logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki router do światłowodu 600/50, TP-Link AX10 czy AX23 lub coś innego do 400zł?

d4rK_7 28 Kwi 2026 13:03 198 3
  • #1 21892539
    d4rK_7
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Potrzebuję zakupić router dla następującego przypadku:
    - Dom jednorodzinny, obecnie Neostrada po miedzi z Funboxem 2.0, prędkość ok. 20/5 Mb. Zasięg Wi-Fi z tego zestawu akceptowalny dla użytkowników (choć nie pokrywa całego domu). Dom nie ma instalacji teletechnicznej (plany są takie, żeby za około 5 lat zrobić gruby remont i może wtedy coś powstanie),
    - W domu jest 1 komputer podłączony po Ethernecie, 1 TV po Wi-Fi, 1 komputer po Wi-Fi, komórki, drukarka,
    - Orange zwija kable miedziane i będzie wymiana na internet światłowodowy 600/50 Mb (dostawca lokalny: https://www.betanet.pl/internet-swiatlowodowy). Rozmawiałem z instalatorem i zgodził się na wersję, że wynajmę od nich terminal ONT, a następnie po skrętce podłączę się do mojego routera (terminal ONT na strychu, router w pokoju w odległości ok. 30 m). Zgodzili się na wstępne ustawienie mojego routera, jak dostarczę go na dzień instalacji,
    - Chciałbym kupić własny router, ponieważ router od dostawcy ma zablokowane opcje konfiguracji. Zależy mi na tym, żeby za pomocą opcji QoS ustalić jakiś stały priorytet kolejności obsługi na komputer po Ethernecie tak, żeby uzyskać jak najmniejsze opóźnienia (na obecnej Neostradzie pingi do polskich serwerów są na poziomie 90 ms i odpalenie Netflixa na TV dorzuca ok. 30 ms, wtedy zaczynają się problemy),
    - Musi to być marka, co do której są łatwo dostępne instrukcje/tutoriale na internecie, ponieważ ogarniam tylko podstawowe tematy i nie jestem specem,
    - Instalator polecał mi routery TP-Linka AX10 lub AX23,
    - Router chyba musi obsługiwać połączenie z operatorem po statycznym IP lub DHCP (a przynajmniej tak mi się wydaje na bazie wzornika umowy):
    Jaki router do światłowodu 600/50, TP-Link AX10 czy AX23 lub coś innego do 400zł?

Czy przy takim przypadku użytkowania jest ktoś w stanie ocenić, jaki router byłby odpowiedni i czy jest sens dopłacać do droższych modeli w porównaniu do tych, które mi polecono? Budżet max. 400 zł,
  • Pomocny post
    #2 21893614
    michalpajac1234
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    AX53/55 tp-link
    rt ax57 asus
  • #3 21894503
    d4rK_7
    Poziom 10  
    Dzięki za podpowiedzi. Ostatecznie trafiłem AX23 na promocji za 129 zł i go zakupiłem.
  • #4 21894504
    d4rK_7
    Poziom 10  
    Ostatecznie trafiłem AX23 na promocji za 129 zł i go zakupiłem.
REKLAMA