, że pendrive’y ADATA pod podobnymi deskryptorami występowały z różnymi kontrolerami, m.in. iTE IT1181, Innostor IS917, Alcor 1100 oraz SMI SM3270. To właśnie dlatego dobieranie MPToola po samym
: na tej podstawie nie ma pewnej identyfikacji kontrolera. Jeżeli po zdjęciu obudowy widzisz głównie największy układ, to bardzo możliwe, że patrzysz na NAND albo na pakiet typu monolith/COB, a nie na osobny, czytelnie oznaczony kontroler. W klasycznych pendrive’ach większy układ to zwykle pamięć NAND, a mniejszy to kontroler; w konstrukcjach monolitycznych kontroler i pamięć mogą być zintegrowane lub ukryte pod warstwą epoksydu. (rossmanngroup.com)
W praktyce oznacza to tyle: teza z przykładowej odpowiedzi, że
BA9443
„na pewno wskazuje na Phisona”, jest zbyt daleko idąca. Ja bym tego nie uznał za wiarygodne rozpoznanie bez pełnego oznaczenia układu albo odczytu z innego narzędzia. Natomiast co do
0200
— tu sprawa jest jednoznaczna: to wersja urządzenia, nie model ani rewizja kontrolera. (learn.microsoft.com)
Wniosek praktyczny
Na dziś można powiedzieć pewnie tylko tyle:
-
0200
nie identyfikuje kontrolera, -
BA9443...
nie daje pewnej identyfikacji kontrolera, - bez pełnego oznaczenia układu albo lepszego odczytu z narzędzi nie dobierzesz bezpiecznie MPToola. (learn.microsoft.com)
Co bym zrobił dalej
1. Uruchomił Flash Drive Information Extractor i ChipEasy jako administrator. 2. Wrzucił zdjęcie obu stron PCB w dobrej ostrości. 3. Jeśli da się odsłonić tylko fragment mniejszego układu, spisałbym pełne oznaczenie właśnie z niego, nie z największego. 4. Nie flashowałbym w ciemno żadnym Phison MPTool / SMI MPTool.
Jeżeli chcesz, mogę Ci od razu przygotować listę konkretnych programów i kolejność testów albo przeanalizować zdjęcie PCB, jeśli je wrzucisz.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Sytuacja jest klasyczna: nagłe odpięcie podczas zapisu (szczególnie przy tak intensywnym procesie jak konfiguracja pod LLM-y) doprowadziło do błędu krytycznego w tablicy translacji (FTL). Kontroler, nie wiedząc, co zrobić z uszkodzonymi danymi, przeszedł w tryb Write Protect (tylko do odczytu), aby chronić to, co zostało. Błąd I/O device error w Diskpart potwierdza, że problem siedzi w warstwie sprzętowej/firmware, a nie w samym Windowsie.
Analiza Twoich oznaczeń (BA9443 / TNA02)
Oznaczenie, które podałeś (BA9443 / TNA02 / Korea), nie pasuje do standardowych oznaczeń kontrolerów typu Phison (np. PS2251) czy SMI (np. SM3281). Wygląda to raczej na oznaczenie pamięci NAND (prawdopodobnie produkcji Samsunga lub Hynixa, biorąc pod uwagę napis "Korea").
W ADATA UV150 (szczególnie tych nowszych lub 64GB+) bardzo często spotyka się konstrukcję COB (Chip on Board) lub bardzo ciasno upakowane PCB, gdzie kontroler jest mikroskopijny i znajduje się blisko styków USB.
Jak zidentyfikować kontroler, skoro ChipGenius zawodzi?
Skoro ChipGenius i Disk Genius wyrzucają "Unknown", musimy użyć "cięższych" narzędzi diagnostycznych, które potrafią wysłać specyficzne komendy zapytania (tzw. vendor-specific commands).
Krok 1: Narzędzia alternatywne
Pobierz i uruchom (koniecznie jako Administrator):
Flash Drive Information Extractor (FDIE) – zazwyczaj znacznie skuteczniejszy od ChipGeniusa w wyciąganiu danych o kontrolerze, gdy firmware jest uszkodzony.
ChipEasy – starsze, ale czasem ma inną bazę sygnatur.
Krok 2: Szukanie po Flash ID
Nawet jeśli program nie powie "To jest Phison X", może podać Flash ID (np. AD DE 14 A7 42 4A). Skopiuj ten ciąg i wrzuć go w wyszukiwarkę na stronie flashboot.ru lub usbdev.ru. To pozwoli nam ustalić, z jakimi kontrolerami ta konkretna pamięć była parowana w UV150.
Potencjalne scenariusze i flashowanie
W ADATA UV150 64GB najczęściej znajdziesz jeden z trzech poniższych układów:
Kontroler Potencjalny MPTool (Narzędzie do flashowania)
SMI (Silicon Motion) SMI MPTool (np. dla SM3267 lub SM3281)
Innostor Innostor 917 MPTool (bardzo częsty w starszych UV150)
Realtek (RTS) RTS5761/RTS5170 MPTool (rzadszy, ale bywa w nowszych seriach)
Co musisz zrobić teraz?
Wrzuć tutaj pełny raport z Flash Drive Information Extractor. Interesuje mnie linijka Controller: oraz Possible Flash Memory ID(s):.
Tryb Test Mode (Ostateczność): Jeśli żadne narzędzie nie widzi kontrolera, może być konieczne wprowadzenie go w Test Mode (zwarcie odpowiednich nóżek na kontrolerze lub szynie danych NAND). To wymusza na kontrolerze zgłoszenie się jako "Generic USB Device", co pozwala MPToolowi wgrać nowy firmware. Uwaga: w UV150 pod plastikową osłoną może to być trudne bez jej usunięcia.
Ostrzeżenie: Flashowanie usuwa wszystkie dane z pendrive'a bezpowrotnie. Ale skoro i tak masz I/O Error, to i tak nie masz do nich dostępu.
Posty użytkowników poprzedzające pytanie: ``` Data: 23/04/2026 Treść: przypomniało mi się dodać jeden szczegół, dlatego zedytowałem post. Stwierdziłem, że otworzę pendriv...
Odpowiedź bezpośrednia
Masz rację, że w logu jest
, ale to nie oznacza rewizji kontrolera. W deskryptorze USB pole
bcdUSB
opisuje wersję specyfikacji USB, natomiast
bcdDevice
oznacza wersję samego urządzenia zdefiniowaną przez producenta. Microsoft podaje to wprost:
idVendor
i
idProduct
identyfikują urządzenie,
bcdUSB
mówi o wersji USB, a
bcdDevice
to device-defined revision number. Zatem
0200
należy czytać jako wersję urządzenia 2.00, a nie jako model albo rewizję układu sterującego pendrive’em. (learn.microsoft.com)
Inaczej mówiąc: - VID/PID mówią, jak urządzenie przedstawia się hostowi, -
mówi, jaką wersję tego urządzenia zadeklarował producent, - ale żadne z tych pól nie identyfikuje wprost kontrolera NAND/USB. (learn.microsoft.com)
Co wynika z napisu
BA9443 / TNA02 / 043 / Korea
Ten fragment oznaczenia nadal nie pozwala pewnie rozpoznać kontrolera. Do identyfikacji MPToola potrzebujesz zwykle: - pełnego oznaczenia układu kontrolera, - albo odczytu vendor-specific z narzędzia typu Flash Drive Information Extractor / ChipEasy, - ewentualnie zdjęcia PCB z obu stron w dobrej ostrości.
Z Twojego opisu wynika też, że widoczny był głównie największy układ, a reszta była przykryta tworzywem. W praktyce bardzo często oznacza to, że widzisz raczej kość pamięci albo pakiet, a nie sam kontroler. Sam napis
BA9443...
jest za mało charakterystyczny, żeby na tej podstawie bezpiecznie dobrać firmware.
Co oznacza obecny stan pendrive’a
Połączenie objawów: - write protected, - I/O device error w DiskPart, - Controller Part-Number: Unknown,
wskazuje, że problem jest raczej niżej niż partycja czy system plików. To wygląda na: - awarię firmware kontrolera, - przejście kontrolera w tryb ochronny tylko-do-odczytu, - albo problem z samą pamięcią flash.
To jest wniosek praktyczny z objawów, a nie pewna identyfikacja konkretnego kontrolera.
Wniosek praktyczny
Na obecnym etapie można powiedzieć pewnie tylko tyle:
1.
0200
nie jest rewizją kontrolera. To wersja urządzenia w deskryptorze USB. (learn.microsoft.com) 2.
VID=125F / PID=0100
też nie wystarcza do ustalenia kontrolera — to identyfikacja urządzenia po USB, nie modelu wewnętrznego układu sterującego. (learn.microsoft.com) 3.
nie daje jednoznacznej identyfikacji. 4. Reflash „w ciemno” jest ryzykowny i może całkiem uceglić pendrive.
2. Zrób odczyt innymi narzędziami Najbardziej sensowne: - Flash Drive Information Extractor - ChipEasy - USB Device Tree Viewer
Jeżeli któreś pokaże: -
Controller Vendor
-
Controller Part-Number
-
Flash ID
to dopiero wtedy można myśleć o MPToolu.
3. Wrzuć zdjęcia PCB z obu stron Najlepiej: - makro, - ostro, - bez rozmycia, - w dobrym świetle.
Jeżeli kontroler nie jest całkiem zalany, często da się go rozpoznać po obudowie i resztkach nadruku.
4. Nie skrob agresywnie tej osłony Jeżeli to jest zalewa/epoksyd albo cienka osłona na monolicie, bardzo łatwo zerwać ścieżki albo uszkodzić połączenia wewnętrzne. Przy pendrive’ie 64 GB zwykle nie ma to ekonomicznego sensu, chyba że robisz to wyłącznie edukacyjnie.
Moja odpowiedź do wątku, wprost
Nie —
z logu nie oznacza rewizji kontrolera. To jest pole deskryptora USB odpowiadające wersji urządzenia, a nie modelowi kontrolera. Napis
też nie wystarcza do pewnej identyfikacji. Czyli na podstawie danych, które podałeś, kontrolera nadal nie da się bezpiecznie ustalić, a więc nie da się też rozsądnie dobrać MPToola do reflasha. (learn.microsoft.com)
Jeżeli chcesz, mogę Ci przygotować krótką listę kroków diagnostycznych 1:1 do wykonania w Windows, tak żebyś wkleił potem komplet wyników i wtedy spróbujemy zawęzić kontroler.
Zazwyczaj A-DATA : VID = 125F,
- za posiadajácy PID , który ma różne wartości (105B, 311A, 312A, 312B, 317A, C03A, C08A, C13A, C72A, C82A, C93A, C96A, CB10, DB8A, DC1A itp.), ale
- nadal PID nie pozwala na dokładne określenie nazwy kontrolera,
Czy czyta go np. Flash Drive Information Extractor
✨ Pendrive Adata UV150 64 GB zgłasza się jako USB Mass Storage Device z VID 125F i PID 0100, ale narzędzie ChipGenius nie potrafi odczytać modelu kontrolera i zwraca „Controller Part-Number: Unknown”. Objawy obejmują blokadę zapisu, błędy I/O podczas próby naprawy diskpartem oraz brak możliwości nadpisywania danych. Wskazuje to raczej na uszkodzenie firmware kontrolera, problem z pamięcią NAND albo przejście kontrolera w tryb tylko do odczytu po wykryciu błędów nośnika. Na podstawie samych identyfikatorów VID/PID nie da się wiarygodnie dobrać kontrolera ani właściwego MPToola do reflasha; potrzebny byłby odczyt oznaczeń układu lub otwarcie obudowy. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.