logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UNU skuter elektryczny - gdzie podłączyć przewody C38 i C39, błąd 12 V?

hanomag 03 Maj 2026 14:07 99 4
  • #1 21895514
    hanomag
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Witam. Kupiłem niesprawny skuter elektryczny UNU. Po uruchomieniu, wyświetla błąd baterii głównej 12 V, pomimo iż bateryjka jest sprawna i naładowana. W skuterze są odłączone dwa przewody z oznaczeniem C38 i C39. Znalazłem 2 wolne złącza, gdzie prawdopodobnie powinny być podpięte.
    Proszę o podpowiedź jak podpiąć te kable, żebym nie podpiął ich na odwrót. Zdjęcia kabli i złącz poniżej.
    Zastanawiam się czy te kable mają związek z identyfikacją baterii.

• #2 21895562
    Jacekj
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Witam, takie kółka z reguły się przykręca do masy. Sprawdź, czy występują tam jakieś napięcia. Sprawdź też napięcia na tych mosiężnych gwintowanych tulejach i zobacz, czy nie łączą się z masą.
    Pozdrawiam
  • #3 21895610
    hanomag
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Już to sprawdziłem. Ani napięć ani połączeń z masą na kablach i złączach. Wygląda na linie sygnałowe.

Dodano po 3 [minuty]:

...w sumie to sprawdzałem na zgaszonym skuterze. Sprawdzę ponownie na uruchomionym. Tylko szkoda że nie ma masy na żadnym z 4 złącz.
  • #4 21895634
    Jacekj
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Jak by były linie sygnałowe, to na teście diody byś miał z 550. W sumie dwie linie sygnałowe, to trochę mało.
    Pozdrawiam
  • #5 21895868
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    Ocena: 95
    >>21895514 Hallo,
    jakiś skomplikowany masz ten skuter..
    Ten meldunek mówi, że --> Internal battery jest wyczerpana i musisz włożyć baterię trakcyjną, żeby naładowała te wewnętrzną baterie. Oczywiście — włożyć baterie i zatrzasnąć siedzenie, bo skuter to sprawdza.
    Jak chcesz wiedzieć dokładnie w %, to włóż baterie, zamknij siedzenie i naciśnij na 5 sek. oba hamulce. Powinno się pokazać menu z wersjami softu i stanem wew. baterii.
    Z manuala wynika, że on ma w ogóle trzy baterie — trakcyjną, wewnętrzną (AUXB) i baterie do komunikacji (CB). Na tych luźnych kablach masz oznaczenie C, więc może są one właśnie do baterii CB.
    Tu masz manual:

https://icplan.de/wp-content/uploads/unu_pro_reparaturplan.pdf

Tu masz schemat, ale jest od wersji 2.1, a nie wiem, jaką Ty masz:

https://icplan.de/wp-content/uploads/unu_scooter_2.1_schaltplan.pdf

A tu masz ogólną instrukcję — po co jest ta komunikacja, dlaczego wymagane jest połączenie z chmurą UNU i dlaczego powinien naprawiać to serwis:

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0868/3228/3989/files/unu-scooter-manual-de.pdf

Aha, i jeszcze — bateria trakcyjna ma 48 V czy nie?
REKLAMA