logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

4 cm styroduru zamiast styropianu pod podłogówką

Kons18 28 Maj 2019 20:48 15063 17
REKLAMA
  • #1 17985638
    Kons18
    Poziom 12  
    Ocena: 113
    Witam.W projekcie na poddaszu użytkowym mam 4 cm styropianu pod wylewką.Wydaje mi się że projektant zapomniał o ogrzewaniu podłogowym.Czy zastępując 4 cm styropianu styrodurem osiągnę jakąś znaczącą poprawę ? Czy lepiej nie bawić się w koszta i kupić porządny styropian ? Grubości izolacji już niestety nie da się zmienić...
  • REKLAMA
  • #2 17985672
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Ekspertem nie jestem, ale wg mnie styrodur na poddasze to przesada, na chudziak na parterze to owszem.
  • REKLAMA
  • #3 17985702
    Kons18
    Poziom 12  
    Dodam jeszcze że dom jest podpiwniczony a na parterze 15 cm styropianu pod wylewką ?
  • #4 17985705
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    Witam,
    Pamiętaj, że nie jesteś na przyziemiu i prawdopodobnie masz pod sobą ciepłego sąsiada (najlepiej z małym dzieckiem!!!) więc styropian potrzebujesz raczej ze względów montażowych abyś miał do czego przyszpilić rury podłogówki. A co do materiału izolacji to pamiętaj, że we wszelkich izolacjach (poza próżniowymi) izolatorem jest powietrze a dokładniej NIERUCHOME powietrze! I nie ważne czy jest ono związane w pęcherzykach styropianu, włóknach wełny, porach gazobetonów itp. cała reszta to marketingowy bełkot.
    Pozdro
  • #5 17986271
    Sstalone
    Poziom 31  
    Ocena: 397
    Nieruchoma to może być próżnia. Przez materiały ceramiczne ciepło transportuje również woda. Nie wystarczy zamknąć powietrze w betonie, aby ograniczyć przenikanie ciepła tak jak przez np. styropian.
  • #6 17986280
    ak44
    Poziom 27  
    Ocena: 206
    Mierzyłem kiedyś w zimę temperaturę tuż pod sufitem. Potrafiła być wyższa o 10°C niż na poziomie głów. Czyli według mnie 4cm wystarczą.

Po drugie, na poddaszu zwykle są sypialnie. Czytałem, że nie zaleca się ogrzewania podłogowego w takich pomieszczeniach. Sam doświadczeń z tym nie mam.
  • #7 17986311
    grv
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    ak44 napisał:
    Po drugie, na poddaszu zwykle są sypialnie. Czytałem, że nie zaleca się ogrzewania podłogowego w takich pomieszczeniach. Sam doświadczeń z tym nie mam.

Nie wierz w mity i zabobony i montuj 100% podłogówki w budynku.
  • REKLAMA
  • #8 17986399
    ak44
    Poziom 27  
    Ocena: 206
    Osobiście cenię sobie to, że w nocy grzejniki nie grzeją i przyjemnie się śpi, a nad ranem zaczynają grzać by się przyjemniej wstawało.

Ale to już zależy od osobistych preferencji i warunków (np. małe dzieci).
  • #9 17986655
    Kons18
    Poziom 12  
    Będzie 100 % podłogówki w całym budynku - już dawno postanowione.
    Wracając do tematu.Lokalne hurtownie handlują styropianem marki Arsanit.Oto oferty:
    EPS 040 - 3,85 zł/m2
    EPS 038 - 4,10 zł/m2
    EPS 035 - 5,20 zł/m2
    Czy warto w moim przypadku zainwestować w droższy styropian ?
  • #10 17988259
    grv
    Poziom 12  
    Dla tych 4cm? Nie warto, bo on nie ma za zadania być termoizolacją tylko warstwą montażową i wyrównującą.
  • #11 17988437
    Sstalone
    Poziom 31  
    Ocena: 397
    grv napisał:
    Dla tych 4cm? Nie warto, bo on nie ma za zadania być termoizolacją tylko warstwą montażową i wyrównującą.

Głównie to ochrona przed przenikaniem dźwięków pomiedzy kondygnacjami, a poza tym mimo wszystko jest to termoizolacja, choć niewielka to jak poddasze jest niezamieszkane, ciepło tak nie ucieka.
  • REKLAMA
  • #12 17988687
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2109
    Tak czytam te wypociny niektórych "ekspertów" i muszę w końcu napisać:
    Styropian pod wylewkę z ogrzewaniem podłogowym stosuje się typu: podłoga dach czyli EPS 80-100.
    grv napisał:
    Dla tych 4cm? Nie warto- bo on nie ma być termoizolacją,tylko warstwą montażową i wyrównującą.

Właśnie na tym ma być wylana warstwa jastrychu i ma przenosić obciążenia- a wy polecacie styropian fasadowy ?
    Jako warstwa montażowa to ten miękki też się nie nadaje bo nie utrzyma spinek i rur , zwłaszcza jak to będą rury PE-x , które nie mają pamięci kształtu.
    Sstalone napisał:
    Głównie to ochrona przed przenikaniem dźwięków pomiędzy kondygnacjami,

Styropian jest słabym materiałem wygłuszającym.

Autor powinien zastosować min- EPS 80 ( niedawno 70)lub 100 , zamontować go na piankę poliuretanową lub pianke do klejenia styropianu wypianowując wszystkie szczeliny od ścian. (Dawanie fasadowego jest błędem, styrodur to niepotrzebna rozrzutność , która nic nie da).
    Wtedy warstwa będzie stabilna i układanie rur będzie przyjemnością, a nie udręką.
  • #13 17988768
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    Witam,
    Słuszna uwaga o trudności w wywijaniu PE-xa, (szczególnie w niskich temperaturach) ale to był problem 25-20 lat wstecz, w tej chwili dominuje delikatniejszy materiał jakim jest AluPe-x wszelkiej maści i z jego wywijaniem nie ma problemu tylko trzeba uważać aby go nie złamać co raczej było niemożliwe przy PE-xie. Totalną "zbrodnią" jest proponowanie styropianu elewacyjnego (dawniej "15" czyli 15 kg/m. sześć), musi to być wg w/w szeregu twardość "20" czy "25" dziś opisuje się innym parametrem ale sens pozostaje zachowany.
    Pozdro
    P.S.
    Mały komentarz do mącenia przez sstalone czy jak mu tam. Tekst o nieruchomej próżni i powietrzu w betonie co nie ociepla jest jest typowym tekstem nabijacza punktów. Szanując regulamin portalu ELEKTRODA, który zabrania durnia nazwać durniem (bo można zostać ukaranym!!!) mogę tylko zaproponować temu komuś aby spróbował co nie co zrozumieć z trudnego działu jakim jest mechanika płynów (wyjaśniam że to ciecze i gazy), np. co nie co o lepkości płynów, o siłach spójności i przylegania jakie silnie oddziałują na cząstki płynów.
  • #14 17989692
    grv
    Poziom 12  
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Tak czytam te wypociny niektórych "ekspertów" i muszę w końcu napisać:
    Styropian pod wylewkę z ogrzewaniem podłogowym stosuje sie typu podłoga dach czyli EPS 80-100.

Nie do końca rozumiem tą uwagę. Przecież proponowane EPS 040, 038, 035 występują jako dach-podłoga. Gdzie jest mowa o EPS-ie na elewację ?
    Mam wrażenie, że mylisz oznaczenie naprężenia ściskającego z lambdą.
  • #15 17990494
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Kons18 napisał:
    Będzie 100 % podłogówki w całym budynku - już dawno postanowione.
    Wracając do tematu.Lokalne hurtownie handlują styropianem marki Arsanit.Oto oferty:
    EPS 040 - 3,85 zł/m2
    EPS 038 - 4,10 zł/m2
    EPS 035 - 5,20 zł/m2
    Czy warto w moim przypadku zainwestować w droższy styropian ?

Wyraźnie był wymieniony EPS 040 , czyli fasadowy, a Ty piszesz :
    grv napisał:

EPS 040 nie jest na podłogi/dach, o to mi chodziło.
  • #17 17995372
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Tan , który podałeś ( nota bene na zamówienie- dlaczego?) nie spełnia współczesnych wymogów obciążeniowych na podłogę, ( 60kPa) bo niedawnio wycofano z podłóg nawet 70 zastepując 80kPa. Ale ten z wytrzymałością 80kPa ma przenikalność ciepła 0,38, czyli EPS 038-80.
  • #18 17996837
    subratri
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    A to ja jeszcze też trochę zamieszam ;). Napiszę tylko (jak już wyżej było) , że styrodur jest bez sensu, bo nic nie da, a może jeszcze nabruździć.
    Ale padł tu temat izolacji akustycznej. Na dzisiaj w zasadzie jedynym godnym rozwiązaniem są kulki z farmacel. Tam technologia jest trochę inna bo wysypuje się 3 cm, rozgarnia I kładzie na to podwójna płytę farmacel. To naprawdę tłumi skutecznie. Myślę że wylanie na te kulki jastrycha też jest możliwe ale nie wiem jak na tym rurki do podlogowki położyć ;), chyba tylko z miedzi by się udało...
    Jeśli jednak budżet nie blokuje można spokojnie położyć również płyty, na to folia i rurki a na to wylewka.
    Taka tylko dygresja ;) może ktoś coś z tego wyjmie ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię zastąpienia 4 cm styropianu styrodurem pod ogrzewaniem podłogowym w poddaszu użytkowym. Uczestnicy podkreślają, że styrodur może być przesadą, a styropian powinien być odpowiednio dobrany do zastosowania. Wskazano, że styropian pod wylewkę z ogrzewaniem powinien mieć parametry EPS 80-100, a nie fasadowe. Zwrócono uwagę na znaczenie stabilności warstwy montażowej oraz na to, że 4 cm styropianu nie jest wystarczające jako termoizolacja, lecz raczej jako warstwa montażowa. Uczestnicy sugerują, że lepszym rozwiązaniem jest inwestycja w droższy styropian, który spełnia współczesne normy obciążeniowe. Wspomniano również o alternatywnych materiałach, takich jak kulki farmacel, które mogą poprawić izolację akustyczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA