logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Folia na stropie czy między warstwami styropianu EPS 150 przy rekuperacji?

pst25 29 Kwi 2026 11:10 120 9
REKLAMA
  • #1 21893176
    pst25
    Poziom 14  
    Ocena: 45
    Witam. Mam sprzeczne wiadomości to napiszę
    Podbudowałem dom parterowy, ocieplam strop. Poddasze na razie będzie nieużytkowe, ale kiedyś może...
    Zacząłem kłaść styropian (EPS 150)i w 1/5 pomyślałem o folii. Mam rekuperację i gruby strop. Czytałem, że w tym przypadku folia jest pomijalna, a gdzieś indziej że trzeba.
    Kupiłem folię, więc najważniejsze pytanie:
    Czy mogę folię położyć na styropianie między kolejnymi warstwami czy musi być na betonie. Mam dużo peszli i rury od rekuperacji i chętnie przykryłbym to styropianem trochę i dopiero na to położył folię, przed kolejnymi etapami, kolejnego styropianu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21893233
    pst25
    Poziom 14  
    Czemu, to lepiej wcale?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21893421
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 469
    Folie tylko na parterze, na strop absolutnie nie potrzeba. jak chcesz na sile dawac to sobie daj na styropian, przed posadzka, o ile bedziesz wylewal posadzkę betonową bo moze kiedys uzytkowe to znowu podlogowke by pasowalo
  • #6 21893756
    pst25
    Poziom 14  
    U mnie tak to wygląda, więc stąd pytanie :-)
    Folia na stropie czy między warstwami styropianu EPS 150 przy rekuperacji?
  • Pomocny post
    #7 21893842
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    I ty chcesz to kłębowisko rur zakładać styropianem? Zasyp najpierw te rury keramzytem, albo innym granulatem i dopiero po tym myśl o styropianie i podłodze.

Folia na stropie czy między warstwami styropianu EPS 150 przy rekuperacji?
  • #8 21893845
    pst25
    Poziom 14  
    Nie każdy bohater nosi pelerynę ;-)
    Perlit mieszam z cementem i uzupełniam. Ale chyba temat folii w moim przypadku musi być pomijalny ?
  • #9 21893901
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    To ilu jeszcze użyszkodników Forum ma to stwierdzić, by cię przekonać, że folia na stropie u ciebie sensu nie ma? Zatem dolicz jeszcze mnie.
  • #10 21893918
    pst25
    Poziom 14  
    Żelbet powinien pierwsze uderzenie wytrzymać, bo niby jest paroszczelny.
    Rekuperacja będzie wyprowadzać wilgoć.
    Położę folię tam gdzie nic nie przeszkadza, choć jeszcze się zastanowię ;)
    Tam gdzie pełno rur uzupełnię perlitem z cementem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ocieplenia stropu w domu parterowym z planowaną rekuperacją i ewentualną przyszłą adaptacją poddasza. Pojawia się pytanie, czy przy układaniu styropianu EPS 150 folia paroizolacyjna jest potrzebna oraz czy można ją ułożyć między warstwami styropianu, nad peszlami i rurami od rekuperacji, czy musi bezpośrednio na betonie. Rozważany jest wpływ grubej konstrukcji stropu i wentylacji mechanicznej na zasadność stosowania folii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA