logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Hyundai FLM22TS3523MART - Zasilacz Vestel – czemu nie startuje przetwornica?

Maxymius 27 Kwi 2026 12:56 234 5
REKLAMA
  • #1 21891856
    Maxymius
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Ponownie niesprawny zasilacz Vestela. Nie startuje przetwornica.
    Kolega dał mi do naprawy TV Hyundaia FLM22TS3523MART z niedziałającym zasilaczem. Po diagnostyce wstępnej okazało się że do wymiany jest podświetlenie LED ( uszkodzenie lub zużycie diod 3 szt). Po wymianie taśmy okazało się że i tak TV nie działa ( dioda STBy nie świeci).
    Pomiary napięcia wykazują niesprawność zasilacza 17IPS61/4 , brak praktycznie 12V brak praktycznie 24 V. Słychać ciche tykanie w trafo co ok 1 sek więc jest ewidentnie problem ze startem. Sprawdzone kondensatory 400V/27uF i 50V/47uf po pierwotnej, diody schotky po wtórnej, kondensatory po wtórnej. Nie ma zwrcia po wtórnej ponieważ zasadniczo zasilacz daje się uruchomić napięciem 11,4V z zewnętrznego zasilacza przyłożonym do wyjścia 12V na ok 2 sek. Po wyłączeniu zasilacza ponownie problem ze startem. Sprawdziłem optotranzystor oraz diode TL431 w jego obwodzie. Istotne w tym zewnętrznym uruchamianiu jest to że napięcie podawane musi być dokładnie 11,4 V co daje 10,4V na transoptorze czyli prąd 0,4mA. Przy większej lub mniejszej wartości oczywiście układ nie ruszy. Dla układu ICE na pinie 2 VFB mam 4,8V w stanie wyłączonym ( bez podania napięcia z zewnątrz na wyjście12V) oraz 3,4V przy załączonym. Na pinie 1 BA jest troche dziwna sytuacja gdyż oryginalnie w tym zasilaczu nie ma elementów które są na schemacie tj. dzielnika R62/R87 jedynie C19 ale widać tak musi być. Po uruchomieniu na driverze jest 310V na zasilaniu pin 7 19,4V stabilnie. Nie mam już za bardzo pomysłu jak zmusić ten zasilacz do normalnej pracy bez pobudzania go z zewnątrz. Może ktoś ma doświadczenie z czymś takim ?
  • REKLAMA
  • #2 21891945
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 257
    Podobny zasilacz jest w tym Temacie -> Link z linkiem do schematu -> Link.
    Może będzie łatwiej po pomiarach.

Jak widzę Kolega już "walczył" z podobnym zasilaczem! ;)

Maxymius napisał:
    dzielnika R62/R87

Zgodnie z pdf tego układu ten dzielnik nie jest wymagany.
    "Cykanie" może być spowodowane zadziałaniem układu ograniczenia prądowego
    czyli wyjścia CS. Rezystory R10-R13 do sprawdzenia a dalej to już raczej układ do
    podstawienia.
  • REKLAMA
  • #3 21893397
    Maxymius
    Poziom 12  
    >>21891945 Dzięki za odzew . Rezystory są ok mają po 1 Oma ale są tylko dwa a na schemacie jest ich cztery :). Sprawdziłem jeszcze przebieg oscyloskopowy tych impulsów i na wyjściu z trafo są całkiem wysokie z amplitudą ok 60 V pkp, ale za diodami to już dużo niżej a za dławikiem L2 to już praktycznie nic. Zwarcia nie ma bo można pobudzić zasilacz do życia zewnętrznym napięciem więc troche jestem w kropce.

Dodano po 8 [minuty]:

W poprzednim TV ten zasilacz zachowywał sie podobnie ale nie tak samo. Inna sprawa że go w ten sposób nie testowałem.
  • REKLAMA
  • #4 21895862
    Przemcio
    Maxymius napisał:
    Dzięki za odzew

Ja bym jeszcze nie dziękował.
    Problem stanowi to:
    Maxymius napisał:
    Nie ma zwrcia po wtórnej ponieważ zasadniczo zasilacz daje się uruchomić napięciem 11,4V z zewnętrznego zasilacza przyłożonym do wyjścia 12V na ok 2 sek.

Zasilacz powinien się uruchomić przez podanie sygnału STBY_ON/OFF a nie poprzez
    podanie zewnętrznego napięcia zasilającego.
    Takie działanie wnosi do tematu tyle co stwierdzenie, że jak "zewrę tu i tu" to jakby działa a
    jak "tu i tu" to nie działa i co to może być?

Jakie jest napięcie VCC układu ICE3 "na stole" bez reszty TV?
    Jeżeli D7, C41, R14 i R15 są sprawne to podstawiłbym ( nie cierpię słowa "podmieniłbym" we wszystkich odmianach)
    BA159 czyli D5.
    Te diody lubią oszukiwać w sensie pomiar po wylutowaniu na zakresie złącz poprawny ale
    pod napięciem nie działają prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #5 21897975
    Maxymius
    Poziom 12  
    Sygnału stby on off nie będzie dopóki zasilacz nie poda tych 11,4 V na wyjscie. Nie wiem czy dobrze odczytałem idee ze schematu ale sygnał stby powoduje wysterowanie tranzystora Q1 i zablokowanie przez transoptor przetwornicy. Ja na wszelki wypadek pozwoliłem sobie układ stby odłączyć całkowicie na czas prób. Napięcie Vcc na IC jest albo stabilne 19,4V gdy wymusze start wspomnianą metodą albo "lata" od ok 11v do 18v jak przetwornica nie wystartuje. Jak zasilacz uruchomiłem to nawet go obciąźyłem żarówką 12V 35W i sobie działał bez nadmiernego nagrzewania elementów kluczowych.
  • #6 21898680
    Przemcio
    Maxymius napisał:
    Sygnału stby on off nie będzie dopóki zasilacz nie poda tych 11,4 V na wyjscie.

Przecież tak naprawdę najpierw musi się pojawić stby_5V po Q5 po to żeby układ płyty głównej po sygnale
    z pilota czy z przycisku załączył zasilacz sygnałem STBY_ON/OFF.
    Trzeba (pewnie ja będę musiał to zrobić) doczytać z opisu układu ICE jak on działa w
    trybie Standby Power czyli jakby na czuwaniu i jak zostaje uruchomiony do normalnej pracy.
    W każdym razie na czuwaniu powinno być napięcie stby_5V a jeżeli tak nie jest to
    ten układ do sprawdzenia.
    Maxymius napisał:
    "lata" od ok 11v do 18v jak przetwornica nie wystartuje.

Przy 18V następuje auto restart układu i odpowiada za to kondensator na wejściu BA i trzeba go sprawdzić/podstawić.
    Dopiero zadziałanie transoptora, który zmienia sygnał FB powoduje uruchomienie układu do normalnej pracy.
    A z "latającego" +12V na wyjściu da się zrobić stby_5V.

Podanie 12V bezpośrednio owszem uruchamia ten zasilacz bo obwód transoptora zamyka się
    przez TL431 "odblokowując" sygnał FB dla układu ale to nie tłumaczy dlaczego przy
    normalnej pracy nie chce to zadziałać.

W dokumentacji ICE str. 29 rys. 35 jest taki układ tylko z kondensatorem na wyprowadzeniu BA i
    bez układu ON/OFF z Q1.
    Dla startu ICE istotny jest czas wystąpienia sygnału FB a to zapewnić ma Q1.
    W przykładowym zasilaczu w dokumentacji ICE za diodą wyjściową D21 nie ma dławika (L2 na 17IPS61), który
    wnosi opóźnienie narastania sygnału FB powyżej 30 ms po czym następuje auto restart czyli Standby Mode a nie załączenie w tryb Active Burst Mode czyli normalna praca. Str. 15 opisu ICE.
    Podejrzewam, że taki efekt startu natychmiastowego uzyskałbyś doprowadzając
    17IPS61 do formy z dokumentacji ICE przez zmostkowanie L2 ale to i
    tak dalej nie wyjaśni dlaczego zasilacz nie pracuje poprawnie w TV.

Czyli kolejność:
    1. 5V standby
    2. sygnał ON/OFF
    Załączniki:
    • ICE3BR1765J.PDF (911.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA