logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Monitor iiyama GB3461WQSU: biały ekran, paski, gaśnie - co robić?

NRG500 29 Sty 2024 19:06 2094 7
REKLAMA
  • #1 20935212
    NRG500
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z monitorem iiyama GB3461WQSU. Podczas używania monitor zgasł, ale odłączyłem i podłączyłem przewody działał normalnie aż do końca dnia. Dzisiaj włączyłem komputer i monitor się tylko podświetlił, ale nie dał obrazu. Znów zrobiłem roszadę z przewodami i po podłączeniu zasilania pojawił się biały ekran z logiem, ale po chwili pojawiły się jakieś paski, artefakty i momentalnie znów monitor zgasł. Po tym już podłączanie no nowo kabli nic nie dało, monitor tylko się podświetlał. Monitor stał bez zasilania dzień i po podłączeniu go do zasilania znów wyświetlił się biały ekran z logiem i tak samo pojawiły się paski i monitor zgasł.

Co zrobiłem do tej pory?
    Próbowałem podłączać monitor przez HDMI i DP
    Podłączałem inny komputer
    Rozebrałem monitor żeby sprawdzić czy na zasilaczu są spuchnięte kondensatory. Nie są

W moim mieście żaden serwis nie chce wziąć monitora na naprawę, dlatego chciałbym sam się z tym uporać. Na allegro są części z monitorów z porozbijaną matrycą, tylko nie wiem co miałbym wymienić? Płyta główna, logika czy zasilacz? co może powodować takie objawy?

Może też sam się do tego przyczyniłem bo miałem do niego podłączoną mysz i klawiaturę, które mają podświetlenie i za duży pobór mocy na USB?
  • REKLAMA
  • #2 20935249
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15453
    Uszkodzony zasilacz, matryca...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20937264
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6810
    Skoro masz biały ekran z logo > i gaśnie , to raczej wskazuje na uszkodzenie
    - T-con lub main
    * biały ekran to brak zasilania matrycy > w 90% to T-con
    -* reszta na zasilanie (12V) zasilacz
    * są tanie do zakupu

tam jest matryca od BOE
    TV Model: GB3461WQSU-B1
    matryca: BOEB340UW3
    Part Number (SKU): 60104-09411

Zasilacz ma ten sam nr. SKU

T-con
    Monitor iiyama GB3461WQSU: biały ekran, paski, gaśnie - co robić?
    Main Board WQHD144Hz 60104-08333 V:2.01
    Monitor iiyama GB3461WQSU: biały ekran, paski, gaśnie - co robić?

p.s
    Zacznij od zakupu T-con, podstaw > efekt

Firma Iiyama od ładnych paru lat nie daje SM , czyli naprawa
    -poprzez podstawianie modułów
    - lub na "macajewa" z miernikiem
  • REKLAMA
  • #4 20939329
    NRG500
    Poziom 3  
    Wymieniłem t-con i efekt bez zmian
  • Pomocny post
    #5 20939442
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6810
    No to czas na pomiary na main.

Masz tam dwie DC-DC (cewki) na jakie napiécia : 1.1/1.8/ 3.3 ?
    Może któras po czasie "przysiada" ?
  • #6 20939462
    NRG500
    Poziom 3  
    Mam najprostszy chiński multimetr, ale nie mam chyba na tyle wiedzy żeby poprawnie pomierzyć napięcia. Boję się, że coś przez przypadek zewrę i narobię jeszcze większych szkód. Na razie zamówiłem za 100zł płytę główną i zasilacz ponoć z nowego monitora ze zbitą matrycą. Więc o ile sprzedawcy nie lecą w kulki to wszystko co mogło się w tym przypadku zepsuć będę miał wymienione
  • #7 20947688
    NRG500
    Poziom 3  
    Przyszła dzisiaj do mnie paczka z płytą główną i zasilaczem. Wszystko było w metalowej obudowie, więc po prostu podmieniłem całą tę skrzynkę. Monitor działa, ale finalnie nie wiem co byłe zepsute. Płyta główna lub zasilacz.

Tył metalowej obudowy z portami na podłodze.
  • REKLAMA
  • #8 20947692
    NRG500
    Poziom 3  
    Wymieniłem zasilacz i płytę główną w monitorze. Jedno z nich było uszkodzone, nie diagnozowałem co konkretnie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z monitorem iiyama GB3461WQSU, który po włączeniu wyświetlał biały ekran z logiem, a następnie pojawiały się paski i artefakty, po czym monitor gasł. Próbował różnych kabli (HDMI, DP) oraz innego komputera, a także sprawdził kondensatory w zasilaczu. Otrzymał sugestie dotyczące uszkodzenia T-con lub płyty głównej. Po wymianie T-con problem nie ustąpił, więc użytkownik zamówił nową płytę główną i zasilacz. Po ich wymianie monitor zaczął działać, ale nie ustalono, która część była uszkodzona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA