logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 - nie wyświetla obrazu, miga i gaśnie

marekandrzejczak49 01 Maj 2026 23:03 369 14
REKLAMA
  • #1 21894718
    marekandrzejczak49
    Poziom 3  
    Witam, posiadam monitor Iiyama g-master gb3461wqsu-b1, monitor wczoraj mial problem z włączaniem to znaczy podświetlenie działało tylko nie wyświetlał obrazu po odlaczeniu z gniazdka i ponownym podlaczeniu juz sie normalnie uruchomił.Natomiast dzis ponownie mial ten problem lecz juz nie dzialal sposob na "reset" po kilkukrotnych probach właczenia monitora w koncu odpalil i byl obraz lecz zauwazyłem, że obraz lekko miga i po chwili się wyłączył tak jak na filmie

Ktos ma jakis pomysł co moze to powodowac ?
  • REKLAMA
  • #2 21897258
    maxpayne17
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Pojawiają się częste problemy z uruchomieniem? A dioda zasilania sygnalizuje coś? Być może to coś z zasilaczem. Przeważnie wymiana kondensatorów w zasilaniu pomaga.
  • #3 21897891
    marekandrzejczak49
    Poziom 3  
    >>21897258 no wlasnie do tej pory nic sie nie działo, a teraz to bez kompletnego odciecia od zasilania to wogóle nie pokaże obrazu tylko podswietlenie sie uruchomi. Zabiore się za sprawdzanie tych kondensatorów ale to dopiero na weekendzie.I dam zac czy coś znalazłem.
  • #4 21900495
    marekandrzejczak49
    Poziom 3  
    a więc tak, dzis spędziłem trochę czasu na sprawdzaniu tych kondensatorów, wszystkie okazały się być sprawne, jeszcze sprawdzałem parę elementów które się nawineły i nadal nic nie znalazłem niepokojącego.Natomiast teraz z monitorem jest inna sytuacja, otóż nie występują u niego wcześniejsze objawy (chociaż na dłuższą mete nie sprawdzałem, jutro sprawdzę), ale za to ekran po lekkiej chwili robi się cały wyblakły, to znaczy, obraz jest wyświetlany i widać np. pasek zadań, ikony na pulpicie ale wszystko jest na biało
  • Pomocny post
    #5 21900531
    Jacekj
    Poziom 24  
    Ocena: 58
    Przetwornica do sprawdzenia. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 21901106
    maxpayne17
    Poziom 14  
    Możesz wrzucić jakieś fotki zasilacza? Na jakim scalaku jest zrobiony ten zasilacz? Czy taśmy są w porządku? Wtyczki i inne połączenia do podświetlenia/matrycy?
  • #7 21901142
    marekandrzejczak49
    Poziom 3  
    >>21901106
    Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 - nie wyświetla obrazu, miga i gaśnie Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 - nie wyświetla obrazu, miga i gaśnie Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 - nie wyświetla obrazu, miga i gaśnie Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 - nie wyświetla obrazu, miga i gaśnie (kondensator c817
    Jest na ten moment wylutowany wiec nie trzeba wspominac ze go nie ma)

Dodano po 33 [minuty]:

Dla przedstawienia sytuacji jak monitor wyswietla w tym momencie obraz

Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 - nie wyświetla obrazu, miga i gaśnie
    I tak jak wczesniej pisalem, monitor sprawdzilem troche dluzej i odziwo nadal nie pojawily sie wczesniejsze problemy.Monitor normalnie sie wlacza, i wyswietla obraz tylko pozostal ten problem z kolorami.
    Jutro również postaram się wymienic wszystkie kondensatory elektrolityczne na nowe w zależności od dostępnosci w sklepie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21901186
    maxpayne17
    Poziom 14  
    Sprawdziłbym kondensatory po stronie wtórnej. Choć wizualnie wyglądają na w porządku.

Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 - nie wyświetla obrazu, miga i gaśnie

A kabel sygnałowy (video)? Wygląda to tak jakby, były problemy ze sterowaniem jasnością. Kolory są prześwietlone za mocne podświetlenie?
  • REKLAMA
  • #9 21901200
    Jacekj
    Poziom 24  
    Ocena: 58
    W sumie, jak tak wyświetla, to nie zasilacz, tylko raczej matryca lub jej sterowanie.
  • #10 21901201
    marekandrzejczak49
    Poziom 3  
    Ogólnie to tak jak wspominalem wczesniej wszystkie kondensatory wylutowałem i wedlug miernika nie odstepowały normie 5÷10±% pojemnosci znamionowej, ale to co miernik pokazuje a jak pod obciazeniem bedzie to moze i faktycznie, dlatego bede zmienial wszystkie aby być na 100%pewnym.

maxpayne17 napisał:

A kabel sygnałowy (video)? Wygląda to tak jakby, były problemy ze sterowaniem jasnością. Kolory są prześwietlone za mocne podświetlenie?

Co do kabla to czy na pewno bylby on problemem?skoro przez krótszą chwilę obraz sie wyswietla dobrze
  • #12 21901670
    marekandrzejczak49
    Poziom 3  
    Mamy to! Monitor po wymianie wszystkich kondensatorów elektrolitycznych na płytce od zasilacza i płycie głównej na tę chwilę nie ma problemów z obrazem. Teraz wystarczy mi tylko sprawdzić monitor w trakcie dłuższego użytku. Jeżeli do jutra nic się nie wydarzy, temat zostanie zamknięty.
  • #13 21902353
    marekandrzejczak49
    Poziom 3  
    Jednak pozostała jeszcze jedna rzecz do rozwiązania, otóz monitor wyśwoetla obraz z zaciemnionymi krawędziami jak na zdjęciu. Przez dłuższy czas sadziłem że to moja wyobraźnia i tylko problemów szukam a tu jednak nie. Nie ważne jaki odcień to i tak przyciemnienie występuje.Dziwnym jest jednak to że tego przyciemnienia raczej nie ma gdy monitor się włącza ( gdy jest cały biały ekran z logiem).czy to moze byc wina ustawień ? Bo na laptopie z ktorego daje obraz tych przyciemnien nie ma.
    Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 - nie wyświetla obrazu, miga i gaśnie Monitor z szarym ekranem testowym i wyraźnie ciemniejszymi krawędziami oraz pasem u dołu Monitor z białym ekranem testowym i widocznym przyciemnieniem przy krawędziach
  • #14 21902476
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9347
    Do sprawdzenia albo podświetlenie (jest po obu stronach? Jeśli tak, to prawa strona nie działa - możliwe, że po prostu straciła częściowo emisję jedna z diod) lub folia rozpraszająca matrycy się przemieściła.
  • #15 21903579
    marekandrzejczak49
    Poziom 3  
    No i cóz, tak grzebałem że matryca pękła xD. Troche szkoda monitora. Główny problem byl rozwiązany przez wymiane kondensatorów więc na przyszłość moze innym to pomoże.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy monitora Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1, który miał problemy z uruchamianiem: podświetlenie działało, ale obraz nie pojawiał się lub monitor gasł po chwili, a wcześniej pomagało odłączenie od zasilania. Początkowo podejrzewano zasilacz i kondensatory, jednak pomiary nie wykazały oczywistych uszkodzeń. Pojawiły się też objawy zaniku poprawnych kolorów, wyblakłego obrazu i prześwietlenia, co skierowało diagnostykę na przetwornicę, kondensatory po stronie wtórnej, taśmy sygnałowe, sterowanie jasnością oraz matrycę/podświetlenie. Ostatecznie wymiana wszystkich kondensatorów elektrolitycznych na płytce zasilacza i płycie głównej rozwiązała główny problem z obrazem, choć później ujawniło się jeszcze przyciemnienie krawędzi ekranu sugerujące problem z podświetleniem lub folią rozpraszającą. W końcowej fazie podczas dalszych prac matryca uległa uszkodzeniu mechanicznemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA