logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić język w Sony Ericsson K500i za pomocą Semctool?

BoooZer 26 Gru 2005 17:05 2156 11
REKLAMA
  • #1 2116964
    BoooZer
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Witam, nie bardzo wiem co wgrac do telefonu, mam angielskie menu w K500i i w tym celu chcialbym sie dowiedziec cos wiecej. Interesuja mnie dwie zakladki. "Flash Old", "Flash New ARM".

W zakladce "Flash Old" jest
    1) Flash AVR CPU, Flash ARM CPU, Write GDFS file, ....... za co one odpowiadaja?

W zakladce "Flash New ARM" jest
    2)Flash file MENU, Flash file FS, Flash file SFA, ....... za co one odpowiadają?

Z tego co udalo mi sie znaleźć wnioskuje ze aby zmienić jezyk wystarczy wgrac odpowiedni pliki AVR. (Flash AVR CPU)
  • REKLAMA
  • #3 2117762
    BoooZer
    Poziom 18  
    to widzialem, ale tam nie usyskam informacji na temat o ktory pytalem. Glownie interesuje mnie "Czy aby zmienić jezyk wystarczy wgrac odpowiedni pliki AVR. (Flash AVR CPU)?"
  • Pomocny post
    #4 2118091
    pawel
    Spec od GSM
    Ocena: 40
    do k500i nie wgrywasz przez Flash AVR tylko przez zakladke Flash ARM. Zakladka Flash AVR w Semctool'u jest do flashy serii Txx, Txxx (np. T230, T68i, T630...)
    W zaleznosci od wersji CID ladujesz plik MAIN, FS, zaznaczasz Complete phone after flash... Poczytaj w temacie "SonyEricsson - simlock itp."
  • REKLAMA
  • #5 2118098
    BoooZer
    Poziom 18  
    a do T630 ? bo taki tez posiadam i musze wgrac polaka, a zakladka Flash New ARM jest niedostepna, a wyczytalem rowzniez ze przy wgrywaniu ARM CPU programik sie wiesza. W taki mrazie abym mial polski jezyk w telefonach serii Txx wystarczy wgrywac odpowiednie AVR CPU?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2118111
    pawel
    Spec od GSM
    w przypadku T630 sprawdz wersje w telefonie, jesli masz np. r6c005 to wystarczy wgrac plik Flash AVR CPU tez w wersji r6c005 EMEA1, jesli masz inna flashe na kompia a inna wersje w telefonie to trzeba wgrac taki sam plik flasha i modemu... Uwazaj z wersja r7a011 - nie zanizaj na r6c005...
  • #7 2118120
    BoooZer
    Poziom 18  
    poasiadam wersje R7A011, czyli moge bez problemu wgrac AVR CPU w tej samej wersji bedzie ok?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2118137
    pawel
    Spec od GSM
    BoooZer napisał:
    a do T630 ? bo taki tez posiadam i musze wgrac polaka, a zakladka Flash New ARM jest niedostepna, a wyczytalem rowzniez ze przy wgrywaniu ARM CPU programik sie wiesza. W taki mrazie abym mial polski jezyk w telefonach serii Txx wystarczy wgrywac odpowiednie AVR CPU?

Jesli flashe avr (czyl iz rozszerzeniem *.sbn) zgadzaja sie z wersja w telefonie to tak, jesli sie nie zgadzaja to trzeba wgrywac flasha avr i modem arm (rozszerzenie *.arm) w takiej samej wersji, czyli jesli flash jest r6c005 to i modem ma byc r6c005... Nie wspominam tu juz o zabezpieczeniu RSA bo o tym tez bylo...
    Nie wiem jak sobie radzi semctool z seria Txxx, uzywam twistera, do nowych SE oryginal semctoola.

Dodano po 2 [minuty]:

BoooZer napisał:
    poasiadam wersje R7A011, czyli moge bez problemu wgrac AVR CPU w tej samej wersji bedzie ok?

Nie wiem (pisalem wyzej) jak semctool omija RSA, wiec niech sie ktos wypowie, kto uzywa semctool'a do serii Txxx...
  • #9 2118162
    saiblling
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    W T630 sluchaj co mowi Pawel, po wgraniu R7A011 avr prawie na pewno trup, choc moze to ja mialem pecha :), semctoolem nie zanizysz na r6c005 bo nie wgrasz nim arm. Ja zanizalem poczciwym terminatorem, ale trafilo zasieg wiec przezornie wczesniej warto wrzucic gdfs radio fix (bylo o tym)
    PS. W t630 program sam zalatwia rsa

@Booozer ja mialem 4 odpowiednie avr i po kazdym trumna :),
    ale to nie musi byc regula :)
  • #10 2118184
    BoooZer
    Poziom 18  
    ale ja nic nie pisalem o zanizaniu wersji, znalazlem odpowiedni AVR.
  • #11 2118188
    pawel
    Spec od GSM
    w DIV byla opcja Check RSA, po tym telefon byl niezywy, ale wgranie avr i arm stawialo go na nogi, "normalna" procedura.. Podobnie jak w twisterze... Nie wiem jak jest z semctoolem i RSA, choc autor DIV'a jak i Semctool'a jest ten sam...

Dodano po 5 [minuty]:

Cytat:
    PS. W t630 program sam zalatwia rsa

No to wyjasnione... Decyzja nalezy do Ciebie...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono sposób zmiany języka w telefonie Sony Ericsson K500i za pomocą programu Semctool. Aby zmienić język w K500i, nie należy używać zakładki "Flash AVR CPU", która jest przeznaczona dla serii Txx (np. T230, T68i, T630), lecz zakładki "Flash ARM". W przypadku serii Txx, aby wgrać polski język, stosuje się pliki AVR CPU, jednak należy zwrócić uwagę na zgodność wersji CID telefonu i plików flash (np. r6c005, r7a011). Nieprawidłowe dopasowanie wersji może spowodować uszkodzenie telefonu. Semctool może mieć problemy z omijaniem zabezpieczenia RSA, co wpływa na stabilność procesu flashowania, zwłaszcza w serii Txxx. Zaleca się wgrywanie kompletnych plików flash (MAIN, FS) oraz modemu w tej samej wersji. Dodatkowo, w przypadku problemów z wersją flasha, pomocne może być użycie pliku GDFS radio fix. Wskazano również, że programy takie jak Twister radzą sobie lepiej z serią Txxx, a Semctool jest preferowany dla nowszych modeli SE. Podsumowując, dla K500i zmiana języka wymaga wgrania odpowiednich plików ARM przez zakładkę "Flash New ARM", natomiast dla serii Txx stosuje się pliki AVR CPU z zachowaniem zgodności wersji i ostrożnością względem zabezpieczeń RSA.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA