logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Anycubic Kobra 3 V2 Combo po aktualizacji bootloop, płyta bez Maskrom

kubamlyn009 25 Kwi 2026 12:15 348 4
Najlepsze odpowiedzi

Najlepsze odpowiedzi

["Anycubic Kobra 3 V2 Combo wpada w bootloop po aktualizacji uruchomionej z poziomu drukarki.","Podejrzenie pada na plik S99_Auto_reboot, a sytuację komplikuje płyta bez trybu Maskrom.","Aktualizacja wyskoczyła jako komunikat na ekranie, po czym drukarka restartuje się, zanim załaduje się system.","Nie da się połączyć z urządzeniem przez USB, UART ani ADB, więc nie ma oczywistej ścieżki recovery.","Support Anycubica odmawia pomocy, bo 3-miesięczna gwarancja na płytę główną wygasła, a sprzęt nie był kupiony w polskim sklepie."]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21890581
    kubamlyn009
    Poziom 2  
    Cześć, mam drukarkę 3D Anycubic Kobra 3 V2 Combo.
    Po aktualizacji drukarka utknęła w bootloopie, prawdopodobnie przez plik typu: S99_Auto_reboot, a support Anycubica umywa ręce, bo 3-miesięczna gwarancja na płytę główną się skończyła, a nie kupowałem tego w polskim sklepie.
    Ma ktoś pomysł, co można z tym zrobić? Niestety mam wyskastrowaną wersję płyty bez możliwości wejścia do trybu Maskrom.
    AI: Jaką dokładnie aktualizację wgrałeś (wersja firmware/softu) i w jaki sposób była robiona - z USB, przez ekran/printer, przez appkę czy z poziomu komputera?
    Z poziomu drukarki. Wyskoczył komunikat o aktualizacji, a po jej wykonaniu bootloop.
    AI: Jak dokładnie wygląda ten bootloop - czy zatrzymuje się na logo, restartuje po kilku sekundach, i czy da się wejść w jakikolwiek tryb recovery / połączyć się przez USB, UART albo ADB?
    Nie da się połączyć z drukarką żadnym sposobem, a co do bootloopa to drukarka się restartuje, zanim załaduje się system drukarki.
  • REKLAMA
  • #2 21890719
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 194
    Bootloader Ci jeszcze działa, więc można spróbować tak:

Ściągnij sobie firmware
    Sformatuj pendrive do FAT32 (powolnym formatowaniem i nie windowsem 11 - uszkodzi firmware swoim nielegalnym śledzeniem plików. Mi już tak już w locie pozmieniał pliki z oprogramowaniem do elektrodrążarki... Z 5min wgrywania zrobiło się 3/4 dnia, zanim nie odkryłem co za diabeł i że UID jest w hex dopisywane...).
    Na penie zrób folder aGVscF9zb3Nf
    Do folderu wrzuć *.swu pod swoją maszynę
    Wepnij pendrive, załącz maszynę i patrzymy czy łyka firmware.
    Firmware -> https://rinkhals.thedju.net/

Albo inna droga, lecz głównie zależy od SoC i wymagane jest sprawdzenie co to tam fizycznie na płycie jest, zanim wgl. się zacznie.
    I jak nie maskrom, to wlutować się w płytę i odpalić download mode i flashować jak uceglony telefon, tylko nie podmieniaj partycji /boot, bo bez nich będziesz miał trudniej.
    https://github.com/Bushmills/Anycubic-Kobra-3-rooted/discussions/5
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21890730
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 194
    kubamlyn009 napisał:
    Problem jest taki, że łyka aktualizacje z pendrive, ale to nie pomaga. A jak skorzystać z tego trybu download?

To ja bym raczej szukał prawidłowego firmware i nie kombinował z trybami programowania.

A odpowiadając na pytanie - prosto:
    1. Znaleźć i ściągnąć do masy piny boot i reset - wymuszony download.
    2. Puścić reset, poczekać na przedstawienie się SoC po USB w trybie download.
    3. Puścić pin boot.
    4. Ostrożnie na partycje /boot - mogą zawierać parowane klucze.

A do Maskrom także wchodzi się jakimś pożytecznym zwarciem. Trzeba by poczytać które piny w DS SoC. Z głowy nie wiem.
  • #5 21891067
    kubamlyn009
    Poziom 2  
    Wszystko się zgadza, tylko na liniach od USB OTG nie ma niektórych rezystorów itp., a inne USB z tym nie zadziałają. A przynajmniej tyle wiem o mojej rewizji płyty głównej.
    Jeszcze jest kolejny problem, tzn. znalezienie firmware do tej drukarki graniczy z cudem, a nieoficjalne softy odpadają, bo wiele czujników, Ace, ekran nie będzie działał przez własnościowe protokoły AnyCubica.
    Myślałem jeszcze o zmodyfikowaniu jakoś pliku do aktualizacji, (bo drukarka to jeszcze jakoś łyka), ale nie wiem co i jak mam zrobić.
REKLAMA